Keuze middelbare school
Laatste Bericht 03-09-2010 8:53 door Louise. 57 Reacties.
AuteurBerichten
Louise
New Member
New Member
Posts:


--
01-18-2008 9:47
    Wie zit in dezelfde fase als wij nu met onze jongste, en moet een middelbare school kiezen?
    Het wordt niet automatisch dezelfde school als haar zus (3e klas). Broer heeft speciaal voortgezet onderwijs gedaan.  Ze heeft havo(/vwo) advies. Vanavond zijn we op de eerste school gaan kijken. Overweldigend was het. Ze presenteren juist alle bijzondere dingen, projecten, uitwisselingen enz. Je vraagt je af of er nog tijd is om gewoon les te hebben! Dat is er wel, de meeste tijd zelfs, hoorden we desgevraagd zowel van een docent als van een ouder van een brugklasleerling.
    Ze zijn met alle groep 8-ers uit de stad vorige week donderdag ook op één van de middelbare scholen gaan kijken. Daar werden ze rondgeleid in groepjes, per groepje een leerling van die school om te begeleiden en ook hielpen leerlingen in de lokalen. Middelste hielp bij wiskunde, haar favoriete vak en vorig jaar leidde ze groepjes rond.
    Maar zo'n open dag, en ook zo'n dag waarop àlle groep 8ers gaan kijken in 2 gebouwen, geeft geen goed beeld van de scholen... hoe kom je dáár nou achter???
    Peter P
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-18-2008 10:40
    Om je heen vragen aan mensen waarvan je weet dat ze dezelfde waarden en normen hebben, kijken bij de schoolinspectie, en vragen bij de basisschool. Maar vooral kijken wat je kind wil: zij moet er minstens vijf jaar rondbrengen...
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    01-19-2008 7:10
    Hoi Louise,

    Misschien ken je iemand met een Elsevier abonnement? Daarin stond vorige week een volledig overzicht van de "beste" en "slechtste" scholen. Zeker de moeite waard om eens door te kijken!

    Groetjes,
    Miriam
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    01-19-2008 7:14
    Ik heb even gekeken op de website van Elsevier en daar staat het volledige overzicht ook op. Je vindt het hier .

    Groetjes,
    Miriam
    Louise
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-19-2008 8:12
    "Wat het kind wil" heeft bij middelste ook de doorslag gegeven: zij was er heel snel uit. Heeft het ook prima naar haar zin nu, maar er zijn best dingen die ik minder vind. Aan resultaten (statistieken) hecht ik niet zoveel waarde eerlijk gezegd. Kiest een school bijvoorbeeld voor "veilig" niveau (kind wat misschien wel / niet vwo aankan naar havo laten gaan) zodat slagingsresultaten hoog zijn? Dat er geen vervanger voor een vak gevonden kan worden reken ik de school niet echt aan. Wel dat ze in de brugklas een mentor kregen, die per 1 nov. met zwangerschapsverlof ging. Vind ik structurele fout, zoiets wist je al in de zomer en dan moet zo iemand geen brugklas mentoren. Zeker omdat vervanging lang op zich liet wachten, bijzonder slordig.
    Zou heel goed kunnen dat jongste voor de katholieke middelbare school kiest. Staat bekend als een degelijke, gedisciplineerde school. Prima dus, maar ook daarvan hoor je van lesuitval en vervangingsperikelen. Voor ons wordt het dan dubbel namen en "systemen" onthouden ;P
    En wat het katholieke betekent voor ons als protestanten... boeiend denk ik, maar of je daar een "kind" mee moet opzadelen?
    kôlleke
    Posts:22705


    --
    01-19-2008 10:59
    Wij hebben vorig jaar voor de keuze gestaan. We hadden keuze uit drie (voor ons zelf onbekende) scholen en zijn naar alle informatiemogelijkheden gegaan. Ook hebben we de rapporten van de schoolinspectie bekeken.

    Vooraf had ik een lichte voorkeur voor de dichtsbijzijnde school, maar de informatieavond voor ouders viel erg tegen. Tegen de oudste hebben we gewoon gezegd dat het een hartstikke leuke school leek, maar tijdens het open huis had ook dochterlief absoluut geen klik.
    Nu hoorde ik van de week van mijn vriendin, waarvan 2 kinderen op die school zitten, dat zij inderdaad nog "in de goede tijd" daar naar toe zijn gegaan... Je voelt dat dus toch wel op de een of andere manier aan.

    De andere twee scholen had dochterlief wat ons betreft allebei mogen kiezen. Doordat ons neefje op de ene school en ons nichtje (zijn zus(je)) op de andere school had gezeten, hadden we wel wat ervaringsverhalen gehoord.

    Onze dochter koos voor tweetalig-VWO (wordt alleen gegeven op de school van ons neefje), maar daar hing wel een extra prijskaartje van ca. €400,= extra per jaar aan. Dus ook wij hebben goed nagedacht of we dat zagen zitten. Alles goed overwogen, hebben ook wij ja gezegd en het is echt een goede keuze gebleken.

