Keuze middelbare school
Laatste Bericht 03-09-2010 8:53 door Louise. 57 Reacties.
Printer Vriendelijk
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Sorteer Berichten:
VorigVorig VolgendeVolgende
U bent niet gemachtigd om te reageren.
Pagina 1 van 3123 > >>
AuteurBerichten
Louise
New Member
New Member
Posts:


--
01-18-2008 9:47
    Wie zit in dezelfde fase als wij nu met onze jongste, en moet een middelbare school kiezen?
    Het wordt niet automatisch dezelfde school als haar zus (3e klas). Broer heeft speciaal voortgezet onderwijs gedaan.  Ze heeft havo(/vwo) advies. Vanavond zijn we op de eerste school gaan kijken. Overweldigend was het. Ze presenteren juist alle bijzondere dingen, projecten, uitwisselingen enz. Je vraagt je af of er nog tijd is om gewoon les te hebben! Dat is er wel, de meeste tijd zelfs, hoorden we desgevraagd zowel van een docent als van een ouder van een brugklasleerling.
    Ze zijn met alle groep 8-ers uit de stad vorige week donderdag ook op één van de middelbare scholen gaan kijken. Daar werden ze rondgeleid in groepjes, per groepje een leerling van die school om te begeleiden en ook hielpen leerlingen in de lokalen. Middelste hielp bij wiskunde, haar favoriete vak en vorig jaar leidde ze groepjes rond.
    Maar zo'n open dag, en ook zo'n dag waarop àlle groep 8ers gaan kijken in 2 gebouwen, geeft geen goed beeld van de scholen... hoe kom je dáár nou achter???
    Peter P
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-18-2008 10:40
    Om je heen vragen aan mensen waarvan je weet dat ze dezelfde waarden en normen hebben, kijken bij de schoolinspectie, en vragen bij de basisschool. Maar vooral kijken wat je kind wil: zij moet er minstens vijf jaar rondbrengen...
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    01-19-2008 7:10
    Hoi Louise,

    Misschien ken je iemand met een Elsevier abonnement? Daarin stond vorige week een volledig overzicht van de "beste" en "slechtste" scholen. Zeker de moeite waard om eens door te kijken!

    Groetjes,
    Miriam
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    01-19-2008 7:14
    Ik heb even gekeken op de website van Elsevier en daar staat het volledige overzicht ook op. Je vindt het hier .

    Groetjes,
    Miriam
    Louise
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-19-2008 8:12
    "Wat het kind wil" heeft bij middelste ook de doorslag gegeven: zij was er heel snel uit. Heeft het ook prima naar haar zin nu, maar er zijn best dingen die ik minder vind. Aan resultaten (statistieken) hecht ik niet zoveel waarde eerlijk gezegd. Kiest een school bijvoorbeeld voor "veilig" niveau (kind wat misschien wel / niet vwo aankan naar havo laten gaan) zodat slagingsresultaten hoog zijn? Dat er geen vervanger voor een vak gevonden kan worden reken ik de school niet echt aan. Wel dat ze in de brugklas een mentor kregen, die per 1 nov. met zwangerschapsverlof ging. Vind ik structurele fout, zoiets wist je al in de zomer en dan moet zo iemand geen brugklas mentoren. Zeker omdat vervanging lang op zich liet wachten, bijzonder slordig.
    Zou heel goed kunnen dat jongste voor de katholieke middelbare school kiest. Staat bekend als een degelijke, gedisciplineerde school. Prima dus, maar ook daarvan hoor je van lesuitval en vervangingsperikelen. Voor ons wordt het dan dubbel namen en "systemen" onthouden ;P
    En wat het katholieke betekent voor ons als protestanten... boeiend denk ik, maar of je daar een "kind" mee moet opzadelen?
    kôlleke
    Posts:22705


    --
    01-19-2008 10:59
    Wij hebben vorig jaar voor de keuze gestaan. We hadden keuze uit drie (voor ons zelf onbekende) scholen en zijn naar alle informatiemogelijkheden gegaan. Ook hebben we de rapporten van de schoolinspectie bekeken.

    Vooraf had ik een lichte voorkeur voor de dichtsbijzijnde school, maar de informatieavond voor ouders viel erg tegen. Tegen de oudste hebben we gewoon gezegd dat het een hartstikke leuke school leek, maar tijdens het open huis had ook dochterlief absoluut geen klik.
    Nu hoorde ik van de week van mijn vriendin, waarvan 2 kinderen op die school zitten, dat zij inderdaad nog "in de goede tijd" daar naar toe zijn gegaan... Je voelt dat dus toch wel op de een of andere manier aan.

    De andere twee scholen had dochterlief wat ons betreft allebei mogen kiezen. Doordat ons neefje op de ene school en ons nichtje (zijn zus(je)) op de andere school had gezeten, hadden we wel wat ervaringsverhalen gehoord.

    Onze dochter koos voor tweetalig-VWO (wordt alleen gegeven op de school van ons neefje), maar daar hing wel een extra prijskaartje van ca. €400,= extra per jaar aan. Dus ook wij hebben goed nagedacht of we dat zagen zitten. Alles goed overwogen, hebben ook wij ja gezegd en het is echt een goede keuze gebleken.

