peuterspeelzaal
Laatste Bericht 10-27-2011 10:16 door Marjannn. 69 Reacties.
AuteurBerichten
karin185
New Member
New Member
Posts:


--
10-05-2008 3:28
    Omdat er nog geen topic is over de peuterspeelzaal leek het me leuk die aan te maken. Dan kan ieder hier zijn ervaringen en vragen kwijt.

    Misschien wel leuk om te beginnen met het verhaal van Esther die pas geleden voor het eerst naar de peuterspeelzaal ging.

    Al een paar weken voordat ze voor het eerst mocht gaan zeiden we elke keer als we langs de peuterspeelzaal reden tegen Esther: "over een poosje mag jij daar spelen met allemaal kindjes". Na een paar keer zei zij dat zelf als we er langs kwamen. Toen het nog wat dichterbij kwam hebben we haar er ook op voorbereid dat mama haar wegbracht en ook weer op kwam halen. Dus dat ze daar alleen ging spelen. Ook dat herhaalde ze nadat ze dat een aantal keren gehoord had.

    Toen was daar het moment, die eerste maandagochtend. Om kwart voor 9 bracht ik haar naar de peuterspeelzaal. Voor ons allebei wat onwennig. Esther stond om zich heen te kijken wat er allemaal voor speelgoed was en welke kindjes er al waren. En ikzelf stond te kijken wat nu precies de bedoeling was. Nadat dat duidelijk was en ik haar broodtrommel, beker en luier in de daarvoor bestemde bakken had gedeponeerd en haar jasje keurig had opgehangen aan de kapstok was het moment van afscheid nemen aangebroken. Esther was inmiddels al fijn aan het spelen. Toen ik naar haar toeging en zei dat ik wegging vond ze dat prima. Ik kreeg een afscheidskusje en ze zwaaide vrolijk "dag". Dus ik ging met een gerust hart weg.

    Ze viel gelijk met haar neus in de boter, want op die dag was bij ons de gebruikelijke lampegietersavond. Dat is een oude traditie waar 's avonds kinderen met lampionnen in optochten lopen. Allemaal mooi verkleed. Op de peuterspeelzaal hadden ze daar ook aandacht aan besteed en het was de bedoeling dat de kinderen allemaal een lampionnetje meenamen om zo zelf een kwartier voor de gebruikelijke ophaaltijd in een optochtje over de speelplaats te lopen. Om kwart over 11 stond mama dus met fototoestel in de aanslag om de allereerste optocht van Esther vast te leggen. Helaas had zij geen lampionnetje (omdat we dat niet wisten), maar gelukkig hadden ze er op de psz nog 1 over. Liep ze daar mooi te zingen met de andere kindjes. Ze was wel blij toen ze mama zag, maar kwam niet gelijk naar me toe rennen, maar bleef netjes in de optocht lopen.

    Nu is ze inmiddels een aantal keren geweest en ze vind het er nog steeds erg leuk. Meestal wil ze niet met me mee naar huis. Op donderdagmiddag is ze daarna erg moe, omdat ze normaliter nog slaapt 's middags. Maar dan gaat ze thuis gewoon nog even een uurtje op de bank slapen.

    We merken inmiddels ook al positieve invloeden van de peuterspeelzaal. Ze is veel opruimeriger geworden. Ze ruimt nu vaak uit zichzelf speelgoed op, terwijl ze daar voorheen nog wel eens op gewezen moest worden.

    Ook vinden we het erg fijn dat ze op een christelijke peuterspeelzaal zit. In de vakantie begon ze al iets te vertellen over het bijbelverhaal wat de juf verteld had. Fijn om te merken.

    Inmiddels kent ze ook al wat namen van kinderen die bij haar op de groep zitten. Leuk!
    Sje
    Posts:75548


    --
    10-05-2008 4:18
    Fijn als je eerste ervaringen met de peuterspeelzaal op deze manier verlopen Karin! Leuk dat ze het zo naar haar zin heeft!