    Het is een leuke school met het voordeel dat ze dit jaar een nieuw gebouw voor de onderbouw hebben (bovenbouwers zitten op andere locaties). Alles is nieuw, helder, fris en modern.
    De lessen zijn zodanig ingeroosterd dat er in principe altijd een docent beschikbaar is om in te vallen. Een erg ongunstig lesrooster voor de docenten, want die hebben veel tussenuren. Onze oudste heeft dan ook nagenoeg geen lesuitval en ze hebben geen ophokuren.
    Wat ik goed vond van deze school, is dat ze voor de kinderen uit groep 8, naast een open huis, ook mini-lessen organiseren, zodat ze kunnen proeven hoe het er aan toe gaat. Op andere scholen worden vaak alleen maar leuke workshops en/of open huis georganiseerd.

    Over twee jaar gaan we voor onze jongste op pad en ook dan zullen we alle scholen afgaan. We gaan kijken wat het beste bij haar past en dat zal best weer lastig worden.
    Louise
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-20-2008 8:37
    Kôlleke schrijft:
    Een erg ongunstig lesrooster voor de docenten, want die hebben veel tussenuren.
    En zó zou het moeten zijn.... de last niet bij de leerlingen leggen maar bij de docenten! Die hebben ook dan nog een baan die ruim binnen kantooruren valt... volgens mij zelfs als je alle vergaderingen enz. meetelt.
    Margreeth
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-20-2008 3:58
    Ik denk dat het Elsevier onderzoek wel een goeie richtlijn is. Ze beoordelen een school echt lang niet alleen op de slagingspercentages. Je kan ook op de site van de onderwijsinspectie kijken trouwens, daar kan je hele uitgebreide rapportages downloaden.
    Voor ons was naast de kwaliteit van het onderwijs ook de identiteit/sfeer van de school een belangrijk item. Bovendien was er qua kwaliteit ook al niet veel te kiezen in onze omgeving (slecht, veel achterstandskinderen). Uiteindelijk hebben we uit 2 scholen gekozen, gelukkig vond dochter de school die onze voorkeur had ook de leukste. Bovendien ligt de beslissing daarover niet bij haar maar bij ons. We hebben dus niet voor de school gekozen die een kwartier fietsen van huis is, maar voor een school met een betere kwaliteit (wel een uur fietsen).
    Mijn dochter heeft ook nooit tussenuren trouwens, dus dat kan wel.... ligt aan de planning van school.
    Marion60
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-20-2008 7:24
    Wij moeten dit jaar voor de 4e (en laatste keer) een keuze maken. En het blijft moeilijk. Kind krijgt een vwo advies en kan volgens de juf makkelijk een gymnasium aan. Het gymnasium ligt op loopafstand van ons huis en zijn 2 oudste broers hebben er ook gezeten en een prima schooltijd gehad. Makkie dus denk je. Mis!
    Kind heeft een pestverleden en kent niemand op die school en ook niemand die er naar toe gaat en is dus een beetje angstig. Neigt dus zelf naar de grote scholengemeenschap waar een vriendje nu al de brugklas doet. Dat lijkt vertrouwd maar wij hebben ook al gezegd dat het vriendje dan alweer een jaar hoger zit en daar natuurlijk al helemaal z'n plekje heeft met vrienden e.d. en dat hun lesrooster wel een helemaal kunnen verschillen zodat ze elkaar misschien maar weinig zien.
    Bovendien vinden wij dat het beter is voor hem al hij zich niet al te veel aan een ander gaat optrekken. Lastig dus. Eerst maar eens de open dagen afgaan van beide scholen en dan opnieuw alles bekijken.

    grtz
    Marion
    Margreeth
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-20-2008 7:58
    Dat hij niemand daar kent is misschien juist een voordeel? Misschien is een so-va training wat voor hem? Die wordt hier aan alle bruggers aangeboden.
    Louise
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-20-2008 8:05
    Marion, succes met de keuze.... wel dingen die het extra lastig maken!
    Ik vind het wel grappig om te zien hoe onafhankelijk onze jongste hierin is, terwijl ze anders altijd aan vriendinnetjes en oudere zus hangt...
    kôlleke
    Posts:22705


    --
    01-20-2008 11:17
    Da's wel lastig Marion.

    Onze oudste kreeg vorig jaar ook een folder mee naar huis voor zo'n training als Margreeth bedoelt.
    Misschien is dat wel iets voor je zoon (voor welke school jullie ook gaan kiezen), zodat hij zich minder onzeker zal voelen.

    Edited by - kôlleke on 21-1-2008 09:20:43
    Louise
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-21-2008 7:58
    Deze week staan er weer 3 bijeenkomsten in de agenda, op 3 verschillende scholen....
    Gompy
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-21-2008 11:54
    Ook onze jongste was op de basisschool nogal aantrekkelijk voor de pesters. Heeft in groep 8 ook nog een SoVa-training gevolgd, daardoor ging ze met goede moed naar de brugklas.

