Moeilijk doen met eten
Laatste Bericht 11-19-2012 3:10 door Miriam. 40 Reacties.
Printer Vriendelijk
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Sorteer Berichten:
VorigVorig VolgendeVolgende
U bent niet gemachtigd om te reageren.
Pagina 1 van 3123 > >>
AuteurBerichten
Eussie
New Member
New Member
Posts:


--
12-22-2005 8:00
    Mijn zoontje is 14 maanden. Wil tegenwoordig geen avondeten meer eten. Wil niets proeven en het enige wat ie doet is staan in de kinderstoel of proberen uit zijn kinderstoel op tafel te klimmen.
    Het is heel moeilijk om hem echt op zn kontje te laten zitten, laat staan om hem een hapje eten te laten proeven.

    Hoe doen jullie dat?

    Ow ennuh, wat effe verder op staat met die driftbuien, dat herken ik dus ook hartstikke goed. Uitrazen helpt wel, maar meer dat ie rustig aan tafel zit. Verders niets.

    Edited by - Sje on 22-4-2007 10:56:28 PM

    Edited by - Sje on 13-9-2010
    Sje
    Posts:75548


    --
    12-22-2005 8:28
    Hoi Eussie, Over dat niet eten zou ik me niet druk maken. Onze grote kleine dame eet ook heel slecht haar warm eten en die heeft nog steeds haar spekbenen. Heb het er eens op het bureau over gehad en het gros van de kleine kinderen eet slecht avondeten. Dus vooral helemaal geen strijd van maken. Gewoon bordje neerzetten, proberen wat hapjes te geven. Wil hij niet, bord in de keuken op het aanrecht. Blijkbaar krijgen ze in de loop van de dag d.m.v. fruit, brood etc. genoeg voedingsstoffen binnen en is het niet erg als ze slecht warm eten. Waar je inderdaad wel iets aan moet doen is het feit dat hij uit zijn stoel probeert te klimmen. Daarom hebben wij destijds zo'n tuigje aangeschaft voor in de kinderstoel. Hebben ze natuurlijk nog zat bewegingsvrijheid maar gaan staan dat zit er niet meer in. Toen onze grote kleine dame inmiddels keurig bleef zitten hebben we dat tuigje weer weggehaald. Alleen zodra ze weer slecht bleef zitten ging ik zonder iets te zeggen dat tuigje pakken en dan begon ze al: Nee mama! En mooi dat ze ging zitten. Ik legde het dan toch op tafel. Zodra ze weer ging staan in haar stoel deed ik het zonder iets te zeggen gewoon weer aan. En ondanks haar "Nee mama, ik ga wel zitten", deed ik het toch aan. Gewoon nog steeds zonder iets te zeggen. Daarna gingen we gewoon verder met eten (zij dus meestal niet maar daar letten we niet op want we maken nou eenmaal geen strijd van eten). Zo besefte ze steeds beter dat wij heel consequent waren en zo wist ze ook precies waar ze met ons aan toe was. Wat eventueel leuk is om met je zoontje te doen, en waardoor hij toch spelenderwijs proeft is mee laten koken. Zet hem in de kinderstoel in de keuken erbij als je gaat koken. Geef hem een eigen pannetje (of bakje) en een spateltje of lepeltje. En van alles wat jij in je pannen doet, gewoon iets in zijn pannetje doen (tenminste van alles wat evt. rauw te eten is). Zo kan hij ook wat roeren en mee "koken" en stopt hij iets in zijn mond, niks aan de hand. Zo leert hij zpelenderwijs verschillende smaken kennen en gaat hij misschien ook weer iets beter eten. Onze grote kleine dame heeft op deze manier kennisgemaakt met olijven, gedroogde tomaatjes, feta, noem maar op! Zij vond het superleuk, ik vond het gezellig, ik hoefde niet elke minuut de huiskamer in te kijken of ze nog wel lief aan het spelen was en haar smaakpapilletjes werden gestimuleerd. Succes met de kleine man! Edited by - Sje on 22/12/2005 20:29:33
    Sje
    Posts:75548


    --
    12-22-2005 8:31
    Oh ja, nog een handige tip die misschien werkt: Dieren in hun hokje doen! Las ik toevallig vorige week in een Jip en Janneke verhaal. Elk hapje is een dier en dat moet in zijn hokje (=mondje). Bij onze grote kleine dame werkt het goed. Zij ziet het als een spelletje en ondertussen gaat er toch wat warm eten in. Zij is op een leeftijd dat ze zelf mee kan verzinnen welk dier er nu weer in zijn hokje moet, dus dat maakt het extra leuk.
    karin185
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    07-12-2007 11:25
    Hier dus ook het "probleem" dat Esther tegenwoordig niet goed wil eten. Warm eten gaat wel goed, maar brood krijg ik er echt niet in.