    Wij zitten inmiddels aan het andere eind van het psz-traject. Deze week viel er een brief binnen ter bevestiging van de uitschrijving van de jongste. Per 15 december is het einde psz voor haar want na de kerstvakantie gaat ze oefenen op school omdat ze eind januari 4 jaar wordt.

    Afscheid van een fase dus. Voorlopig mag ze gelukkig nog 2x per week. Nog even van genieten!
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    10-05-2008 7:17
    Wat fijn dat Esther het daar zo naar haar zin heeft op de peuterspeelzaal. Een goede voorbereiding is het halve werk. En dat opruimerige herken ik wel. Onze oudste ruimt ook altijd zijn speelgoed op, veegt "knoei" van de baby weg en schuift zijn stoel zelf netjes aan tafel. Allemaal dingen die wij hem nooit uitgebreid hebben uitgelegd. Ze pikken ook wel minder leuke dingetjes op (woordjes die ik zelf niet zo kan waarderen), maar ze weten ook vrij snel welke regels waar gelden.
    Louise
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    10-05-2008 7:24
    Klinkt leuk, Karin! Fijn ook dat je een pspz met "gelijkgestemden" hebt gevonden.
    willy v
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:4047


    --
    10-08-2008 8:32
    Hoi karin
    Hoe werkt een christelijke psz.Mijn ervaring is dat alle psz.gelijk zijn dus zonder christelijk,katholiek of moslim er voor.Is het misschien een psz. van de kerk?



    Je schreef dat je de eerste morgen niet wist hoe alles werkte en wat de bedoeling was, hebben jullie 2 geen kennis gemaakt voor Esther begon?

    Willy
    karin185
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    10-08-2008 9:35
    Willy, hier in Veenendaal is 1 organisatie met heel veel peuterspeelzalen. 1 daarvan is een christelijke. Dit houdt in dat ze samen bidden, er een bijbelverhaal verteld wordt en de werkjes die ze maken soms ook gebaseerd zijn op het bijbelverhaal. Verder is spelen natuurlijk hetzelfde.

    Al hoorde ik van een vriendin van wie het zoontje in hetzelfde gebouw naar de peuterspeelzaal gaat (maar op een andere dag) dat de kindjes bij hen ook veel op fietsjes, steps, loopauto's en tractors rijden. Die heb ik bij ons niet gezien, dus ik denk dat ze er bij ons bewust voor gekozen hebben om dat speelgoed niet te gebruiken, maar juist meer het samen spelen in de poppenhoek etc.
    willy v
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:4047


    --
    11-01-2008 10:59
    Karin, hoe gaat het met je ouste dochter op de psz?

    Willy
    karin185
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    11-02-2008 8:15
    Het gaat heel goed. Ze vind het er heel leuk. Zo leuk dat ze niet thuis wilde blijven afgelopen week, terwijl ze toch echt niet fit was (heel erg verkouden).
    pretoroxo
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    07-16-2009 1:57
    Na deze vakantie gaat onze oudste (2 jr 2 mnd)  voor het eerst naar de peuterspeelzaal hier in de wijk (. voorlopig een ochtend, misschien als hij 3 is en het leuk vindt ook nog een middag erbij) Hebben jullie nog tips voor de eerste keer? Hoe juist wel/ niet afscheid nemen, wat mee te geven en vooral niet te vergeten? Wij hebben geen intake ofzo gehad, alleen een brief thuis waarop staat hoe laat hij moet beginnen, hoe de juf heet etc. Dus ga de eerste keer wel wat eerder, zodat ik nog even kan kennismaken met de juf.

     Groeten! 
    Sje
    Posts:75548


    --
    07-16-2009 2:06
    Ja, ik heb wel tips, moet nu weg kinderen van school halen. Kom over half uurtje op terug! Tot zo!
    Sje
    Posts:75548


    --
    07-16-2009 3:53
    Ja, ik ben er weer!

