EHBO bij kinderongevallen
Laatste Bericht 04-09-2009 2:20 door Sje. 17 Reacties.
Printer Vriendelijk
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Sorteer Berichten:
VorigVorig VolgendeVolgende
U bent niet gemachtigd om te reageren.
AuteurBerichten
Sje
Posts:75548


--
11-02-2005 3:16
    Hallootjes,

    Wij hebben gisteravond onze jaarlijkse herhalingsles van de cursus EHBO bij kinderongevallen gehad. Gelukkig hebben we de cursus nog nooit in praktijk hoeven brengen.

    Wij hebben 2 hele kleine kindjes (eentje van net 2 en eentje van 9 maanden) maar toch hebben we vorig jaar in juni deze cursus al gedaan. Ongelukjes zitten in hele kleine hoekjes en kunnen ook door hele kleine kindjes gemaakt worden.

    Dus ik schrijf dit bericht eigenlijk alleen maar als aanrader: voor iedereen die kinderen heeft is het eigenlijk een must om deze cursus te doen. Heel veel mensen weten niet eens dat de cursus bestaat. Wij konden hem doen via de thuiszorg (voor mensen in Brabant, zie www.thebe.nl), maar ik neem aan dat veel EHBO-verenigingen ook deze cursus kunnen bieden.

    Ja, het kost een paar centen, maar bedenk dat de gezondheid en veiligheid van je kind onbetaalbaar zijn. Als je in elk geval al in staat bent om zelf levensreddend te handelen tot de hulpdiensten arriveren dan ben je al een heel eind op weg.

    Wij zijn erg enthousiast in elk geval en het geeft een heel gerust gevoel als je weet wat je in geval van nood moet doen. Wij zijn helemaal geen onzekere ouders, maar een stukje extra zekerheid en geruststelling kan nooit kwaad.

    Nog een extra tip: in onze cursusgroep zaten alleen maar moeders, mijn man was de enige vader. Ga de cursus niet alleen doen maar samen met je partner. Wie zegt dat ongelukjes altijd alleen maar gebeuren als jij als moeder alleen met je kindje bent? En..............2 weten meer dan 1 en er is er altijd wel eentje helder in een noodsituatie.

    Dus gewoon een goedbedoeld ongevraagd advies!

    stier67
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:2910


    --
    11-02-2005 3:26
    Een hele goeie tip van jou om samen de EHBO kids cursus te doen. Ik heb wel (en mn man ook)de gewone EHBO gedaan (al jaren geleden) en we volgen nu nog steeds de herhalingscursus en wij zijn ook van mening dat dit zeer nuttig is en dat je weet hoe te handelen bij een ongeluk of nog erger een reanimatie. De mogelijkheid om een kids cursus te doen is er bij ons wel geweest maar door onze ervaring in de loop der jaren vond ik het niet nodig. Per slot van rekening is een schaafwond bij een kind net als die van een volwassene. Neem ook eens een kijkje op www.ehbo-uithuizen.nl
    Sje
    Posts:75548


    --
    11-02-2005 8:55
    Klopt dat een schaafwond bij een volwassene hetzelfde is als bij een kind, maar voor schaafwonden hebben we die cursus niet gedaan. Het ging ons voornamelijk om de ernstigere situaties en dan is de behandeling vaak heel anders dan bij een volwassene. Ze maken bij die kinder-EHBO zelfs ook onderscheid tussen kindjes tot 1 jaar, kindjes 1-8 jaar en kindjes ouder dan 8 jaar. Dus zelfs per leeftijdscategorie verschilt de handelwijze. Dus het is niet zo dat je als je gewone EHBO hebt, je automatisch ook altijd goed een kind kunt helpen. Dit wil ik nog even kwijt om mensen niet op het verkeerde been te zetten want kinder-EHBO is wel degelijk op veel punten verschillend van gewone EHBO. Je wilt het niet op je geweten hebben dat je een volwassenhandeling bij een heel jong kindje uitvoert en dat dat juist de situatie erger maakt dan-ie al is.
    stier67
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:2910


    --
    11-02-2005 9:05
    Het enige verschil wat ik me dan kan bedenken is bij hartmassage en ook dat wordt tijdens de gewone EHBO les naar voren gehaald. Heb je andere voorbeelden dan hou ik me aanbevolen. Groet'n Janny
    Sje
    Posts:75548


    --
    11-02-2005 9:08
    Verslikking is een ander voorbeeld. Bij volwassenen wordt de Heimlichgreep toegepast, maar dat mag bij kinderen niet zomaar. Zie www.rescue.nl. Daar is een boek EHBO bij kinderongevallen te bestellen.
    stier67
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:2910


    --
    11-02-2005 9:19
    Ok Maar heimlich wordt ook niet direkt toegepast op een volwassene, je probeert het eerst met een por tussen de schouderbladen en als dat niet het gewenste effect heeft pas je alsnog de heimlich toe en bij kinderen leg je ze over je arm maar ook dat wordt behandeld op de volwassenen EHBO. Groet'n Janny
    karin185
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-07-2009 3:52
    Ik overweeg nu ook een cursus kinder-ehbo te gaan volgen. Maria verslikte zich vanmiddag behoorlijk in een stuk peer, zo erg dat ik dacht dat ze zou stikken. Ik begon al wat lichte paniek te voelen.