    Het is een leuke school met het voordeel dat ze dit jaar een nieuw gebouw voor de onderbouw hebben (bovenbouwers zitten op andere locaties). Alles is nieuw, helder, fris en modern.
    De lessen zijn zodanig ingeroosterd dat er in principe altijd een docent beschikbaar is om in te vallen. Een erg ongunstig lesrooster voor de docenten, want die hebben veel tussenuren. Onze oudste heeft dan ook nagenoeg geen lesuitval en ze hebben geen ophokuren.
    Wat ik goed vond van deze school, is dat ze voor de kinderen uit groep 8, naast een open huis, ook mini-lessen organiseren, zodat ze kunnen proeven hoe het er aan toe gaat. Op andere scholen worden vaak alleen maar leuke workshops en/of open huis georganiseerd.

    Over twee jaar gaan we voor onze jongste op pad en ook dan zullen we alle scholen afgaan. We gaan kijken wat het beste bij haar past en dat zal best weer lastig worden.
    Louise
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-20-2008 8:37
    Kôlleke schrijft:
    Een erg ongunstig lesrooster voor de docenten, want die hebben veel tussenuren.
    En zó zou het moeten zijn.... de last niet bij de leerlingen leggen maar bij de docenten! Die hebben ook dan nog een baan die ruim binnen kantooruren valt... volgens mij zelfs als je alle vergaderingen enz. meetelt.
    Margreeth
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-20-2008 3:58
    Ik denk dat het Elsevier onderzoek wel een goeie richtlijn is. Ze beoordelen een school echt lang niet alleen op de slagingspercentages. Je kan ook op de site van de onderwijsinspectie kijken trouwens, daar kan je hele uitgebreide rapportages downloaden.
    Voor ons was naast de kwaliteit van het onderwijs ook de identiteit/sfeer van de school een belangrijk item. Bovendien was er qua kwaliteit ook al niet veel te kiezen in onze omgeving (slecht, veel achterstandskinderen). Uiteindelijk hebben we uit 2 scholen gekozen, gelukkig vond dochter de school die onze voorkeur had ook de leukste. Bovendien ligt de beslissing daarover niet bij haar maar bij ons. We hebben dus niet voor de school gekozen die een kwartier fietsen van huis is, maar voor een school met een betere kwaliteit (wel een uur fietsen).
    Mijn dochter heeft ook nooit tussenuren trouwens, dus dat kan wel.... ligt aan de planning van school.
    Marion60
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-20-2008 7:24
    Wij moeten dit jaar voor de 4e (en laatste keer) een keuze maken. En het blijft moeilijk. Kind krijgt een vwo advies en kan volgens de juf makkelijk een gymnasium aan. Het gymnasium ligt op loopafstand van ons huis en zijn 2 oudste broers hebben er ook gezeten en een prima schooltijd gehad. Makkie dus denk je. Mis!
    Kind heeft een pestverleden en kent niemand op die school en ook niemand die er naar toe gaat en is dus een beetje angstig. Neigt dus zelf naar de grote scholengemeenschap waar een vriendje nu al de brugklas doet. Dat lijkt vertrouwd maar wij hebben ook al gezegd dat het vriendje dan alweer een jaar hoger zit en daar natuurlijk al helemaal z'n plekje heeft met vrienden e.d. en dat hun lesrooster wel een helemaal kunnen verschillen zodat ze elkaar misschien maar weinig zien.
    Bovendien vinden wij dat het beter is voor hem al hij zich niet al te veel aan een ander gaat optrekken. Lastig dus. Eerst maar eens de open dagen afgaan van beide scholen en dan opnieuw alles bekijken.

    grtz
    Marion
    Margreeth
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-20-2008 7:58
    Dat hij niemand daar kent is misschien juist een voordeel? Misschien is een so-va training wat voor hem? Die wordt hier aan alle bruggers aangeboden.
    Louise
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-20-2008 8:05
    Marion, succes met de keuze.... wel dingen die het extra lastig maken!
    Ik vind het wel grappig om te zien hoe onafhankelijk onze jongste hierin is, terwijl ze anders altijd aan vriendinnetjes en oudere zus hangt...
    kôlleke
    Posts:22705


    --
    01-20-2008 11:17
    Da's wel lastig Marion.

    Onze oudste kreeg vorig jaar ook een folder mee naar huis voor zo'n training als Margreeth bedoelt.
    Misschien is dat wel iets voor je zoon (voor welke school jullie ook gaan kiezen), zodat hij zich minder onzeker zal voelen.

    Edited by - kôlleke on 21-1-2008 09:20:43
    Louise
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-21-2008 7:58
    Deze week staan er weer 3 bijeenkomsten in de agenda, op 3 verschillende scholen....
    Gompy
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-21-2008 11:54
    Ook onze jongste was op de basisschool nogal aantrekkelijk voor de pesters. Heeft in groep 8 ook nog een SoVa-training gevolgd, daardoor ging ze met goede moed naar de brugklas.