    Maar ja, haar oude klasgenoten van de basisschool gingen daar ook heen, daardoor kon ze niet helemaal een nieuwe start maken.  Voor de pesters was het alleen maar makkelijk om hun "oude" slachtoffer weer te gebruiken.

    Het kan dus in mijn ogen wel degelijk een voordeel zijn als je niemand kent op een nieuwe school.

    Trouwens een andere school kiezen was hier niet aan de orde. Haar school staat op ruim 8 km van ons huis en is de dichtbijzijnde, een andere komt algauw tegen de 20 km, dat vinden wij dus veel te ver. Zeker als ze nog maar net 12 zijn als ze naar de brugklas gaan.

    Marion60
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-21-2008 11:57
    Zal eens informeren of er hier van die trainingen zijn. Het pesten op school is nu wel onder knie (dankzij z'n juf) maar hij is gewoon bang dat het daar weer opnieuw begint.
    Toen hij in groep 5 van basisschool veranderde vond hij het uiteraard eng maar was gewoon blij van zijn pesters verlost te zijn. Toen begon op deze school het hele circus weer opnieuw. "Gelukkig" waren wij als ouders ervaren inmiddels en hebben we van van het eerste begin er boven op gezeten en dankzij z'n juf (waar we ook eerst enorme conflicten mee gehad hebben voor ze inzag wat er gebeurde) is alles nu rustig maar ik begrijp zijn angst wel. Hij heeft geen goede ervaring met een verandering van school.

    Deze week is er op het gymnasium een avond voor ouders waar we heen gaan en zaterdag de open dag voor de leerlingen.  Ik zal zeker op die avond informeren pesten en wat de school daar mee doet en of er een so-va training is.

    grtz
    Marion
    Louise
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-21-2008 12:07
    Op het gymnasium is de sfeer vaak wel beter, zeker voor de "stuudjes" zoals jouw zoon wellicht op de basisschool was (als hij gym kan gaan doen?!)...
    Maar inderdaad, de pesters "meenemen" naar je nieuwe school schiet niet op, heb ik zelf ook ervaren. En daarbij... je neemt jezelf mee en kennelijk doe je iets waardoor je aantrekkelijk bent om gepest te worden...
    Gompy, is ze er inmiddels wel doorheen?
    Gompy
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-21-2008 12:34
    Louise wat jij zegt over jezelf meenemen klopt in mijn ogen ook wel.
    Onze jongste was erg onzeker en dat straalde ze ook uit, daardoor dus een heel makkelijk slachtoffer.
    Gelukkig kan ze het de laatste tijd heel goed naast zich neerleggen, alhoewel er tijdens de werkweek in Parijs half december nog wel het een ander is voorgevallen, waardoor ze weer even terug bij af was.

    (Harts)vriendinnnen heeft ze dus eigenlijk ook niet.

    Haar plan was om na haar huidige laatste jaar van de VMBO-T, de HAVO er nog achteraan te doen, mede omdat ze geen idee had van een vervolgopleiding.
    Daar is ze nu vanaf gestapt en gaat volgend jaar dus naar het MBO richting interieur-adviseur. Ze telt echt de maanden af tot haar eind-examen zodat ze in september weer opnieuw kan beginnen.

    Nu maar hopen dat ze slaagt in mei.......
    Marion60
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-21-2008 1:02
    Ik vind het altijd zo triest dat een pestverleden je hele leven een rol blijft spelen. Je hoort dat toch vaak. Hij is inderdaad een "stuudje"en een kakker volgens z'n klasgenoten. Dat laatste omdat hij veel merkkleding draagt. Maar dat heeft vooral te maken met zijn postuur. Hij is nou eenmaal nogal stevig door z'n ziekte en merkkleding valt vaak net iets beter en iets ruimer.

    Ik hoop voor jouw dochter Gompy dat ze straks op haar nieuwe opleiding zich wel goed gaat voelen. Nou scheelt dat volgens mij wel op een MBO-opleiding, daar gaat iedereen naar toe omdat hij/zij die opleiding leuk vindt en dat schept wel een band.
    Mijn dochter heeft ook op een VMBO-T gezeten en daar zaten toch wel heel wat van die kauwgom kauwende, sjekkies rokende meiden die een meisje wat serieus aan haar school werkt graag pest. Toen ze naar de Havo ging zag je dat al veel minder worden en nu op het VWO al helemaal niet meer.

    grtz
    Marion
    Gompy
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-21-2008 1:10
    Het is vaak hoe hoger de opleiding hoe gemotiveerder de jeugd is.
    Inderdaad dat kaugom kauwend enzo klinkt heel bekend!!
    Marion, eigenlijk zouden de klasgenootjes van je zoon tegen hem op moeten kijken omdat hij zo goed presteert op school. Op deze manier wordt hij ook nog eens gestraft omdat hij een goede leerling is......
    karin185
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-21-2008 4:13
    Is het niet een kwestie van jaloers zijn dat ze zo iemand gaan pesten? Jaloers omdat ze het zelf niet zo goed kunnen?
    Louise
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-21-2008 6:54
    Ik weet het ook niet... het màg gewoon niet gebeuren!!!