    Het lijkt me dat ik met het volgen van een cursus kinder-ehbo beter weet wat me te doen staat als zich weer zoiets voordoet. En dit is al de 2e keer bij Maria dat ze zich zo erg verslikt. Gelukkig is het tot nu toe allemaal goed gekomen.
    Sje
    Posts:75548


    --
    04-07-2009 4:17
    Goed plan Karin! En ga de cursus niet alleen doen maar samen met papa. Die is namelijk ook weleens alleen met de kinderen en heeft er niks aan als jij tig kilometer verderop bent en hij met een verslikkend kind zit.

    Check even bij je zorgverzekeraar hoe het zit met evt. vergoeding. Omdat dit een cursus is die ziektekosten laag kan houden, kan het zijn dat je een gedeelte van het cursusgeld vergoed krijgt.

    Bij verslikken: ga op een stoel zitten met je ene been zodanig dat je knie lager is dan de stoelzitting. Leg het kindje op de buik op je onderarm, je hand van die onderarm onder de kaak van het kindje en leun op je bovenbeen. Hoofdje van het kindje net voorbij je knie zodat de ademweg vrij is.

    Geef met de hiel van je hand rustige klappen tussen de schouderbladen. Dit mag 5 keer. Lukt het niet, draai het kindje dan en druk max. 5x op de borstkas. Check na elke keer of het stukje inmiddels losgekomen is.

    Wat je in elk geval NOOIT moet doen is zelf met je vinger in het keeltje gaan peuteren want dan kun je het stukje wat vast zit alleen nog maar vaster drukken en ben je nog verder van huis. Zodra het weer los in het mondje ligt na die klappen tussen de schouderbladen of op de borstkas mag je het natuurlijk wel uit het mondje halen.

    Edited by - Sje on 7-4-2009
    karin185
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-07-2009 4:25
    Dank voor je informatie.
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    04-08-2009 11:26
    Hoi Karin,

    Leuk zo'n cursus kinder-ehbo. Wat een goed idee. Als je het gaat doen, deel je dan de tips die je krijgt? 

    Groetjes,
    Miriam
    karin185
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-08-2009 12:43
    Ja, maar ik moet me eerst nog opgeven.
    Sje
    Posts:75548


    --
    04-08-2009 12:49
    Vast een belangrijke tip: als je luier-dragend kindje bijv. iets van hete thee over zich heen krijgt: onmiddellijk luier uit doen! Daar kruipt heel veel vocht in en veel mensen denken daar niet bij na dat een kindje daar op dat moment aan verbranden is.

    Dus hete thee over baby/peuter: luier uit!
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    04-08-2009 1:29
    Kijk, dat zijn nou tips waar je wat aan hebt! Je zou juist denken dat zo'n luier extra beschermt, maar dat is dus kennelijk niet zo.
    Sje
    Posts:75548


    --
    04-08-2009 1:31
    Nee, die luier absorbeert dat hete vocht als een gek en als je er niet bij nadenkt, en dus daar niet koelt, worden de brandwonden daar alleen maar erger. En juist bij die geslachtsdelen is het extra gevoelig allemaal. Plus je weet nooit vooraf wat voor gevolgen het kan hebben.

    Dus als je ooit nog oma wilt kunnen worden: luier uit zodra een van je moppen creatief met thee gaat doen! ;-)
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    04-08-2009 1:37
    Nou, oma worden... daar zit ik nog niet helemaal aan te denken hoor. Ik hoop dat dat nog zo'n 30 jaar duurt ;-)
    Sje
    Posts:75548


    --
    04-08-2009 8:35
    Dat hoopt papa hier ook dat het nog 30 jaar duurt voordat een van onze meiden überhaupt aan een relatie beginnen. Ik laat hem maar in die waan. Lekker rustig! Hahaha!
    Peter P
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-09-2009 8:09
    Zucht....

     
    Sje
    Posts:75548


    --
    04-09-2009 2:20
    En je laat mij ook in die waan, Pepo! ;-)
    U bent niet gemachtigd om te reageren.