    Maar ja, haar oude klasgenoten van de basisschool gingen daar ook heen, daardoor kon ze niet helemaal een nieuwe start maken.  Voor de pesters was het alleen maar makkelijk om hun "oude" slachtoffer weer te gebruiken.

    Het kan dus in mijn ogen wel degelijk een voordeel zijn als je niemand kent op een nieuwe school.

    Trouwens een andere school kiezen was hier niet aan de orde. Haar school staat op ruim 8 km van ons huis en is de dichtbijzijnde, een andere komt algauw tegen de 20 km, dat vinden wij dus veel te ver. Zeker als ze nog maar net 12 zijn als ze naar de brugklas gaan.

    Marion60
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-21-2008 11:57
    Zal eens informeren of er hier van die trainingen zijn. Het pesten op school is nu wel onder knie (dankzij z'n juf) maar hij is gewoon bang dat het daar weer opnieuw begint.
    Toen hij in groep 5 van basisschool veranderde vond hij het uiteraard eng maar was gewoon blij van zijn pesters verlost te zijn. Toen begon op deze school het hele circus weer opnieuw. "Gelukkig" waren wij als ouders ervaren inmiddels en hebben we van van het eerste begin er boven op gezeten en dankzij z'n juf (waar we ook eerst enorme conflicten mee gehad hebben voor ze inzag wat er gebeurde) is alles nu rustig maar ik begrijp zijn angst wel. Hij heeft geen goede ervaring met een verandering van school.

    Deze week is er op het gymnasium een avond voor ouders waar we heen gaan en zaterdag de open dag voor de leerlingen.  Ik zal zeker op die avond informeren pesten en wat de school daar mee doet en of er een so-va training is.

    grtz
    Marion
    Louise
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-21-2008 12:07
    Op het gymnasium is de sfeer vaak wel beter, zeker voor de "stuudjes" zoals jouw zoon wellicht op de basisschool was (als hij gym kan gaan doen?!)...
    Maar inderdaad, de pesters "meenemen" naar je nieuwe school schiet niet op, heb ik zelf ook ervaren. En daarbij... je neemt jezelf mee en kennelijk doe je iets waardoor je aantrekkelijk bent om gepest te worden...
    Gompy, is ze er inmiddels wel doorheen?
    Gompy
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-21-2008 12:34
    Louise wat jij zegt over jezelf meenemen klopt in mijn ogen ook wel.
    Onze jongste was erg onzeker en dat straalde ze ook uit, daardoor dus een heel makkelijk slachtoffer.
    Gelukkig kan ze het de laatste tijd heel goed naast zich neerleggen, alhoewel er tijdens de werkweek in Parijs half december nog wel het een ander is voorgevallen, waardoor ze weer even terug bij af was.

    (Harts)vriendinnnen heeft ze dus eigenlijk ook niet.

    Haar plan was om na haar huidige laatste jaar van de VMBO-T, de HAVO er nog achteraan te doen, mede omdat ze geen idee had van een vervolgopleiding.
    Daar is ze nu vanaf gestapt en gaat volgend jaar dus naar het MBO richting interieur-adviseur. Ze telt echt de maanden af tot haar eind-examen zodat ze in september weer opnieuw kan beginnen.

    Nu maar hopen dat ze slaagt in mei.......
    Marion60
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-21-2008 1:02
    Ik vind het altijd zo triest dat een pestverleden je hele leven een rol blijft spelen. Je hoort dat toch vaak. Hij is inderdaad een "stuudje"en een kakker volgens z'n klasgenoten. Dat laatste omdat hij veel merkkleding draagt. Maar dat heeft vooral te maken met zijn postuur. Hij is nou eenmaal nogal stevig door z'n ziekte en merkkleding valt vaak net iets beter en iets ruimer.

    Ik hoop voor jouw dochter Gompy dat ze straks op haar nieuwe opleiding zich wel goed gaat voelen. Nou scheelt dat volgens mij wel op een MBO-opleiding, daar gaat iedereen naar toe omdat hij/zij die opleiding leuk vindt en dat schept wel een band.
    Mijn dochter heeft ook op een VMBO-T gezeten en daar zaten toch wel heel wat van die kauwgom kauwende, sjekkies rokende meiden die een meisje wat serieus aan haar school werkt graag pest. Toen ze naar de Havo ging zag je dat al veel minder worden en nu op het VWO al helemaal niet meer.

    grtz
    Marion
    Gompy
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-21-2008 1:10
    Het is vaak hoe hoger de opleiding hoe gemotiveerder de jeugd is.
    Inderdaad dat kaugom kauwend enzo klinkt heel bekend!!
    Marion, eigenlijk zouden de klasgenootjes van je zoon tegen hem op moeten kijken omdat hij zo goed presteert op school. Op deze manier wordt hij ook nog eens gestraft omdat hij een goede leerling is......
    karin185
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-21-2008 4:13
    Is het niet een kwestie van jaloers zijn dat ze zo iemand gaan pesten? Jaloers omdat ze het zelf niet zo goed kunnen?
    U bent niet gemachtigd om te reageren.
    Pagina 1 van 3123 > >>