    Leuk dat je oudste naar de psz gaat. Hele leuke nieuwe fase! Maar ook een fase die een rommelige start kan hebben want het is niet niks dat mama je naar een groep kindjes en een juf brengt die je niet kent en dat je dan daar de hele ochtend moet blijven.

    Hier op de psz lieten ze duidelijk weten wat er aan fruit en drinken meegebracht moest worden. Op de ochtenden moest er sap en fruit mee en op de middagen alleen sap. Verder iets van luiers in de tas als je kindje nog niet zindelijk is.

    Wat brengen betreft, probeer het afscheid niet te lang te rekken. Zeker als je kleine man gaat huilen, niet blijven hangen en nog eens troosten, "en nu gaat mama echt. Nou oké, nog 1 kus dan", dat soort dingen. Gewoon redelijk kort houden. Ervaring leert dat de juf een nieuw huilend kindje meestal binnen 5 minuten na vertrek van mama stil heeft.

    Wat ik altijd deed was zeggen dat ik even een boodschap moest gaan doen en dat ik ze daarna weer kwam halen. Als je namelijk zegt dat je naar huis gaat snapt zo'n kleintje niet waarom het dan daar moet blijven als jij toch thuis bent. Dus mocht het elke keer moeilijk zijn met afscheid nemen dan ben je gewoon op pad voor een boodschap en daarna kom je weer terug om hem te halen.

    Bij ons op de psz kregen we een plastic showmapje voor in een ordner met daarin een gekleurd vel. Daarop moesten we een collage maken van foto's en afbeeldingen die veel betekenden voor de kleine mop. Dus foto's van favoriete speelgoed, opa en oma, eigen kamertje, broertje/zusje, etc.

    Als een kindje het dan moeilijk had, ging de juf die fotocollage met de kleine mop zitten bekijken ter afleiding. Op die manier is er toch iets vertrouwds aanwezig op de psz. Kan goed dat ze dat bij jullie psz niet hebben, maar je zou wel zelf zoiets in zijn tasje kunnen doen (desnoods foto's in zo'n fotomapje!).
    Sje
    Posts:75548


    --
    07-16-2009 3:55
    Oh ja, en verder kun je hem voorbereiden op de psz door middel van bijv. boekjes uit de bieb.
    karin185
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    07-16-2009 7:21
    Hier geen fotocollage.

    Bij ons hebben ze het liefst dat je fruit meegeeft, maar een 'gezond' koekje mag ook. En bij ons wordt er zowel 's ochtends als 's middags iets te eten en te drinken meegenomen.

    Verder heb ik nooit gezegd dat ik boodschappen ging doen, want dan zou ze juist mee willen naar de winkel. Dus ik zei altijd: 'mama gaat nu naar huis en komt je straks weer ophalen'.

    We hebben in het begin zeker nooit drama gehad als ik haar weggebracht had. Kort geleden wel een keer, maar dat had denk ik met de thuissituatie te maken.
    Sje
    Posts:75548


    --
    07-16-2009 8:24
    Waarschijnlijk kon ik die boodschappen-truc makkelijker gebruiken omdat onze meiden sowieso nooit mee gingen naar de supermarkt. Ik deed die boodschappen altijd als ze bij opa en oma waren. ;-)
    karin185
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    07-17-2009 7:16
    Dat zal het zijn. Hier gaan ze juist altijd mee.
    Sje
    Posts:75548


    --
    07-17-2009 8:45
    Dus samengevat komt het erop neer: zeg tegen je kind dat je ergens naar toe gaat waar het normaal niet mee naar toe gaat of waar het normaal niet mee naar toe wil. ;-))
    pretoroxo
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    07-22-2009 8:46
    Haha, bedankt voor de tips! Ik moet dus niet zeggen dat ik naar de winkel ga (wil hij vast mee), dus wat ik dan wel ga 'doen' moet ik nog even bedenken. Probeer hem nu al een beetje voor te bereiden door soms langs de (dichte) peuterspeelzaal te lopen. Dan wordt hij al helemaal enthousiast (T glijbaan, he mama? T school he mama? Enz.) Dan vertel ik ook dat ik hem dan breng en dat hij dan met andere kindjes en de juf mag spelen, maar dat mama's niet op school mogen blijven, dus dat ik hem daarna weer ophaal. Weet niet of het overkomt, maar wie weet.

