Keuze middelbare school
Laatste Bericht 03-09-2010 8:53 door Louise. 57 Reacties.
Printer Vriendelijk
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Sorteer Berichten:
VorigVorig VolgendeVolgende
U bent niet gemachtigd om te reageren.
Pagina 3 van 3 << < 123
AuteurBerichten
Louise
New Member
New Member
Posts:


--
02-15-2008 11:25
Ze hebben in ieder geval heel nadrukkelijk gezegd dat er niet echt wat afhangt van die NIO. Dat alles van de afgelopen jaren veel belangrijker is dan één zo'n toets. Het is ook niet zo'n belastende toets, duurt niet zo verschrikkelijk lang.
Maar als de middelbare school de toelating van de CITO af laat hangen, zoals de school waar jongste eerst heen wilde voorheen deed, wordt de spanning vanzelf groter... Ik vind de afspraken zoals hier ter plaatse tussen de middelbare scholen en de basisscholen gemaakt zijn, dat er niet meer (alleen) op een toets wordt afgegaan, echt goed.
Marion60
New Member
New Member
Posts:


--
02-15-2008 4:24
Ja, dat is natuurlijk ideaal. Hier zijn de basisscholen ook niet zo voor de Cito, maar de middelbare scholen laten alles er van af hangen. Mijn dochter kreeg indertijd een mavo/havo advies met het accent op de havo. Echter maakte ze een hele slechte cito (door de stress) en scoorde op een laag VMBO nivo (521) en werd daarom niet toegelaten in de mavo/havo brugklas. Gelukkig wilde een zelfstandige Mavo, na een gesprek met de basischool. haar wel aannemen. Na deze Mavo heeft ze de Havo gedaan en nu zit ze in VWO 6. In september gaat ze naar de UVA! Enorm knap natuurlijk maar het had een stuk gescheeld als ze gelijk de Havo had kunnen doen en daarna het VWO. Ze is nu al 20 en wordt in oktober (1e jaar universiteit)  dus 21. Dat scheelt wel even met de andere 1e-jaars.

grtz
Marion

Peter P
New Member
New Member
Posts:


--
02-16-2008 9:31
Maar of het slecht is is achteraf natuurlijk nooit te zeggen. Misschien had ze het wel helemaal niet aangekund, direct vwo, wie zal het zeggen...

Ik zit hier andersom: M2 had een cito van 549, maar worstelt echt op het gym. Ze wil niet anders, maar eigenlijk heeft ze de studiehouding en het doorzettingsvermogen niet om deze opleiding moeiteloos te doen. Daarin lijkt ze op haar vader, ik had ook een heel hoge cito, en heb met een keer zittenblijven de havo afgemaakt.... 
Marion60
New Member
New Member
Posts:


--
02-16-2008 11:43
Tsja, dat is moeilijk. Je moet het wel echt zelf willen en er dan ook voor werken. Dat hoort bij een gymnasium, zelfstandig werken. Maar goed, de wil is er wel begrijp ik. Mijn zoons hebben ook het gymnasium gedaan en één heeft ook een jaar gedoubleerd. Maar ze hebben het wel afgemaakt. Dat vind ik een voordeel van een zelfstandig gymnasium. Als je er zit maak je het vaak wel af. Op een scholengemeenschap zal men sneller geneigd zijn je te adviseren een ander niveau te doen. Ze hebben het immmers allemaal in huis! Dat heb ik tenminste al een paar keer gemerkt in in familie- en kennissenkring.

Ik denk ook niet dat mijn dochter direct het VWO had aangekund, maar de Havo wel.  Ach ja, we zeggen nu altijd bij ons thuis: D spaart middelbare schooldiploma's. Ook leuk!

