1e jaar voortgezet onderwijs
Laatste Bericht 07-22-2008 10:10 door kôlleke. 42 Reacties.
Printer Vriendelijk
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Sorteer Berichten:
VorigVorig VolgendeVolgende
U bent niet gemachtigd om te reageren.
Pagina 1 van 3123 > >>
AuteurBerichten
kôlleke
Posts:22705


--
11-15-2007 12:01
    Onze oudste zit in de brugklas van het tweetalig VWO (ongeveer 60% van de lessen worden in het Engels gegeven). Een hele overgang zo van de basissschool twee straten verderop naar de middelbare zo'n 8 km verderop. Tot nu toe gaat het haar goed af.
    Ik zal hier af en toe iets vertellen over de mijlpaaljes die ze gedurende dit jaar bereikt.
    Het lijkt me ook leuk om de belevenissen van jullie kinderen te lezen.
    kôlleke
    Posts:22705


    --
    11-15-2007 12:24
    Vanmiddag heb ik met de jongste een erg leuke middag gehad bij de oudste op school. De klas gaf een presentatie over de startperiode van de 1e klas middelbare school. Omdat ze op het tweetalig VWO zit, moest alles in het Engels. Geweldig wat ze in zo'n korte tijd hebben geleerd.

    Na ontvangst door de kinderen en de mentor (met zelfgebakken taart en koek) werden we welkom geheten in allerlei talen.
    Daarna hebben ze kort verslag gedaan van het dagje poldersport (nat en koud en leuk!) en het bezoek aan het Archeon (gezellig, interessant en nat...).
    Daarna werden de Lama's nagespeeld, wat erg komisch was. Ook het publiek mocht meedoen en mocht dingen inbrengen die we wilden zien. Bijna kreeg de mentor een taart in haar gezicht.....
    Voor het publiek hadden ze een leuke, moeilijke quiz georganiseerd en de winnaar kreeg natuurlijk een stukje taart.
    Ook werd er een miniklasje geformeerd en werden er natuurlijk een aantal leraren nagedaan. Opvallend was dat ik de leerkrachten die ze nadeden direct herkende uit de verhalen van de oudste. Dat doet me zo goed, dat ze nog zo lekker veel verteld. Ik hoop dat dat blijft.
    Tot slot kregen de ouders een speciale krant die ze hadden samengesteld. Er staan veel interviews in met leerlingen en docenten. Ziet er erg leuk uit en zo leer je weer iets van de kinderen waar ze nu dag in dag uit mee in de klas zit.

    De jongste (9 jaar, groep 6) verstaat natuurlijk nauwelijks Engels, dus ik was af en toe aan het vertalen voor haar. Op een gegeven moment moest ik daar mee ophouden van haar, want ze kon het allemaal aardig volgen. Grappig hè.
    Al met al een hele leuke middag. De mentor was wel aanwezig, maar de klas had het allemaal goed onder controle en het geheel liep op rolletjes. Knap hoor. Ik heb echt genoten.
    Marion60
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    11-15-2007 8:25
    Leuk zo'n middag. Tegenwoordig worden de ouders gelukkig ook wel wat meer bij de middelbare school betrokken. Dat was vroeger wel anders, zodra je van de basissschool af was kwamen ouders alleen nog op school voor rapport besprekingen.
    Mijn oudste 2 hebben de middelbare school al weer een aantal jaren achter zich, mijn dochter zit in de 6e maar de jongste zit nu in groep 8, dus we zijn we volop in de fase: welke school gaat het worden?
    Spannend toch wel weer. Je kent de scholen natuurlijk al een beetje dus de andere kids, maar het blijft toch weer een afweging om te beslissen waar dit kind zich het meeste thuis gaat voelen.