    Die tip van de bieb is een goede, ga komende week zeker even kijken.

    Wat doen jullie met kleding? Ik hoor moeders die zeggen dat ze altijd een oud kloffie aan doen, ivm met het spelen. Ik hoor ook moeders die zeggen dat alle moeders dat zeggen, maar niet doen. Zou ook niet willen dat mijn zoon underdressed of overdressed is ;) Het maakt me op zich nooit zo veel uit of zijn 'nieuwe' kleding vies wordt en hele dure kleding koop ik toch al niet.. Wat doen jullie?

    Oh en ik vroeg me nog af, moet hij ook gymschoentjes of zoiets mee?
    En kan ik naast de gewone schoolkosten nog extraatjes verwachten, of zitten extra kosten (uitstapje, feestdag?!) bij de prijs in?
    En dan nog een vraagje wat nu nog niet aan de orde is. Hij scheelt 1,5 jaar met zijn zusje. Als zij zo ver is om naar 'school' te gaan, haar dan bij hem in de groep, of in een andere groep? Enne.. Hebben jullie je kindjes 1 of 2 dagdelen (hier kan ook zelfs 3 trouwens, maar is geloof ik niet gangbaar??)

    Bedankt voor al jullie tips!

     
    Sje
    Posts:75548


    --
    07-22-2009 8:58
    Ik heb dat toen ook nagevraagd bij een vriendin die al een kindje op de psz had: moet ik bij de Wibra een psz-garderobe aanschaffen? Maar dat is echt niet nodig.

    Kijk, de allernieuwste kleertjes zou ik niet aan geven, maar de gewone kleding die hij nu ook in het dagelijks leven draagt, kan gewoon hoor!

    Wat ik alleen wel deed: aparte schoenen kopen voor de psz. Dus niet dat ze hun goede schoenen aan kregen want ze zijn nog veel te klein om daar als ze buiten spelen voorzichtig mee te zijn. En voor die paar uurtjes psz per week, haalde ik gewoon een leuk goedkoop paar schoenen bij de Scapino ofzo. "De speelschoentjes" noemde ik die. ;-)

    Maar wat kleertjes betreft heb ik het nog nooit getroffen dat ze met iets van kapotte of volgeverfde kleding thuiskwamen die ik weg kon gooien. Voor "vies knutselwerk" krijgen ze allemaal schortjes aan en alles wat wel op de kleertjes komt is makkelijk uitwasbaar. Het is dus allemaal peutervriendelijk spul wat ze aan verf, stiften etc. gebruiken.

    Uitstapjes doen ze bij de psz nooit. Althans hier niet en ik heb er ook nog nooit van gehoord.

    Feestdagvieringen zitten bij de prijs inbegrepen. Wat ze bijv. hier wel deden om de kerstviering extra feestelijk te maken is de mama's uitnodigingen een half uur voordat de viering afgelopen was en dan elke mama wat lekkere hapjes mee laten nemen.

    Dat varieerde dan van versierde stukjes eierkoek tot blokjes kaas, stukjes worst, etc. Zaten we gezamenlijk van een buffetje te genieten. Erg gezellig!

    En wat je ook kunt treffen is dat je weleens iets mee moet nemen voor een knutselwerkje. Dus dan vragen ze of elk kindje een leeg boterkuipje of een lege keukenrol mee kan nemen ofzo. Dat soort dingen.