    Vanochtend op het consultatiebureau geweest en het daar maar eens nagevraagd. Echt een probleem is het niet, omdat Esther in de lengte goed gegroeid is en ze over het gewicht ook nog niet ontevreden zijn, maar ze moet eigenlijk toch wel over een paar maanden gewoon weer brood eten.

    Nu adviseren ze mij om eens te proberen of ze niet iets van pap of ontbijtgranen met yoghurt wil eten, omdat dat net zo goed is als brood.
    Verder geen tussendoortjes aanbieden, al mag een stukje evergreen wel, omdat daar ook vezels in zitten. En absoluut geen strijd maken van het eten. Het eten moet gezellig blijven en het is belangrijk dat je gewoon aan tafel eet (doen we ook altijd) en niet teveel aandacht aan het eten geeft.

    Omdat Esther bij mijn ouders wel een keer geroosterd brood of een krentenbol wilde eten heb ik nog even gevraagd of ik dan mijn principe opzij moet zetten en haar dat als vervanger voor het bruine brood aan moet bieden. Het was te proberen, omdat je dan een opstapje hebt, en dan geleidelijk weer naar normaal brood over kunt gaan. Ik ben er nog niet zo van overtuigd dat dat goed is, omdat ik bang ben dat ze erg verwend wordt en straks niet anders wil eten dan geroosterd of luxe brood.
    Sje
    Posts:75548


    --
    07-12-2007 7:03
    Het kan inderdaad 2 kanten op met dat krentenbrood of geroosterd brood. Het zou weer een opstapje kunnen zijn, maar voor hetzelfde geld zorgt het juist voor een extra terugslag. Echt zo'n wat-is-wijsheid-keuze. Moeilijk hoor.

    Hopen in elk geval dat het tijdelijk is en dat ze alleen maar aan het uitproberen is of dat het haar tandjes zijn die zitten te vervelen. Maar ja, als dat zo was, dan zou je niet verwachten dat ze wel geroosterd brood eet. Dat is dan eigenlijk veel te ruw voor de gevoelige plekjes op het tandvlees.

    Cornflakes is ook te proberen. Bereid haar dan wel voor dat de cornflakes niet knapperig blijven maar dat ze zacht worden als ze eenmaal in de melk of yoghurt zitten. Bij ons ging dat namelijk mis met de oudste. Die vond het waanzinnig interessant om "papchipjes" te mogen eten, maar ze was hevig teleurgesteld toen dat na een paar minuten zachte blubbert werd.
    karin185
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    07-12-2007 8:41
    Bedankt voor de tip over de cornflakes. We zullen morgen eens in de winkel kijken wat er precies te koop is en wat een goed alternatief zou kunnen zijn voor brood.

    Toevallig heeft ze vanmiddag halverwege de middag (na een slaap van 4 uur) de hele korst van een boterham opgegeten.
    Sje
    Posts:75548


    --
    07-12-2007 8:43
    Hé, dat is goed, misschien toch weer een stapje in de goede richting.

    Of ze heeft inmiddels door dat er met jou niet te sollen is en dat ze maar beter gewoon kan eten.
    kôlleke
    Posts:22705


    --
    07-12-2007 10:54
    Bij ons kregen ze 's ochtends altijd een bordje bambix en tussen de middag brood. Zelfs nu nemen we 's ochtends meestal een cornflakes-achtige "pap". Eigenlijk omdat de jongste zo langzaam eet en dit gaat er iets sneller in dan brood.

    Karin ik neem aan dat jij het over het brood hebt wat ze tussen de middag krijgt. Zou het kunnen dat ze dan nog vol zit van een tussendoortje?
    karin185
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    07-13-2007 8:47
    Nee, Kolleke, juist omdat ze 's ochtends en 's middags eigenlijk zo slecht eet, geef ik haar 's ochtends ook geen tussendoortje. En 's middags krijgt ze fruit. Dus koekjes of dat soort dingen krijgt Esther bijna niet, omdat ze haar brood niet eet. Als ze dat wel zou eten, zou ze van mij ook halverwege de ochtend zo'n soort tussendoortje krijgen.