    Een paar ouders van groep 8-ers hebben geregeld dat de kinderen die dat willen, ook een ochtend mee kunnen maken op één van de scholen, die "spontaan" geen proeflessen aanbieden. Die heeft ze over 1,5 week 's morgens, en 's middags op een andere school. Omdat het onder schooltijd is, gaat er wel een juf mee. En komende zaterdag een hele ochtend op weer een andere school!
    Gompy
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-21-2008 7:33
    Jullie hebben het er maar druk mee Louise. Zitten er echt zoveel middelbare scholen bij jullie in de buurt? Tja dan moet je echt wikken en wegen welke het gaat worden.
    Louise
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-21-2008 8:35
    Ja, wij hebben er vier... een openbare, een protestantse, een katholieke en een school met daltonsysteem. Stad met 120.000 inwoners. Alle scholen binnen 3 km fietsen! Hoewel wij "aktief" protestant zijn, mag ze van ons de school kiezen die het prettigst lijkt. Over geen van de scholen horen we echt negatieve verhalen, over allemaal wel goede verhalen en ook wel minpunten.  Dus.... gooi maar in m'n pet en zie maar!
    Louise
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-26-2008 11:41
    Zo dadelijk jongste en vriendinnetje ophalen van een ochtend kijken, alleen voor de kinderen... Op deze school zijn we nog helemaal niet geweest, pas a.s. dinsdag avond voor de ouders. 3 Jaar geleden had middelste het na deze ochtend meteen gezien: o nee, dààr ga ik niet heen!!! toen ik bij het ophalen opmerkte dat het er mooi uitzag: vind het helemaal niks!! We zijn toen niet eens meer naar de open dag geweest...
    ----
    Inmiddels heb ik ze opgehaald, zijn beiden zeer enthousiast!! Dus ben benieuwd naar dinsdag.

    Edited by - Louise on 26-1-2008 13:20:46
    Anja1966
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-28-2008 9:10
    Afgelopen weekend hebben wij twee middelbare scholen gehad. Middelste wil naar de school waar Oudste op zit, maar ik vind wel dat hij zich goed moet oriënteren. Hij is gewoon niet hetzelfde als Oudste. Ik denk dat hij voor die school kiest vanwege het gemak: "hoef ik daar tenminste niet meer over na te denken." Ja, ze zijn heel verschillend die twee! ;-)