    Wat betreft zusje en broertje bij elkaar in de groep is het een wat-is-wijsheid-verhaal. Kan zijn dat de psz zelf zegt: geen broertjes en zusjes bij elkaar in de groep, kan ook zijn dat ze de beslissing bij de ouders laten.

    Ik zou zelf neigen naar: ieder eigen groep. Ooit op de basisschool moeten ze ook apart en laat ze hun eigen netwerkje maar opbouwen. Ze moeten niet eeuwig aan elkaar blijven hangen. Da's niet goed.

    Wat die dagdelen betreft: wij konden alleen maar 2 aan elkaar gekoppelde dagdelen. We konden niet kiezen voor 1 dagdeel.

    Dus onze kinderen gingen bijv. maandagmiddag en daaraan zat dan de vrijdagochtend automatisch gekoppeld. Zo zitten ze ook altijd bij dezelfde kindjes in de groep en niet elke keer bij andere kindjes.

    Edited by - Sje on 22-7-2009
    karin185
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    07-24-2009 2:12
    Ook hier alleen 2 aan-elkaar-gekoppelde dagdelen.

    Verder hebben wij al wel 2x een uitstapje gehad met de psz. 1 keer in een indoorspeelparadijs vanwege een jubileum van het bestaan van de psz. En 1x een jaarlijks uitje met de huifkar naar een tuin van een andere leidster waar ze mochten spelen. Geen extra kosten aan verbonden.

    Ook heb ik geen aparte kleding of schoenen, heb nog nooit gemerkt dat het nodig was.

    Wel heb ik de beker en trommel van Esther gemerkt met een labeltje waar haar naam op staat. Net zoals haar jas.
    Sje
    Posts:75548


    --
    07-24-2009 2:13
    ja, da's ook een goeie inderdaad: dingen merken met stickertjes en labeltjes! Zie hier waar je hele fijne labeltjes kunt bestellen. Die zijn heel erg vaatwasmachinebestendig!
    karin185
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    07-24-2009 7:32
    Precies, heb ik ook goede ervaring mee.
    pretoroxo
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    07-28-2009 9:38
    Heb die labeltjes meteen besteld, bedankt voor de tip!

    Vanavond stopte ik hem in bed en vroeg ik (elke dag); wat voor leuks ga je morgen met papa doen? "Douchen!"
    (Twee keer per week extra lang douchen en vooral spelen onder de douche met papa)..
    En wat voor leuks wil morgen met mama doen? "naar de speelzaal!!" Uh.. lievie, dat duurt nog wel even, dan moeten we eerst nog op vakantie, weet je nog..? "Nee, even kijken."
    Hoe schattig, hij wil dus langs de (gesloten) speelzaal wandelen en daar even kijken.. Hebben we al vaker gedaan, want de speelzaal is naast de bieb, maar meneertje krijgt er kennelijk geen genoeg van! Ben heeeel benieuwd of het  hem straks mee- of tegenvalt! 
    Sje
    Posts:75548


    --
    07-28-2009 10:00
    Alleen maar goed dat-ie er nog eens wil gaan kijken! Goed bezig die kleine man! Het is geen garantie dat het straks meteen goed gaat als hij er echt naar toe gaat, maar het is in elk geval geen vreemde omgeving meer tegen die tijd.
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    08-26-2009 8:35
    En Pretoroxo, is de grote dag al geweest?

    Vandaag gaat oudste hier voor het eerst naar de psz. Hij heeft het er al een paar dagen over. "Dan mag ik cijfers en letters leren"... Ik vrees dat hij denkt dat hij naar school gaat. Als dat maar geen domper wordt.
    Sje
    Posts:75548


    --
    08-26-2009 8:57
    Haha, zal hem dan behoorlijk tegengevallen zijn dat het niveau niet zo hoog was.

