Zoon (9) bang in de avond na "enge" film
Laatste Bericht 05-12-2006 8:53 door mamiejojo. 14 Reacties.
Printer Vriendelijk
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Sorteer Berichten:
VorigVorig VolgendeVolgende
U bent niet gemachtigd om te reageren.
AuteurBerichten
MarleenTY
New Member
New Member
Posts:


--
03-27-2006 8:56
    Mijn zoon van ruim 9 is een vrij gevoelig kind met betrekking tot emoties. Op zich is dat niet erg natuurlijk, maar als hij naar zijn idee een enge film of eng boek heeft gelezen, heeft hij heel veel moeite met inslapen. Zelf voelt hij zich daar erg klein en dom voor. Natuurlijk hebben we aangegeven dat hij zich absoluut niet dom hoeft te voelen daarvoor, maar dat hij zich wel moet proberen te vermannen. Zo kan het dus gebeuren dat hij na het kijken van een film (Kuifje is al eng en detective-boekjes helemaal) dat hij pas rond 23.00 uur in slaap valt. Gelukkig kan hij wel tegen weinig slaap, maar voor het jochie en voor ons is het wel lastig. Wie heeft er een tip voor ons (naast het nachtlampje, deur openhouden, boven blijven rommelen van de ouders en donald duckjes lezen) om wat makkelijker zijn gedachtenstroom te onderbreken? Meestal duurt dit een weekje en is het weer voorbij, maar het zou fijn zijn als hij er minder last van heeft.
    lana
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    03-27-2006 9:16
    Dat is een moeilijke vraag.misschien helpt het als je uitlegt dat hij niet bang hoeft te zijn,want films zijn niet echt,hij ligt lekker veilig in zijn warme bed,als er iets zou gebeuren (wat erg onwaarschijnlijk is)dan hoeft hij jullie maar te roepen en dan zijn jullie er zo.je kunt hem ook over zijn angsten laten praten en deze dan samen relativeren,zo van hoe groot is de kans dat er iets gaat gebeuren,waar je bang voor moet zijn.Tot slot is je zoon angstig en niet bang.Dat zijn twee verschillende dingen. Bang ben voor iets dat echt gebeurt,Angstig ben je voor iets wat er niet is.Je praat het jezelf aan,dus je kunt het ook weer uit zijn hoofd praten,maar dat kost wel veel geduld.Veel succes Groetjes Angelique.
    talia
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    03-27-2006 10:15
    mijn neefje had hier ook heel veel last van. Tijdens de zomer vakantie heb ik samen met hem een griezelverhaal geschreven, nadien hebben we er een filmpje van gemaakt, je weet wel met ketchupbloed en eigen gemaakte vreemde geluiden.. hij is er nu niet de meest stoere kerel door geworden maar kan bepaalde griezelige scenes in boeken en films makelijker relativeren door bijvoorbeeld aan het ketchupbloed te denken. Ik weet niet of het zal helpen, maar het is alvast heel leuk om te doen!!! veel succes ermee en veel groetjes,
    tijgertje
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    03-27-2006 10:11
    Hoi Marleen, Wat vervelend, en hij wil natuurlijk die films zien, want zijn vrienden kijken ook. Wat je kunt proberen is om na zo'n film iets heel anders te doen. Zoals wij grote mensen moeten onthaasten, want anders kunnen we niet slapen, moet hij misschien juist iets heel leuks of heel anders doen. Praat eerst over de film die gezien is. Wat eng of niet begrepen is, kan dan uitgelegd worden. Daarna een spelletje, bloepers kijken of zo. Probeer het serieus te benaderen, want hij zal wel heel gevoelig zijn. Wat Talia aangeeeft zou ook best kunnen helpen. Overleg eens met je zoon. Tenslotte is het voor hem misschien wel het vervelenste. Succes Tijgertje
    MarleenTY
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    03-28-2006 8:44
    Ik heb nu in ieder geval samen met opa en oma (want daar kijkt hij heel veel films) dat we hem nu alleen films aanbieden die geen kwaad kunnen, zoals bijv Tom en Jerry enzo. Hij kan waarschijnlijk nog niet de beslissing voor zichzelf maken dat, ondanks het een stoere film is, hij er 's avonds van wakker gaat liggen. In zijn hart weet hij het wel, maar hij wil ook stoer zijn. Dus zodra we zien dat hij bang naar een film kijkt (en zijn lichaamstaal is gelukkig heel duidelijk) dan vragen we het niet of hij het eng vindt, maar zetten de tv over op iets anders met een uitleg uiteraard. Vooral nu het 's avonds zo waait en regent is het helemaal eng zo alleen op je slaapkamertje toch. Kijken of dit een beetje helpt.
    jaele
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    03-28-2006 9:05
    Hoi hoi! Wij hebben ook een angstige zoon van 9. Bij ons helpt zijn mp3 speler met muziek van Enya enorm!Een kwartiertje luisteren en hij is helemaal ontspannen!