    Groetjes, Anja
    Louise
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-28-2008 9:49
    Hoe zou het voor ons als ouders zijn om met twee verschillende scholen te maken te hebben? Alles dubbel-op...  maar het lijkt me geen punt. Maar ik begrijp nu waarom mijn ouders het allemaal niet altijd konden volgen ;P
    Peter P
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-28-2008 10:59
    Ik zit in die situatie, en het voordeel is dat beide kinderen zichzelf kunnen zijn, de een wordt niet opgezadeld met het verwachtingspatroon dat door de ander is ontstaan. Soms is het moeilijk, 10-minuten-gesprekken op dezelfde avonden, enz. enz.
    Louise
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-30-2008 8:07
    Ik zie ook voordelen van 2 verschillende scholen... goed voor de zelfstandigheid van de jongste, die momenteel erg aan oudere zus "hangt".
    Ze was zaterdag super-enthousiast over de lesochtend, en die school staat nu met stip op één. Gisteravond was het daar ook prima. Wat mij alleen opviel, was dat ze bijv. muziek alleen maar in de 1e hebben (wel 2 uur per week). Middelste heeft het nu, in de 3e, nog! Ze vertelden wel dat àlle kinderen meedoen aan een toneelproject in de 1e, een dansproject in de 2e. Maar toch heb ik de indruk, dat de nadruk heel eenzijdig echt op het leren gericht is. Ze noemen ook als hun sterke punt, dat ze niet meewaaien met alle vernieuwingen, maar rustig-aan het goede daaruit oppikken. Prima. Ze vinden dat bruggers al zoveel veranderingen moeten doorstaan, dat ze juist rustig, klassikaal onderwijs belangrijk vinden. Van daaruit begeleiden ze ze dan naar steeds meer zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Niets gehoord over projecten etc., wat bij de andere scholen juist met veel bombarie wordt gepresenteerd. Zijn wel trots op Talent Time, altijd met de pers erbij etc. Maar om daaraan mee te doen, moet je eerst door een auditie komen... dus geen kans voor iedereen om eens lekker bezig te zijn met iets anders dan het strikte leren. Er is niet eens een schoolorkest oid.
    Wat een contrast met een school vorige week, waar ze het erg belangrijk vonden ons een korte show in de aula te laten meemaken, om te laten zien waartoe ze met de leerlingen in staat zijn. Dat schoot aan de andere kant door...
    Peter P
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-30-2008 12:57
    Moeilijke keuzes dus. Je zou een school die vooral op leren is gericht kunnen compenseren met een muziekschool, koor, theaterclub ofzo als je kind dat leuk vind?
    Het rustige en klassikale waar je het over hebt, klinkt wel erg goed, en dat je kind er enthousiast over is, is ook erg belangrijk.
    Louise
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-30-2008 2:49
    Helemaal mee eens wat je schrijft... ik had alleen gehoopt dat ze het "stiekem" zou meepikken, tussendoor... Maar ze zit wel op volleybal, als ze dat blijft doen is het ook een goeie uitlaapklep, èn in teamverband!
    Louise
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    02-12-2008 8:24
    We zijn eruit! Gisteravond aan tafel kregen we dat te horen.... Middelste had van het buurtvriendinnetje gehoord: "je krijgt toch je zus bij je op school hè?" O ja? Jongste is inderdaad overtuigd van haar keuze voor de school waar zus ook op zit. Die gaat naar de bovenbouw, dus er is op zich wel voldoende "afstand" denk ik om zelfstandig te worden...
    De doorslag heeft toch gegeven, dat deze school wat meer biedt dan alleen het strikte leren. Minder dan school 3 en 4 waar ze uit kon kiezen, maar net leuk. Ben ik het ook wel mee eens. Zo krijg je op de school waar ze eerst naartoe wilde, maar 1 jaar muziekles en is daar maar één duf lokaaltje met een stel keyboards voor, terwijl de gekozen school daar veel breder in is.
    Wat betreft de begeleiding ben ik wel van plan zelf heel strikt de vinger aan de pols te houden. Het zal toch niet weer gebeuren dat ze in de brugklas hun mentorlessen mislopen, dan ga ik bij de directeur voor de deur liggen tot hij het beter geregeld heeft!!!
    De fietsroute naar deze school is ook wel een stuk minder onhandig dan die andere, dat is toch ook wel belangrijk. Moet je tenslotte 6 jaar (of 5) doen.
    Ze heeft nu een brief mee naar school om het orgineel onderwijskundig rapport mee te vragen, kopie sofinr. heb ik al, uittreksel bevolkingsregister halen en dan kunnen we haar laten inschrijven. Ik moet er nog even aan wennen, had me al zo'n beetje op die andere school ingesteld...
    Gompy
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    02-12-2008 9:40
    Nou de keuze is dus gemaakt.
    Belangrijkste is toch dat ze zelf denkt dat het voor haar de beste school is, zij moet er tenslotte heel wat jaartjes doorbrengen. Bijkomend voordeel voor jullie is toch wel dat je alles al weet van die school, dat zal toch best een hele hoop "inlezen" in de manier van werken en lesgeven voor jullie schelen.
    Peter P
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    02-12-2008 10:49
    Toch grappig dat een kind blijkbaar een andere keuze maakt dan je zelf denkt. Maar goed geregeld lijkt me! Houd inderdaad de vinger aan de pols, nog een voordeel van tweede op dezelfde school: de zwakke punten van die school zijn bekend. ;-)
    Louise
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    02-14-2008 8:13
    Ze is er echt heel zeker van nu en wil niets meer horen.... de rondleiding op de andere school voor dinsdag moet afgebeld. Gisteren hebben we de ingevulde aanmelding met alle bijlagen op de school langs gebracht. Het was net eind van de middagpauze, dus nog beetje druk buiten en in de hal. Maakte ze dat ook vast een keer mee....
    Nu zijn ze de grootste in de drukte in de gangen (de basisschool is niet zo van de nette rijen voor de ingang, helaas), straks de ukkies... en weer nemen wij met haar afscheid van een tijdperk in ons gezin...
    Marion60
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    02-14-2008 8:24
    Ja, gek is dat hé, als de jongste naar de middelbare school gaat. Dat realiseerde ik me met Sinterklaas ineens. Ik ga namelijk altijd kijken naar de intocht van de Sint op school en bedacht me ineens, goh, dit is echt de laatste keer. Na 22 jaar Sinterklazen inhalen op basisscholen is het nu echt over! Vreemd idee hoor!