Zelf ook niet zo'n superstudiehouding gehad. Zat op het atheneum maar vond het wel erg veel huiswerk, dus vroeg mijn ouders of ik niet naar de Havo mocht (scholengemeenschap hé). En die vonden het prima, ik wou toch naar de PABO en dan was Havo genoeg. Maar die school wel met 2 vingers in m'n neus gehaald. Tsja, ik hield nogal van feesten en minder van leren.

grtz
Marion
Louise
New Member
New Member
Posts:


--
02-16-2008 6:50
Marion60 schreef:
Maar die school wel met 2 vingers in m'n neus gehaald.
Dat is precies wat juf van jongste zei.... ze heeft havo advies, maar juf zei "ik denk dat je dat met 2 vingers in de neus haalt". Maar toch vond ze het niet juist een vwo advies te geven, dat kan ze in een havo/vwo brug eventueel laten zien. Voor zover ik de bijlagen die we nu hebben gekregen kan beoordelen, is het ook echt geen vwo, daarvoor zitten toch teveel sterretjes te ver naar links/te laag in de grafiekjes.
Marion60
New Member
New Member
Posts:


--
02-17-2008 7:33
Dan is het toch een prima advies van de juf, als het wordt ondersteund door de uitslag van de toets. Lijkt me ook veel fijner voor een kind, als ze het gewoon aankan. Is toch vreselijk als je heel de tijd op je tenen moet lopen? De 1e klas is toch al enorm wennen voor ze.

grtz
Marion
Louise
New Member
New Member
Posts:


--
02-17-2008 12:38
Helemaal mee eens Marion! Ik vind 2 jaar brugklas prima, kan ze lekker opstarten en dan zien we wel wat het wordt!
kôlleke
Posts:22705


--
02-03-2010 10:44
Wij zitten er dit jaar weer midden in. Onze jongste gaat volgend jaar naar de middelbare school en ze mag uit drie scholen kiezen. Ze gaat niet automatisch naar de school waar de oudste op zit.

Haar voorlopig advies is HAVO/VWO. Ze zit nu midden in de Cito-toetsweek. Over een maand weten we het uiteindelijke advies.

Jongste is al op alle drie de scholen geweest voor het volgen van workshops. Allemaal leuk natuurlijk!  En we zijn al op twee scholen geweest voor een ouderinformatie-avond en voor de open avonden. Beide scholen zijn nog in de race...
Zaterdagochtend gaan we naar de laatste school. Wordt vervolgd...
kôlleke
Posts:22705


--
03-04-2010 2:11
Gisteren kwam onze jongste thuis met haar Cito-score en vandaag heeft ze de papieren uitslag meegekregen. Ze heeft een score van 544. Hoger dan de verwachte score. Ze kan dus naar een HAVO/VWO brugklas. Maandagavond hebben we nog een gesprek met de meester.

Als ze 1 puntje meer had gescoord zou ze naar het VWO hebben gekund en in haar ogen had ze dan naar het tweetalig onderwijs gegaan. Nou ja, die keuze valt af.

Omdat ze dus meer aan de VWO-kant zit als de HAVO-kant, is het moeilijk kiezen naar welke school ze wil. Eén school heeft ze laten afvallen en ze moet nu nog uit twee scholen kiezen. Natuurlijk proberen we haar daar zoveel mogelijk bij te helpen.

Op de ene school (school van grote zus) zou ze in de HAVO/VWO dakpanklas les krijgen op HAVO-niveau. Als je vanaf deze school in de derde moet opstromen naar het VWO, loop je eigenlijk achter en moet je in mijn ogen beter zijn dan de leerlingen die nu direct naar het VWO gaan. Het aantal leerlingen dat opstroomt is laag.

Op de andere school zou ze in de dakpanklas les krijgen op VWO-niveau. Dan kan ze de komende twee jaar kijken of er wel of niet VWO in zit. Zo niet, dan stroom je af naar de HAVO. Hier is het aantal leerlingen dat uiteindelijk naar VWO gaat beduidend hoger.

Eigenlijk zou dit een verstandige keuze zijn, maar dit is de school waarvan ze in het begin zei dat ze er niet naar toe wil. (Grote school, oudsten mogen buiten roken, docenten worden met voornaam aangesproken, de "tutjes" gaan naar deze school).
Ik heb aangeboden om er nog een keer naar toe te gaan om te kijken hoe het er op een doordeweekse dag aan toe gaat, maar dat wil ze (nog) niet.

Het komt vast wel goed hoor, maar was het maar duidelijk HAVO of VWO geweest, dan was het een stuk makkelijker. Ik heb echt met haar te doen, mijn arme poppekind.
Margreeth
New Member
New Member
Posts:


--
03-04-2010 3:10
He lastig joh. Volgens mij moet met 544 vwo makkelijk kunnen, eerlijk gezegd. Is het  niet zo dat ze na de havo-vwo brugklas op de eerstgenoemde school, naar 2 vwo kan (als ze aan de cijfernorm voldoet)? Zo gaat dat hier nl. wel. Normaal is er toch een 1-jarige brugperiode? Misschien kan je dat bespreken op die school. 1 citopunt is ook niet zoveel verschil natuurlijk, dus misschien kan dat 2-talige ook nog wel...

