10-uurtje
Laatste Bericht 06-30-2010 12:09 door Miriam. 32 Reacties.
Printer Vriendelijk
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Sorteer Berichten:
VorigVorig VolgendeVolgende
U bent niet gemachtigd om te reageren.
Pagina 1 van 212 > >>
AuteurBerichten
L.Stal
New Member
New Member
Posts:


--
02-03-2009 11:44
    (Ondanks dat dit onderzoek inmiddels afgesloten is, blijven we benieuwd naar jullie antwoorden op de vragen. Dus vul gerust alsnog in!) 

    Wat kun je je kind het beste meegeven voor in de pauze?
    De ochtendpauze op school is hét moment om even iets te eten en te drinken. Dat is belangrijk om de concentratie vast te houden tot de lunch. Maar een pauzehap is niet bedoeld als een hele maaltijd.

    Ik ben een pabo student en oriënteer mij momenteel op wat kinderen aan eten en drinken mee naar school nemen of krijgen.

     

    Wat geeft u een kind mee naar school?

    Graag zou ik antwoord hebben op de volgende vragen:

    - Welke etenswaren geeft u uw kind mee naar school?

    - Zit er afwisseling tussen de producten?

    - Kiest u voor groot verpakking of voorverpakte producten?

    - Wat voor soort drinken geeft u uw kind mee naar school?

    - Zit dit in een beker of pakje?

    - Zit er afwisseling tussen de producten?

    - Maakt u gebruik van schoolmelk?

    Ook vind ik het interessant om te weten wat u nog weet van vroeger. Wat nam u zelf mee naar school?

    Edited by - Sje on 29-6-2010
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    02-03-2009 3:37
    Bij deze wil ik even bevestigen dat er toestemming is verleend door de redactie voor het plaatsen van deze enquete.

    Ik ben zelf ook erg benieuwd naar de reacties. Onze kinderen zijn nog niet in de basisschoolleeftijd, maar ik hoor natuurlijk wel eens wat om me heen en dat verbaast me soms. 

    Ik kan me wel herinneren hoe het "vroeger" bij ons was:
    In de kleuterklas kregen we nog schoolmelk, maar dat werd vrij snel afgeschaft. Daarna (5/6 jaar) namen we gewoon zelf roosvicee mee in een eigen beker. En later gewoon een appel of mandarijn en een liga/evergreen. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit voorverpakt (calorierijk) drinken mee heb gekregen.
    Sje
    Posts:75548


    --
    02-03-2009 4:18
    1. Onze kinderen krijgen fruit mee als 10-uurtje. Als lunch bruin brood met vlees of kaas en daarbij een gezond tussendoortje. Dat wisselt tussen ontbijtkoek of stukjes worst/kaas of schijfjes komkommer. Ze mogen verder niks van snoep of koek mee krijgen van thuis.

    Er is hier continu-rooster tot 14.30 dus voor 's middags hebben ze geen tussendoortje nodig. Thuis krijgen ze drinken met iets lekkers (klein!) erbij.

    2. Ja, er zit afwisseling in.

    3. Ik kies voor grootverpakking die ik zelf in porties verdeel.

    4. Bij het fruit drinken ze iets van roosvicee of diksap (maar heel dun aangemaakt. Dus eerder water met een kleurtje dan zoete limonade). Bij het brood drinken ze melk. De melk gaat per klas in een koelkast dus bederft niet voor lunchtijd.

    5. Goed afsluitbare beker.

    6. De enige variatie is verschillende smaken roosvicee/diksap.

    7. Nee, geen schoolmelk. Gewoon melk van thuis die op school gekoeld bewaard wordt.

    8. Wij namen zelf niks mee naar school. We hadden een schoolrooster in 2 dagdelen en gingen dus thuis lunchen. Fruit of tussendoortje + sap op school bestond niet. We aten of dronken dus verder eigenlijk niks op school. Althans, ik kan het me niet herinneren. Vanavond even aan mijn ouders vragen. Kom er nog op terug.
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    02-03-2009 4:46
    Ik zou er ook nog graag een vraag aan willen toevoegen.

    Ik ben namelijk heel erg benieuwd of ouders zich bij hun keuze voor een tussendoortje laten beïnvloeden door de dingen die andere kindjes meekrijgen naar school. 
    Sje
    Posts:75548


    --
    02-03-2009 5:07
    Nee, laat ik me niet door beïnvloeden. Behalve als mijn kinderen thuiskomen met een leuk gezond alternatief wat ik zelf nog niet verzonnen had. Dan zal ik dat tussendoortje waarschijnlijk ook wel mee gaan geven van tijd tot tijd om nog meer af te wisselen.