    Bij ons is de keuze ook gemaakt voor het zelfstandig gymnasium. Alleen hanteren ze daar een lotingsysteem omdat ze niet te groot willen worden. Dus dat is nog even spannend. In principe hoeven broertjes en zusjes niet mee te loten maar mijn kind is een broertje van broers die de school inmiddels al verlaten hebben. Onduidelijk nog hoe ze daar mee omgaan. Men heeft ons wel toegezegd dit te willen bespreken. Dus....... duimen maar dat het goed gaat.
    We zijn vorige week op een scholengemeenschap wezen kijken maar dat viel enorm tegen. Wij vonden het erg betuttelend en zoonlief vond het een verschrikkelijke school. Dus dat alternatief valt af. Blijft alleen de openbare scholengemeenschap over. Is een Dalton school en het meest logische alternatief omdat mijn zoon nu ook op een openbare Dalton Basisschool zit, maar met alle kids heb ik die school bezocht en er geen goed gevoel bij gekregen. Dus moeilijk.

    grtz
    Marion
    Peter P
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    02-14-2008 9:42
    Loten voor een middelbare school... :-((

    Houdt dan een strenger toelatingsbeleid aan, met hogere cito-eisen ofzo. Ook niet ideaal, maar voor een gymnasium nog voorstelbaar. 
    Marion60
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    02-14-2008 10:42
    Hogere cito-eisen is ook lastig. Ik ben al niet zo'n voorstander van een cito maar nu hoorde ik gisteren van een vriendje van mijn zoon dat de juf op die school kinderen helpt met de cito! Ze laat ze het dan wel zelf uitrekenen maar zegt dan of het goed of fout is.
    Hoe diep kun je zinken als school! Staat leuk op je cv, bij ons scoren de kinderen allemaal hoog, maar hoe zwaar gaan die kinderen het straks krijgen op de middelbare school!
    De moeder van dat vriendje laat bv erg veel nog van de cito afhangen. Het ventje krijgt voorlopig een havo/vwo advies (op basis entreetoets in groep 7), maar als hij z'n cito een beetje goed maakt wil ze hem naar de atheneum/gymnasium brugklas sturen. Tsja, arm kind denk ik dan maar.

    grtz
    Marion
    Peter P
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    02-14-2008 1:41
    Precies. Arm kind....
    Louise
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    02-14-2008 6:18
    Oefenen voor de cito, ouders/leerkrachten/kinderen die er druk op leggen... ik denk dat mijn jongste ook behoorlijk zenuwachtig ervan zou worden: als ik het toevallig niet zo goed doe die paar dagen, mag ik niet naar die school! Hier hebben ze het helemaal afgeschaft en maken de scholen een onderwijskundig rapport met een advies. Op de basisschool van jongste gebruiken ze daarbij de NIO toets als check voor het idee van de leerkrachten. Maar ze hebben natuurlijk ook een compleet leerlingvolgsysteem, wat heel wat zegt, over alle jaren dat het kind op de basisschool was.
    Peter P
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    02-15-2008 8:22
    Elke toets is er een, en het ligt er meer aan hoe ermee wordt omgesprongen of leerlingen er nerveus van worden.
    Louise
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    02-15-2008 11:25
    Ze hebben in ieder geval heel nadrukkelijk gezegd dat er niet echt wat afhangt van die NIO. Dat alles van de afgelopen jaren veel belangrijker is dan één zo'n toets. Het is ook niet zo'n belastende toets, duurt niet zo verschrikkelijk lang.
    Maar als de middelbare school de toelating van de CITO af laat hangen, zoals de school waar jongste eerst heen wilde voorheen deed, wordt de spanning vanzelf groter... Ik vind de afspraken zoals hier ter plaatse tussen de middelbare scholen en de basisscholen gemaakt zijn, dat er niet meer (alleen) op een toets wordt afgegaan, echt goed.
    Marion60
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    02-15-2008 4:24
    Ja, dat is natuurlijk ideaal. Hier zijn de basisscholen ook niet zo voor de Cito, maar de middelbare scholen laten alles er van af hangen. Mijn dochter kreeg indertijd een mavo/havo advies met het accent op de havo. Echter maakte ze een hele slechte cito (door de stress) en scoorde op een laag VMBO nivo (521) en werd daarom niet toegelaten in de mavo/havo brugklas. Gelukkig wilde een zelfstandige Mavo, na een gesprek met de basischool. haar wel aannemen. Na deze Mavo heeft ze de Havo gedaan en nu zit ze in VWO 6. In september gaat ze naar de UVA! Enorm knap natuurlijk maar het had een stuk gescheeld als ze gelijk de Havo had kunnen doen en daarna het VWO. Ze is nu al 20 en wordt in oktober (1e jaar universiteit)  dus 21. Dat scheelt wel even met de andere 1e-jaars.

    grtz
    Marion

    Peter P
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    02-16-2008 9:31
    Maar of het slecht is is achteraf natuurlijk nooit te zeggen. Misschien had ze het wel helemaal niet aangekund, direct vwo, wie zal het zeggen...