Edited by - Margreeth on 4-3-2010
Louise
New Member
New Member
Posts:


--
03-04-2010 7:36
Wij hebben inmiddels met 2 scholen te maken (gehad), beiden met een 2jarige "dakplanklas" zoals Kôlleke dat zo mooi noemt. Voor tweetalig moesten ze testen maken. Misschien bij jullie ook wel, mag ze dat niet proberen?
kôlleke
Posts:22705


--
03-05-2010 11:20
Ze is er (voorlopig?) uit. We hebben gisteravond alles nog eens op een rijtje gezet wat ze wel en niet wil. Ze wil geen tweetalig meer doen, ze wil niet naar die grote school waar ze op VWO-niveau les zou krijgen. Ze gaat naar de school van haar grote zus, waar ze op HAVO-niveau les krijgt en waar alle brugklassers op een aparte locatie zitten.
We hebben maandag natuurlijk nog wel het gesprek met de meester.

Trouwens de jongste van mijn vriendin had afgelopen jaren haar Cito verpest. Haar voorlopig advies was basis/kader. Nu heeft ze een score van 541 gehaald => HAVO/VWO!!!!
Peter P
New Member
New Member
Posts:


--
03-06-2010 9:02
Zo zie je maar hoe vreemd een cito uit kan vallen. Hopelijk wordt er bij het advies naar meer gekeken.
kôlleke
Posts:22705


--
03-06-2010 1:39
De Cito van afgelopen jaren stemden ook niet overeen met haar prestaties in de klas. Qua intelligentie komt ze aardig overeen met onze jongste. Ze is alleen sneller afgeleid en raffelt daardoor wel eens iets (haar Citotoets) af... Dit jaar dus niet en zie het resultaat.

Gelukkig wordt er wel breder gekeken, meester had het er al over dat ze hoger kan.
Louise
New Member
New Member
Posts:


--
03-06-2010 9:32
Daarom hadden ze in Zoetermeer met alle scholen afgesproken de cito los te laten... we kregen zelfs geen kopie van de uitslagen van de vervangende test, die was alleen puur een check voor de leerkrachten of ze "goed" zaten. Zo konden de middelbare scholen niet alsnog moeilijk gaan doen.
Peter P
New Member
New Member
Posts:


--
03-07-2010 9:08
Ik vind juist dat ze dus niet automatisch hoger moet, dat afraffelen en snel afgeleid zijn is er de eerste jaren echt niet zomaar uit, en zal dus op de middelbare school ook invloed hebben op haar prestaties...
kôlleke
Posts:22705


--
03-08-2010 11:15
Ik had het op HHP al gemeld, maar moet dat hier natuurlijk ook nog even doen. We zijn vanavond met de jongste naar school geweest. Het schooladvies blijft HAVO/VWO. 
Meester vroeg nog speciaal of ze persé naar het VWO zou willen, dan had dat gekund. We hadden het daar al uitgebreid met jongste over gehad. Jongste wil dat niet persé en waren het er allemaal over eens dat ze dan waarschijnlijk wel heel erg op haar tenen moet gaan lopen.


Ze gaat dus gewoon naar de dakpanklas HAVO/VWO en gaat dat doen op de school van haar grote zus. Ze krijgt dan les op HAVO-niveau en we zien de komende tijd wel hoe ze zich gaat ontwikkelen.
Volgens mij een goede keuze voor mijn "ukkepuk". Ze komt er wel!
Louise
New Member
New Member
Posts:


--
03-09-2010 8:53
Fijn dat jullie er uit zijn Kôlleke! Als er toch VWO in blijkt te zitten, komt dat er echt wel uit! Mijn jongste heeft net, in het 2e brugjaar, een voorlopig "determinatie-advies" gehad. Ze werkt nu op vwo niveau en dat gaat goed (behalve met Engels :((   ).
U bent niet gemachtigd om te reageren.
Pagina 3 van 3 << < 123