    Dat is het geluk van de regel dat ze hier op school alleen maar gezonde tussendoortjes mogen. Je hebt thuis nooit discussies als "Ja maar die-en-die krijgt altijd drop mee en dat wil ik ook!". Goede schoolregel vind ik het dus dat er 1 grens getrokken wordt. Die grens ligt bij ontbijtkoek omdat dat tijdens ontbijt of lunch ook bij veel mensen op tafel ligt. Maar eierkoek mag bijv. ook niet. Te hoog koek-gehalte. Milkbreak, sultana en dat soort dingen mogen ook niet. Te hoog koek-gehalte.
    Peter P
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    02-03-2009 5:21
    Fruit of stukje komkommer, beker met drinken, en lunch tussen de middag thuis. De eerste jaren ook wel liga, maar dat was op doktersadvies, de meiden waren allebei onder gewicht en moesten extra koolhydraten. In die tijd kregen ze ook yokidrink mee naar school. Altijd in een beker, nooit in  pakjes, hoe hard ze daarover ook zeurden (de meeste kinderen hadden pakjes).

    Ja, afwisseling zat er altijd in, Seizoensfruit. Bij drinken hadden ze 'manies', periodes waarin ze weken lang dol waren op iets, en er dan plotseling niet meer naar taalden.

     Zelf kregen we niks mee, wij hadden schoolmelk en regelmatig een schoolappel, die kwam mee met een van de kinderen wiens vader een fruitbedrijf had.

     
    Andreja
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    02-03-2009 7:29
    Ik zorg voor veel afwisseling. Ik kies voor ontbijtkoek of oudewijvenkoek waar je zelf plakjes af kunt snijden. Die zijn veel goedkoper dan de voorverpakte variant. Er ligt ook altijd fruit in de fruitschaal. Ze mogen daar zelf van kiezen. Ik koop altijd grote pakken zap. Multifit of appelsap of andere soorten. Niet van de dure merken. Dit nemen ze dan mee in een beker of flesje. Die koop ik ook af en toe en die nemen ze dan zelfgevuld weer mee. Heel af en toe neem ik schoolkoekjes mee. Die krijgen andere kinderen ook wel en dan voorkom je gezeur als je ze zelf ook eens een keer koopt.  Mijn zoon neemt brood mee en een fles sap. Die vult hij thuis met sap en drinkt daar op school uit.  Volgens mij kregen wij vroeger niets mee.

    Groetjes Andreja
    Sje
    Posts:75548


    --
    02-03-2009 7:55
    Ik heb het daarnet nog even aan mijn moeder gevraagd en wij kregen vroeger inderdaad helemaal niks mee naar school.
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    02-03-2009 8:01
    Wat een verschil, hè?! Vroeger was het speelkwartier bedoeld om buiten te spelen en een appel te eten. Tegenwoordig lijkt het wel een bijvoeder-moment.
    Sje
    Posts:75548


    --
    02-03-2009 8:53
    Sinds de GKD op school zit merk ik dat er zo veel meer veranderd is. Die is nu in groep 2 al bezig met letters en woordjes! Wij begonnen daar echt pas in de 1e klas (nu groep 3) mee!

    En ze hebben allerlei werkkaartjes. Een bepaald aantal per week en die moeten ze eind van de week af hebben. Dat zijn dan puzzel- en combineer-achtige houten spellen. Soms in hun eentje, soms met z'n tweeën.

    Het is tegenwoordig in de kleuterklas een compleet georganiseerd traject! Geen wonder dat ze halverwege de ochtend even moeten pauzeren voor fruit en sap! Haha!

    Wij speelden, leerden de rechte en de schuine vouw, haalden ons strikdiploma en dan had je het wel zo'n beetje gehad op de kleuterschool!

    Edited by - Sje on 3-2-2009
    Marion60
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    02-03-2009 9:01
    Op de basisschool altijd fruit mee voor de pauze en schoolmelk. Toen jongste van school veranderde gestopt met de schoolmelk omdat ze op deze school altijd de gewoonte hadden de melk al om half 9 (!) in de klas op het aanrecht te zetten. En lauwe melk lustte hij echt niet. Vanaf dat moment een pakje roosvicee o.i.d. mee.