    Sje, het is mij wel eens vaker opgevallen dat als ik op het CB zei dat ze al een tijdje slecht at ofzo dat ze dan daarna goed ging eten. Net of ze het door heeft. Kijken wat ze vandaag gaat doen. Vanochtend 1 stukje ontbijtkoek, dus dat is erg weinig.
    Sje
    Posts:75548


    --
    07-13-2007 1:21
    En, hoe is het tot nu toe gegaan vandaag?
    karin185
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    07-13-2007 3:44
    In de loop van de ochtend heeft ze wel de rest van het plakje ontbijtkoek gegeten, want dat lag er nog. En verder heeft ze niets gegeten van de boterham die ik haar tussen de middag gaf. Nou ja. Ze heeft in ieder geval weer wat binnen vandaag. Bovendien is ze de laatste dagen een beetje verkouden, dus misschien smaakt het eten haar dan ook wat minder goed.
    karin185
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    07-19-2007 9:33
    Sinds gisteren eet Esther weer een hele boterham tussen de middag. En weet je wat de truc waarschijnlijk is? Ik heb haar sinds gisteren ook het mes van het kinderbestek gegeven. Kan ze met mes en vork eten, net als mama. Tenminste zo voelt dat voor haar. Het komt er op neer dat ik een stukje brood op haar vork legt en zij dat in haar mond doet. Ondertussen zit ze dan wat met dat mesje te spelen.

    Ze wil zo graag groot zijn en alles hetzelfde doen als mama. Waarom ben ik daar nu niet eerder achter gekomen?
    Sje
    Posts:75548


    --
    07-19-2007 9:57
    Knappe dame dat ze het weer goed doet. Had je inderdaad eerder op moeten komen die truc met dat mes. Ach, aldoende leer je, dus volgende keer bedenk je wel heel snel zo'n simpele oplossing!
    karin185
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    07-20-2007 8:35
    Ja, en vanochtend heeft Esther ook weer bijna een hele plak ontbijtkoek op met boter. En dat zonder mes en vork, maar gewoon afhappen net als mama doet. Voorheen gaf ik het in stukjes met een vork erbij, want dat wilde ze heel lang. Of het nu daar aan ligt, of dat ze nu geen last meer heeft van de kiezen die nu door zijn en dat ze daarom weer eet. Het blijft me toch nog wel een beetje een raadsel. Maar ik ben allang blij dat ze nu 's ochtends en 's middags ook weer eet.

    Overigens die ontbijtgranen wil ze niks van weten. Niet met yoghurt, niet met melk en ook niet zonder iets. Ze heeft ze 1 dag zonder iets gegeten en vervolgens kijkt ze er niet naar om. Moet ik ze zelf maar opeten.
    Sje
    Posts:75548


    --
    07-20-2007 3:01
    Jammer dat die ontbijtgranen niet populair zijn bij Esther. Wel fijn dat ze in elk geval weer brood en ontbijtkoek eet.

    Ik zit hier ook nog steeds met een grote doos cornflakes waar 1 bakje uit is. Zucht............. Moet ik nog steeds die lekkere chocolade-cornflakes-snoepjes van maken maar dat heeft geen zin met dat warme weer want dan smelten ze.
    karin185
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    07-20-2007 3:13
    Tis wat he met die meiden van ons. Probeer je weer eens wat anders voor ze, eten ze het niet.

    Maar chocolade-cornflakes-snoepjes klinkt wel goed. Ik heb ander spul, waarmee me dat niet zo lekker lijkt. Jammer.
    karin185
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    07-24-2007 8:47
    Weet je wat de grap is? Sinds afgelopen weekend eet Esther hele schaaltjes vol met ontbijtgranen en een beetje melk erdoor. Dit komt omdat ze zag dat Hans ze ook zo at, en toen wilde zij ook! Dus nu krijgt ze elke ochtend een schaaltje van dat spul en 's middags eet ze weer een hele boterham op. Ik weet niet wat me overkomt! Dat is echt lang geleden dat ze zo goed gegeten heeft. Zo zie je maar weer: druk maken helpt niks, ze gaan vanzelf weer eten.
    Sje
    Posts:75548


    --
    07-24-2007 3:07
    Wat een kleine snotaap is het toch! Het gaat er dus om dat je laat zien dat je het zelf ook doet en dan doet ze het na. Tja, eigenlijk heel herkenbaar!
    karin185
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    07-24-2007 4:17
    Daarom had ik het zelf ook al een paar dagen gegeten, maar toen wilde mevrouw het niet. Pas toen papa het ook deed, wilde zij ook.
    Papa is dus nu even haar grote voorbeeld!
    Sje
    Posts:75548


    --
    07-24-2007 5:01
    Hm, dat geeft te denken. Ik weet namelijk niet of dat nou altijd wel zo positief is dat ze papa als voorbeeld neemt. Ze lijkt uiterlijk al zo op hem. Alsof dat niet genoeg is.  ;-)

    Edited by - Sje on 24-7-2007 5:02:20 PM
    U bent niet gemachtigd om te reageren.
    Pagina 1 van 3123 > >>