    grtz
    Marion
    Louise
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    11-15-2007 8:55
    Wij hebben net maandag een info-avond voor ouders van groep 8-ers gehad. Vandaag heeft ze de NIO en de SVL (school vragen lijst) en voor de kerstvakantie komt het advies mee naar huis. De middelste bracht gisteren een brief mee voor een avond over de profielkeuze (zit in 3 vwo) en oudste is op zoek naar de HBO-school die hij wil en welke richting precies, binnen de informatica (doet nu MBO). Volop in de keuzes hier dus!
    Margreeth
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    11-15-2007 9:01
    Oo, dat klinkt echt superleuk zeg, zo'n avond! Hier zit ook de oudste in VWO 1 (gewoon NLWink). Echt ongelooflijk hoe een kind zich ontwikkelt in een paar maanden he, echt superzelfstandig ineens. Mijn dochter moet ook een eind fietsen (een uur) maar ook hier gaat dat helemaal prima. Deze week heeft ze haar eerste brugklasfeest.
    Louise
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    11-15-2007 9:46
    Een uur fietsen! Mijn dochter valt al om van de 3 km die ze moet, nu het koud en soms regenachtig is... Ze sport best wel, maar hier klaagt ze over...
    Margreeth
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    11-15-2007 9:55
    Oh, die van mij is helemaal niet sportief verder. Ze is best erg stevig gebouwd (altijd al geweest) en dan ben je nou eenmaal niet zo goed in sport, dan gaat de lol er ook wel af in een team. De laatste paar jaar lieten we haar iedere dag op de hometrainer fietsen (puur voor de lijn/lichaamsbeweging/conditie). Het fietsen naar school gaat echt supergoed, ik hoor geen klachten. Ze mag ook met het ov trouwens, maar dat doet ze alleen als het echt plenst van de regen 's ochtends. Het is hier zo'n 11 km trouwens, door de stad met veel stoplichten.
    kôlleke
    Posts:22705


    --
    01-11-2008 12:26
    Vanmiddag kwam onze oudste uit school. "Mam, hoe laat eten we?"
    "Uh....?"
    Omdat ze van zes tot zeven jazzballet heeft, eet ze normaal gesproken na het jazzballet. Wij eten dan wat eerder.
    "Nou, als ik voor jazzballet kan eten, dan kan ik na jazzballet (als het mag) naar school, want er is vandaag een informatieavond over het tweetalig VWO voor nieuwe leerlingen en hun ouders. En als ik kan en mag, dan mag ik van mijn mentor daar ook naar toe. Dan kunnen we ook helpen bij het beantwoorden van vragen."

    Ik vond het zo leuk dat ze er zo enthousiast over was en het paste met het huiswerk. We hebben dan ook vroeg gegeten.
    Ze belde zelf even naar mijn vriendin (de moeder van haar vriendin die nu in groep 8 zit), van wie ze wist dat ze vanavond naar de info-avond zouden gaan, om te vragen of ze mee kon rijden. Dat was natuurlijk goed.

    Ook worden er binnenkort mini-lessen gegeven voor nieuwe leerlingen. Daar heeft ze zich ook alvast voor opgegeven om een groepje te begeleiden. En wat vond ze het stom dat een paar jongens uit haar klas zich niet hebben opgegeven.... Dat kan ze niet begrijpen. "Dat is toch leuk om te doen?"


    Peter P
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-11-2008 8:04
    Heerlijk zeg, als kinderen zo positief zijn over school!

    M3 (HAVO4) is dat helemaal niet, maar zet zich wel heel actief in in de goede-doelen-commissie van de school, waar ze heel druk zijn met het inzamelen van geld, organiseren van rommelmarkten enz. enz.  
    Louise
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-11-2008 8:30
    Leuk Kôlleke, dat je dochter zo enthousiast meedoet! Wel een beetje laat geregeld, maar het lukte dus allemaal prima.
    Gisteren was hier super8dag. Dat wil zeggen dat alle groep 8ers gaan kijken op de 2 vestigingen van een middelbare school. Jongste vond het geweldig: "zo'n school ziet er heel anders uit dan ik had gedacht!" En middelste (nu VWO3) heeft vorig jaar met veel enthousiasme een groepje begeleid, en mocht dit jaar helpen in een wiskunde lokaal. Vorig jaar kregen ze er een kaart voor een halve snipperdag voor, maar dat was niet heel belangrijk.
    En volgend jaar hebben wij geen basisschoolkind meer... Cry
    karin185
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-11-2008 9:41
    Leuk Kolleke dat ze zo enthousiast is om zich ook op deze manier in te zetten voor school.
    Sje
    Posts:75548


    --
    01-11-2008 11:57
    Leuk zeg Kôlleke dat ze zelf zo enthousiast is. Da's mooi meegenomen!

    En hoe heeft ze de informatieavond gevonden?