    MarleenTY
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    03-28-2006 9:08
    Hij heeft inderdaad net van zijn spaarcentjes een kleine stereo-toren gekocht dus dat zou leuk te combineren zijn! Dat is inderdaad een goede tip, ik ga hem vanavond eens proberen als het weer zo waait. Ik heb nog hele mooie cd's van Supperclub, deze muziek draaien we ook met Power Yoga voor de ontspannings-oefeningen, heelrijk om weg mee te dromen....
    jaele
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    03-28-2006 9:13
    Ik hoop voor je dat het net zo goed werkt als bij ons! Bij ons manneke maakt het een wereld van verschil of hij lekker uitgerust is of niet. Succes!
    MarleenTY
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    03-28-2006 9:14
    Jaele, heel erg bedankt voor je tip. Ik zal je morgen laten weten of het gewerkt heeft!
    MarleenTY
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-03-2006 9:13
    sorry dat ik wat later reageer, maar ik kan je zelfs niet vertellen of je tip gewerkt heeft. Hij sliep die avond namelijk zonder moeite in. Alleen vanacht heeft hij me om 5 uur nog even wakker geroepen want als voorstukje bij de film Ice Age 2 ging het over een film van een huis die alles op-at! Errug he, dachten we weer rustig te kunnen slapen, komen ze met zo'n voorstukje! Het zag er ook wel engig uit en dan het geluid in zo'n bioscoop. Ik kon er niets tegen doen, tegen wil en dank moest hij het dus horen en zien. Ben benieuwd hoe het vanavond gaat....(kunnen we altijd je tip nog uitproberen)
    henk1985
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-03-2006 11:58
    Beste Marleen Ten eerste is het van belang dat u uw kind positief leert om te gaan met sterke emoties. Bij het kijken naar een enge film, kunt u bijvoorbeeld naast hem gaan zitten en hem er op wijzen dat de film niet echt is. Het gaat erom dat u uw kind probeert wijs te maken dat gebeurtenissen in films of boeken niet hetzelfde zijn als gebeurtenissen in het echte leven. Dit zou ik doen als ik in uw schoenen zou staan. Ten tweede kunt u bij het slapen gaan, denken aan melatonine. Dit is een natuurlijk slaapmiddel dat ook door de hersenen wordt aangemaakt als het schemerig begint te worden en het slapen gaan stimuleert. Melatonine helpt om de slaap cyclus te reguleren. Dit waren mijn tips, mvg Henk1985
    MarleenTY
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-04-2006 8:35
    Beste Henk, Allereerst bedankt voor het meedenken. Uiteraard is het eerste wat je probeert het kind te vertellen dat het maar een (teken-)film is en je vertelt ze zelfs hoe de speciale effecten worden verkregen. Maar ik weet uit ervaring dat in de avond/nacht alles nog enger en spannender lijkt dan het in eerste instantie overkwam. Ik heb er zelf ook last van gehad en NOG af en toe 's Nachts komen soms de meest vreemde en engste senario's voorbij, die ik inmiddels goed weet te relativeren. Mijn zoon heeft daar gewoon nog moeite mee. Het gebruik van (homeopatische) middelen vind ik wel het uiterste in mijn situatie. Eerst maar eens proberen met praten en eventuele rustige muziek en als dat niet helpt kunnen we altijd iets geven. Een glaasje water wil 's nachts ook wel eens helpen.
    jaele
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-22-2006 9:27
    hoi Marleen, hoe gaat het nu met jullie? Ben erg benieuwd of deze tips je verder hebben geholpen, groetjes, Jaele
    MarleenTY
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-22-2006 1:54
    Hoi Jaele, Erg fijn dat je nog even aan nazorg doet en mij vraagt hoe het inmiddels gaat. Tja, zoals al eerder in dit draadje vermeld was het dit keer maar een enkele nacht waarop hij bang was en de nachten erna waren gelukkig geen probleem. De eerstvolgende keer dat het hem weer overvalt ben ik van plan om mijn yoga-cd op te zetten voor hem. Zodra ik meer weet laat ik het je weer weten. Bedankt voor je belangstelling en nog een fijn weekend! groeten marleen
    mamiejojo
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    05-12-2006 8:53
    Hallo, Ik werk in mijn gezin heel veel met bachbloesems. Na een enge film kun je bloesems geven tegen de angst : mimulus helpt tegen concrete angsten (de dingen die hij zag en dus bang voor is) en white chetnut helpt tegen piekeren (zorgt ervoor dat die gedachten aan de film 'oplossen' en verdwijnen), het hoofd raakt weer 'leeg', zodat je zoon weer goed zal slapen. Bachbloesems kun je vinden bij de apotheek of een natuurwinkel. Ik heb ze al vaak met succes gebruikt!!!!
    U bent niet gemachtigd om te reageren.