    Ik zit hier andersom: M2 had een cito van 549, maar worstelt echt op het gym. Ze wil niet anders, maar eigenlijk heeft ze de studiehouding en het doorzettingsvermogen niet om deze opleiding moeiteloos te doen. Daarin lijkt ze op haar vader, ik had ook een heel hoge cito, en heb met een keer zittenblijven de havo afgemaakt.... 
    Marion60
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    02-16-2008 11:43
    Tsja, dat is moeilijk. Je moet het wel echt zelf willen en er dan ook voor werken. Dat hoort bij een gymnasium, zelfstandig werken. Maar goed, de wil is er wel begrijp ik. Mijn zoons hebben ook het gymnasium gedaan en één heeft ook een jaar gedoubleerd. Maar ze hebben het wel afgemaakt. Dat vind ik een voordeel van een zelfstandig gymnasium. Als je er zit maak je het vaak wel af. Op een scholengemeenschap zal men sneller geneigd zijn je te adviseren een ander niveau te doen. Ze hebben het immmers allemaal in huis! Dat heb ik tenminste al een paar keer gemerkt in in familie- en kennissenkring.

    Ik denk ook niet dat mijn dochter direct het VWO had aangekund, maar de Havo wel.  Ach ja, we zeggen nu altijd bij ons thuis: D spaart middelbare schooldiploma's. Ook leuk!

    Zelf ook niet zo'n superstudiehouding gehad. Zat op het atheneum maar vond het wel erg veel huiswerk, dus vroeg mijn ouders of ik niet naar de Havo mocht (scholengemeenschap hé). En die vonden het prima, ik wou toch naar de PABO en dan was Havo genoeg. Maar die school wel met 2 vingers in m'n neus gehaald. Tsja, ik hield nogal van feesten en minder van leren.

    grtz
    Marion
    Louise
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    02-16-2008 6:50
    Marion60 schreef:
    Maar die school wel met 2 vingers in m'n neus gehaald.
    Dat is precies wat juf van jongste zei.... ze heeft havo advies, maar juf zei "ik denk dat je dat met 2 vingers in de neus haalt". Maar toch vond ze het niet juist een vwo advies te geven, dat kan ze in een havo/vwo brug eventueel laten zien. Voor zover ik de bijlagen die we nu hebben gekregen kan beoordelen, is het ook echt geen vwo, daarvoor zitten toch teveel sterretjes te ver naar links/te laag in de grafiekjes.
    Marion60
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    02-17-2008 7:33
    Dan is het toch een prima advies van de juf, als het wordt ondersteund door de uitslag van de toets. Lijkt me ook veel fijner voor een kind, als ze het gewoon aankan. Is toch vreselijk als je heel de tijd op je tenen moet lopen? De 1e klas is toch al enorm wennen voor ze.

    grtz
    Marion
    Louise
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    02-17-2008 12:38
    Helemaal mee eens Marion! Ik vind 2 jaar brugklas prima, kan ze lekker opstarten en dan zien we wel wat het wordt!
    kôlleke
    Posts:22705


    --
    02-03-2010 10:44
    Wij zitten er dit jaar weer midden in. Onze jongste gaat volgend jaar naar de middelbare school en ze mag uit drie scholen kiezen. Ze gaat niet automatisch naar de school waar de oudste op zit.

    Haar voorlopig advies is HAVO/VWO. Ze zit nu midden in de Cito-toetsweek. Over een maand weten we het uiteindelijke advies.

    Jongste is al op alle drie de scholen geweest voor het volgen van workshops. Allemaal leuk natuurlijk!  En we zijn al op twee scholen geweest voor een ouderinformatie-avond en voor de open avonden. Beide scholen zijn nog in de race...
    Zaterdagochtend gaan we naar de laatste school. Wordt vervolgd...
    kôlleke
    Posts:22705


    --
    03-04-2010 2:11
    Gisteren kwam onze jongste thuis met haar Cito-score en vandaag heeft ze de papieren uitslag meegekregen. Ze heeft een score van 544. Hoger dan de verwachte score. Ze kan dus naar een HAVO/VWO brugklas. Maandagavond hebben we nog een gesprek met de meester.

    Als ze 1 puntje meer had gescoord zou ze naar het VWO hebben gekund en in haar ogen had ze dan naar het tweetalig onderwijs gegaan. Nou ja, die keuze valt af.

    Omdat ze dus meer aan de VWO-kant zit als de HAVO-kant, is het moeilijk kiezen naar welke school ze wil. Eén school heeft ze laten afvallen en ze moet nu nog uit twee scholen kiezen. Natuurlijk proberen we haar daar zoveel mogelijk bij te helpen.

    Op de ene school (school van grote zus) zou ze in de HAVO/VWO dakpanklas les krijgen op HAVO-niveau. Als je vanaf deze school in de derde moet opstromen naar het VWO, loop je eigenlijk achter en moet je in mijn ogen beter zijn dan de leerlingen die nu direct naar het VWO gaan. Het aantal leerlingen dat opstroomt is laag.

    Op de andere school zou ze in de dakpanklas les krijgen op VWO-niveau. Dan kan ze de komende twee jaar kijken of er wel of niet VWO in zit. Zo niet, dan stroom je af naar de HAVO. Hier is het aantal leerlingen dat uiteindelijk naar VWO gaat beduidend hoger.