    Hoe vond hij het vandaag?
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    08-27-2009 7:39
    Volgens mij vond hij het leuk. Hij was vrij rustig toen ik hem ophaalde. Heel anders dan na een crèchedag. We zullen zien!
    pretoroxo
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    08-27-2009 12:47
    Vandaag was het dan eindelijk zo ver en mocht hij vanochtend naar school. Hij kwam voor het eerst met nog een ander meisje, dus dat was op zich wel leuk. Ware het niet, dat zij zich bij het afscheid gillend op haar moeder stortte terwijl mijn mannetje dapper bij het raam stond te zwaaien. Achteraf hoorde ik van de juf dat hij niet gehuild heeft, maar pas weer wilde spelen toen het meisje stil was, hij was er erg van onder de indruk. Verder alles goed gegaan en hij vond het erg leuk. Zelf de hele ochtend droog gebleven, terwijl ik haast wel verwacht had dat het op zo'n spannende ochtend nog wel eens fout zou kunnen gaan, maar neer hoor, netjes naar de wc geweest dus!

    Vond het zelf allemaal erg meevallen en het is dan ook wel een beetje een opluchting dat het allemaal zo goed is gegaan :)
    pretoroxo
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    08-27-2009 12:50
    Haha zelfS de hele ochtend droog gebleven (ja ik trouwens ook, kon met enige moiete mijn tranen bedwingen, maar dat bedoelde ik niet!!).
    karin185
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    08-27-2009 2:11
    Fijn dat het zo goed gegaan is. Ik merk hier ook dat Esther (die toch al bijna een jaar op de peuterspeelzaal is)  het moeilijk vind als andere kindjes huilen, omdat hun moeder weggaat. Zelf kijkt ze dan ook een beetje sipjes. 
    Sje
    Posts:75548


    --
    08-27-2009 8:56
    Fijn Miriam dat het goed gegaan is! Stoere kleine man hoor, want het is niet niks om ineens zonder veilige papa en mama in een groep wildvreemde mensen achtergelaten te worden!
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    09-02-2009 4:04
    Er was trouwens nog wel iets dat ik vreemd vond bij de psz. Ik had voor oudste een banaan en een beker roosvicee in de tas gedaan. Dat krijgt hij thuis 's ochtends ook altijd. Toen ik vroeg wat voor tussendoortjes gebruikelijk waren, zeiden ze dat de kindjes niets me hoeven te nemen, omdat ze 's ochtend een bakje cornflakes met een beker ranja krijgen en 's middags een koekje.

    Thuis doen wij niet aan koekjes doordeweeks en ook niet aan ranja. Ik zei nog dat ik anders wel roosvicee in de tas had, omdat hij nogal gaat stuiteren van alle suiker in ranja, maar het was duidelijk niet de bedoeling dat hij dat op zou drinken. De tas is ook onaangeraakt gebleven.

    Inmiddels is hij overgeplaatst en morgen gaat hij naar een andere psz. Ik hoop dat ze daar tussendoortjes krijgen die iets gezonder zijn of dat ik hem zelf wat mee mag geven. 
    karin185
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    09-02-2009 7:30
    Nou, dat is raar zeg! Hier is het gewoon gebruikelijk dat ouders zelf wat meegeven en dan het liefst een gezond tussendoortje, zoals fruit. Of als een kind dat echt niet wil dan een koekje (maar dan wel zonder chocolade). Ook een boterham wordt nog wel eens meegegeven, vooral 's middags, omdat het voor veel kinderen dan te haastig eten is, waardoor ze weinig brood eten.
    Sje
    Posts:75548


    --
    09-02-2009 9:09
    Heel vreemd inderdaad Miriam. Ik snap wel dat ze liever zo min mogelijk verschil hebben in wat de kindjes in hun tas hebben. Als het ene kindje een liga in de tas heeft en het andere kindje een appel, dan kan het appel-kindje mogelijk moeilijk gaan doen omdat het een ander kindje wel een koek ziet eten.

    Dat probleem hadden ze in groep 1/2 van de GKD ook met extraatjes in de lunchtrommel dus toen is er gezegd: gezonde extra's en hooguit ontbijtkoek. Verder geen toestanden als liga, sultana etc.