    Tussen de middag in het broodtrommeltje bruine boterhammen met iets hartigs en iets zoets. Drinken ook een pakje sap (light variant). Soms koopt hij een bekertje cup a soup. Nu op de middelbare school ook wel eens een sultana of mueslikoek mee.

    Wat andere kinderen eten of snoepen trek ik me niks van aan. In debroodtrommel geen snoep, eten we thuis ook niet bij de lunch.

    Ik kies voor pakjes omdat ik al eens paar keer lekkende bekers in een tas heb meegemaakt. Sommige medeleerlingen vinden het kennelijk leuk om met een anders tas te gaan gooien...

    Uit school 1x iets lekkers en een kopje thee en verder fruit.

    Ik kreeg vroeger op school ook schoolmelk, eerst in een flesje en later in van die 3-hoekige pakjes. En een appel o.i.d.

    grtz

    Marion
    Gompy
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    02-03-2009 9:51
    Mijn  meiden (nu 16 e 18) kregen de ene keer wat fruit mee naar school, netjes in stukjes in een afsluitbaar bakje en de andere keer een evergreen of sultana koek. Meestal wat aanmaaksiroop in een beker en maar ook wel eens een pakje drinkyoghurt. Een poosje was er schoolmelk te verkrijgen. Maar door gebrek aan animo stopte de school ermee.

    Lunchen gebeurde altijd lekker thuis.

    Nu nemen ze altijd brood mee en een flesje water, voor 10 uur een koek of een appel.

    Zelf nam ik soms een appel mee, maar liever gingen we echt even een kwartiertje spelen en rennen, dus geen tijd voor eten of drinken.
    kôlleke
    Posts:22705


    --
    02-04-2009 2:20
    Mijn meiden kregen als 10-uurtje af en toe fruit mee (maar dat vonden ze zelf niet zo geweldig) of een van de vele soorten schoolkoeken zoals ik ze noem (ontbijtkoek, evergreen, sultana e.d.).
    Op de basisschool werd/wordt tussen de middag gewoon thuis gegeten.
    Oudste neemt nu naar de middelbare school brood met hartig en zoet beleg mee en verdeelt dat tussen de twee pauzes die ze heeft.
    Een keer per week als het rustig is in de kantine koopt ze een broodje gezond.

    's Middags uit school eten we standaard fruit.

    Het liefst kies ik voor een grootverpakking, maar ook voorverpakt. Als er bijvoorbeeld twee of drie koekjes in een verpakking zitten krijgen ze er maar eentje mee in een klein doosje. De jongste krijgt bijv. die grote plakken voorverpakte ontbijtkoek toch niet op.

    In het begin kregen ze roosvicee, daarna aanmaaklimonade of yoghurtdrink (in een beker). Melk heb ik nooit meegegeven omdat het op school niet in een koelkast wordt bewaard.
    De oudste neemt naar de middelbare school een pakje chocomel (light of halfvol) en/of aanmaaklimonade mee (flesje).

    Op de basisschool is geen schoolmelk. Op de middelbare school is tegenwoordig wel melk te koop, maar het is te druk om in de rij te staan.

    Op de kleuterschool kreeg ik van die driehoekjes met lauwe schoolmelk, die werden op de verwarming gelegd... Bleh....
    Op de lagere school moest je voor schoolmelk betalen, dat was te duur en dus deden we daar niet aan mee. Ik kreeg volgens mij pas in de laatste klassen (klas 5 en 6) een boterhammetje met suiker of kaas mee.
    Marion60
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    02-04-2009 3:41
    Er is inderdaad veel veranderd op de kleuterschool Sje. Mijn moeder vertelt altijd dat ik het na 1 jaar al zat was, ik moest altijd plakken en daar had ik zo'n hekel aan. En ik ben maar anderhalf jaar naar de kleuterschool geweest. Ik werd in januari 4 maar toen was er geen plek, mocht pas na de zomer vakantie.

    Grappig Kolleke dat jij die driehoekjes ook gehad hebt.

    Mijn zoon had het liefste wel een appel in de pauze. Die kon je lekker tijdens het spelen opknabbelen en dan hoefde je niet tijdens het spel je bakje terugzetten in de gang. Dat klokhuis kon zo de bosjes in, voor de vogeltjes ;-)

    grtz

    Marion
    Sje
    Posts:75548


    --
    02-04-2009 3:56
    @Marion en diezelfde plak hebben ze nog steeds op school! In precies diezelfde dikke glazen potjes met zwarte deksel! Met die zelfde dikke platte kwastjes! Ik ben weer 36 jaar terug in de tijd!
    Margreeth
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    02-05-2009 9:50
    Wat geeft u een kind mee naar school?