    Eigenlijk zou dit een verstandige keuze zijn, maar dit is de school waarvan ze in het begin zei dat ze er niet naar toe wil. (Grote school, oudsten mogen buiten roken, docenten worden met voornaam aangesproken, de "tutjes" gaan naar deze school).
    Ik heb aangeboden om er nog een keer naar toe te gaan om te kijken hoe het er op een doordeweekse dag aan toe gaat, maar dat wil ze (nog) niet.

    Het komt vast wel goed hoor, maar was het maar duidelijk HAVO of VWO geweest, dan was het een stuk makkelijker. Ik heb echt met haar te doen, mijn arme poppekind.
    Margreeth
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    03-04-2010 3:10
    He lastig joh. Volgens mij moet met 544 vwo makkelijk kunnen, eerlijk gezegd. Is het  niet zo dat ze na de havo-vwo brugklas op de eerstgenoemde school, naar 2 vwo kan (als ze aan de cijfernorm voldoet)? Zo gaat dat hier nl. wel. Normaal is er toch een 1-jarige brugperiode? Misschien kan je dat bespreken op die school. 1 citopunt is ook niet zoveel verschil natuurlijk, dus misschien kan dat 2-talige ook nog wel...

    Edited by - Margreeth on 4-3-2010
    Louise
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    03-04-2010 7:36
    Wij hebben inmiddels met 2 scholen te maken (gehad), beiden met een 2jarige "dakplanklas" zoals Kôlleke dat zo mooi noemt. Voor tweetalig moesten ze testen maken. Misschien bij jullie ook wel, mag ze dat niet proberen?
    kôlleke
    Posts:22705


    --
    03-05-2010 11:20
    Ze is er (voorlopig?) uit. We hebben gisteravond alles nog eens op een rijtje gezet wat ze wel en niet wil. Ze wil geen tweetalig meer doen, ze wil niet naar die grote school waar ze op VWO-niveau les zou krijgen. Ze gaat naar de school van haar grote zus, waar ze op HAVO-niveau les krijgt en waar alle brugklassers op een aparte locatie zitten.
    We hebben maandag natuurlijk nog wel het gesprek met de meester.

    Trouwens de jongste van mijn vriendin had afgelopen jaren haar Cito verpest. Haar voorlopig advies was basis/kader. Nu heeft ze een score van 541 gehaald => HAVO/VWO!!!!
    Peter P
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    03-06-2010 9:02
    Zo zie je maar hoe vreemd een cito uit kan vallen. Hopelijk wordt er bij het advies naar meer gekeken.
    kôlleke
    Posts:22705


    --
    03-06-2010 1:39
    De Cito van afgelopen jaren stemden ook niet overeen met haar prestaties in de klas. Qua intelligentie komt ze aardig overeen met onze jongste. Ze is alleen sneller afgeleid en raffelt daardoor wel eens iets (haar Citotoets) af... Dit jaar dus niet en zie het resultaat.

    Gelukkig wordt er wel breder gekeken, meester had het er al over dat ze hoger kan.
    Louise
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    03-06-2010 9:32
    Daarom hadden ze in Zoetermeer met alle scholen afgesproken de cito los te laten... we kregen zelfs geen kopie van de uitslagen van de vervangende test, die was alleen puur een check voor de leerkrachten of ze "goed" zaten. Zo konden de middelbare scholen niet alsnog moeilijk gaan doen.
    Peter P
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    03-07-2010 9:08
    Ik vind juist dat ze dus niet automatisch hoger moet, dat afraffelen en snel afgeleid zijn is er de eerste jaren echt niet zomaar uit, en zal dus op de middelbare school ook invloed hebben op haar prestaties...
    kôlleke
    Posts:22705


    --
    03-08-2010 11:15
    Ik had het op HHP al gemeld, maar moet dat hier natuurlijk ook nog even doen. We zijn vanavond met de jongste naar school geweest. Het schooladvies blijft HAVO/VWO. 
    Meester vroeg nog speciaal of ze persé naar het VWO zou willen, dan had dat gekund. We hadden het daar al uitgebreid met jongste over gehad. Jongste wil dat niet persé en waren het er allemaal over eens dat ze dan waarschijnlijk wel heel erg op haar tenen moet gaan lopen.


    Ze gaat dus gewoon naar de dakpanklas HAVO/VWO en gaat dat doen op de school van haar grote zus. Ze krijgt dan les op HAVO-niveau en we zien de komende tijd wel hoe ze zich gaat ontwikkelen.
    Volgens mij een goede keuze voor mijn "ukkepuk". Ze komt er wel!
    Louise
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    03-09-2010 8:53
    Fijn dat jullie er uit zijn Kôlleke! Als er toch VWO in blijkt te zitten, komt dat er echt wel uit! Mijn jongste heeft net, in het 2e brugjaar, een voorlopig "determinatie-advies" gehad. Ze werkt nu op vwo niveau en dat gaat goed (behalve met Engels :((   ).


    ---