    @Louise, wennen voor jou dat je vanaf volgend jaar alleen nog maar met voortgezet onderwijs te maken hebt. Zo zit ik er al tegenaan te hikken dat ik volgend jaar rond deze tijd allebei de dames op school heb. Moet er niet aan denken zeg! En ook dat zal weer wennen.
    Louise
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-11-2008 7:14
    Het went, Sje, echt, maar dat moet ik mezelf ook steeds voorhouden...
    Bovendien leer je dat dingen niet wezenlijk veranderen. Ik vond het best heel moeilijk toen jongste bijna kleuter-af was. Zo'n heerlijk spontaan kind! Maar dat is ze gewoon nog steeds, en ze heeft nog steeds orginele opmerkingen, ik heb er nu een beetje vertrouwen in dat ze dat houdt...
    Het resulteerde wel in een opmerking, toen ze een poosje in groep 3 zat: "jij vond mij als kleuter leuker hè?" maar dàt had ze toch verkeerd  begrepen...
    Sje
    Posts:75548


    --
    01-11-2008 8:50
    Haha, ja kinderen nemen de zaken vaak heel letterlijk.
    kôlleke
    Posts:22705


    --
    01-11-2008 11:19
    @ Louise: Elke 1e-jaars TVWO klas moet/mag aan iets meehelpen. De klas van onze oudste moet binnenkort de minilessen verzorgen, maar ze heeft met een aantal kinderen uit haar klas gisteren (!) zelf gevraagd of ze ook bij de info-avond mochten komen helpen. Vandaar dat het zo laat was.

    @ Sje: Ze kwam weer enorm enthousiast thuis en heeft met een paar meiden uit haar klas rondgelopen en een aantal vragen beantwoord.

    Het gaat voorlopig gelukkig erg goed met onze oudste. Ze had met kerst een prachtig rapport en ze verteld nog steeds heel veel verhalen van wat ze meemaakt. Ik hoop dat het voorlopig zo blijft doorgaan. Ik geniet er wel van.

    Ik ben wel blij dat onze jongste er nog niet aan toe is. Die mag nog 2,5 jaar op de basisschool blijven. Da's ook nog lekker genieten...

    Edited by - kôlleke on 11-1-2008 23:20:09
    Sje
    Posts:75548


    --
    01-12-2008 2:17
    Lekker van genieten Kôlleke!
    kôlleke
    Posts:22705


    --
    01-24-2008 12:07
    Vanmiddag heeft de oudste geholpen bij het begeleiden van groep 8-kinderen bij de minilessen. Samen met een klasgenootje hebben ze een groepje van een stuk of 10 kinderen begeleid.
    Ze vond het erg leuk om te doen, maar ze vond de kinderen zóóó klein en zóóóóóóóóóóóó stil. Ze zeiden helemaal niets!!!!!
    Ik heb maar even gezegd dat zij vorige jaar net zo stil was.... Leuk om te zien, dat ze in een jaar tijd zo veranderen.

    Morgenavond wil ze graag weer naar school voor een informatieavond. Ik moet even kijken of dat met haar huiswerk gaat lukken.
    Vrijdags heeft ze altijd een dag met weinig huiswerkvakken (drama, gym, beeldende vorming), maar ze heeft ook nog jazzballet. Nou, we kijken morgen wel even.
    kôlleke
    Posts:22705


    --
    03-14-2008 11:23
    Van de week ben ik bij de oudste op school geweest. De ouders waren uitgenodigd om een dramales bij te wonen.
    In groepjes van twee of drie kinderen speelden ze een korte scene. Ze moesten zelf voor attributen zorgen enzo.
    Het was erg leuk om te zien hoe een zelfde scene verschillend werd gespeeld. En alles in het Engels. De een wat beter te verstaan als de ander, maar reuze knap.

    Gisteren kwam ze met haar tweede rapport thuis. Zag er weer keurig uit. Allemaal 7 komma nog watten en twee 8 komma veel.
    Afgerond 2x een 7; 8x een 8; en 1x een 9.
    Wel waren de cijfers van een aantal belangrijke vakken lager dan bij het eerste rapport. Dus het gaat harstikke goed, maar ze moet er voor waken om niet te laks te worden en de tijd te nemen om echt te leren (ook al is het saai....).
    Oh ja en ze krijgen ook een cijfer voor hun "bilingual attitude" op school. Of ze Engels praten tijdens de les en tegen klasgenoten enzo. Het hoeft nog geen perfect Engels te zijn. Ze had een A en dat is het hoogst haalbare.
    Nou jullie begrijpen het al, hier zit weer een trotste mama.
    Louise
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    03-14-2008 1:05
    Klinkt goed Kôlleke! Dat wordt een overgang met hakken èn tenen ruim over de sloot!
    Sje
    Posts:75548


    --
    03-14-2008 1:45
    Goed bericht Kôlleke!
    U bent niet gemachtigd om te reageren.
    Pagina 1 van 3123 > >>