    Graag zou ik antwoord hebben op de volgende vragen:

    - Welke etenswaren geeft u uw kind mee naar school?

    pakje drinken (meestal sap) en een "koek" (bijv. evergreen, sultana, etc.) of fruit

    - Zit er afwisseling tussen de producten?

    ja

    - Kiest u voor groot verpakking of voorverpakte producten?

    voorverpakt


    - Wat voor soort drinken geeft u uw kind mee naar school?

     wicky limonade, of sinaasappelsap of appelsap

    - Zit dit in een beker of pakje?

    pakje

    - Zit er afwisseling tussen de producten?

    ja

    - Maakt u gebruik van schoolmelk?

    nee niet meer

    Ook vind ik het interessant om te weten wat u nog weet van vroeger. Wat nam u zelf mee naar school?

    geen idee weet ik echt niet meer.

    Edited by - Margreeth on 5-2-2009
    L.Stal
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    02-07-2009 12:35
    Ontzettend bedankt alvast voor de reacties.

    Leuk om te lezen hoe het vroeger ging en dat er nu toch veel fruit wordt meegegeven.

    De bijgevoegde vraag over beinvloeding neem ik ook zeker mee. 

    Groetjes Lieve

     

     
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    02-07-2009 1:13
    En wij vonden/vinden het een leuk onderwerp om eens met elkaar te vergelijken, Lieve.

    Succes met je opleiding!

    Groetjes,
    Mirima
    Anja1966
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    03-04-2009 5:06

    Hallo Lieve,

    Ik heb dit topic gemist, weet niet of je nog iets aan mijn antwoord hebt en anders ten overvloede:


    citaat:- Welke etenswaren geeft u uw kind mee naar school? Afwisselend fruit en "gezonde koek", beker drinken.

    - Zit er afwisseling tussen de producten?Ja

    - Kiest u voor groot verpakking of voorverpakte producten? Grootverpakking, heb een plank vol met kleine doosjes en bakjes om het in mee te nemen.

    - Wat voor soort drinken geeft u uw kind mee naar school? "Dunne" aanmaaklimonade zoals roosvicee, diksap e.d.

    - Zit dit in een beker of pakje? Beker

    - Zit er afwisseling tussen de producten?  Ja.

    - Maakt u gebruik van schoolmelk? Nee

    Ook vind ik het interessant om te weten wat u nog weet van vroeger. Wat nam u zelf mee naar school? Mijn eeuwige appeltje: heb een appeltic namelijk

    Oh en over invloed van anderen: toen Oudste naar school ging kreeg hij iedere dag fruit mee. Na een paar weken vertelde hij dat andere kindjes ook wel eens een koek meenamen en of hij dat ook mocht: Dat vind ik ook lekker mama.

    Ik heb toen ingevoerd (en volgehouden t/m groep 8) dat op maandag, woensdag en vrijdag er fruit in de tas zat en op dinsdag en donderdag mocht er een gezonde koek mee. Dat verrekende ik dan wel weer in de loop van de dag met het fruit- en koek quotum ;-)

    Kind blij, mama blij.

    Middelste is niet zo van dat zoete, die heeft eens van een vriendje zo'n rijstwafel met BBQ smaak geproefd en was verkocht. Daar liet ik me graag door beinvloeden! Hij neemt liever iets hartigs dan iets zoets mee. Nou, prima!

    Ik hoop dat je er toch nog iets aan hebt.

    Groetjes, Anja
    L.Stal
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    05-26-2009 2:05
    Anja, bedankt voor je reactie.
    Ik heb ondertussen ook een gesprek gehad met een diëtiste. Zij heeft hetboekje 'gezonde tussendoortjes' gepubliceerd.
    Hierin legt ze heel duidelijk uit wat er in bepaalde koekjes en welke keuzesje kunt maken. Ook staan er vergelijkingen in wat erg confronterend is.
    >>1 pakje sultana's (3 koeken) bevat evenveel calorieën als 7 mandarijnen of 2krentenbollen
    >>1 pakje Prince ministars bevat evenveel calorieën als 18 tomaten
    Best heftige vergelijkingen. 

    Edited by - Sje on 26-5-2009
    U bent niet gemachtigd om te reageren.
    Pagina 1 van 212 > >>