    Maar dat ze dan ranja geven i.p.v. roosvicee, vind ik helemaal raar. Niet dat in roosvicee geen suiker zit, maar het is in elk geval gezonder dan ranja.

    Hier op de psz was de regel:

    Ochtend-dagdeel ongeschild fruit en beker gezond sap (fruit werd dan geschild door de juf: alles in partjes/stukken op 1 dienblad en dat ging dan rond zodat de kindjes verschillende soorten fruit konden nemen).

    Middag-dagdeel beker gezond sap mee. En dat was het.

    Alleen met verjaardagen kwamen er andere traktaties (ook liefst gezond) op tafel.
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    09-03-2009 7:41
    Nou, ik vond het ook vreemd en het zat mij ook niet lekker. Hier in huis krijgen ze allleen ranja in uitzonderingsgevallen, bijvoorbeeld als de roosvicee op is. Zelden. En doordeweeks koekjes... ik vind het niet nodig. De cornflakes zijn nog tot daar aan toe, maar eigenlijk vind ik dat ook nonsens. Ze ontbijten thuis al.

    Vanmiddag gaat hij dus weer mooi op pad met een beker roosvicee. Nieuwe ronde, nieuwe kansen ;-)
    Daanie
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    09-03-2009 10:43
    Jaaah Miriam daar zeg je wat, ze ontbijten thuis al, maar weet je hoe veel kindjes met een lege maag naar psz of school gaan omdat ouders het te druk hebben om te ontbijten? Ja dat is echt heel erg triest.

    Heb je daar wel eens gevraagd waarom ze ranja schonken?

    En vandaag op de nieuwe psz toch? Hoe ging dat?
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    09-03-2009 11:56
    Dat zal vast de reden zijn. Hij is maar 1 keer geweest naar de oude psz, dus ik heb geen idee wat de reden ervoor is, maar we wonen nu wel in een achterstandswijk dus het zou best kunnen dat veel kindjes thuis niet ontbijten en daarom op de psz cornflakes krijgen.

    Vanmiddag gaat hij voor het eerst naar de nieuwe, dus nog even afwachten...
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    09-03-2009 3:52
    De nieuwe psz lijkt een stuk leuker. Een lieve oude juf en een spontane jongere. Er wordt gewoon fruit gegeten en roosvicee gedronken. Ik had de indruk dat hij het hier zelf ook prettiger vond.
    karin185
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    09-03-2009 4:26
    Fijn!
    Sje
    Posts:75548


    --
    09-03-2009 9:09
    Fijn dat de nieuwe psz beter bevalt!
    Louise
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    09-05-2009 9:34
    Je kon zo te zien zonder wachtlijst meteen terecht bij een andere peuterspeelzaal? Was het van tevoren dan niet duidelijk geworden hoe de gewoontes in eten/drinken etc. zijn, je gaat toch eerst kijken/praten??
    Sje
    Posts:75548


    --
    09-05-2009 10:49
    Ik vind persoonlijk eigenlijk dat je er blindelings vanuit mag gaan dat er gezond eten/drinken geserveerd wordt aan die peuters. Wat dat onderwerp betreft zou vooraf kijken/praten eigenlijk niet nodig moeten zijn.
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    09-05-2009 12:37
    Nou, eerlijk gezegd heb ik niet gekeken, nee. In deze stad vallen alle psz's onder dezelfde stichting en je mag alleen in je eigen wijk blijven, dus veel keuzemogelijkheid is er niet. Toevallig hebben wij de mazzel dat we weten dat we over 3 maanden gaan verhuizen en dus met spoed overplaatsing konden krijgen.
    pretoroxo
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    09-24-2009 9:39
    Zucht. Even mijn hart luchten. Met onze kleine man gaat het helemaal niet goed op de peuterspeelzaal. De eerste keer ging het wel oké, zoals ik al schreef. Maar de tweede keer was het brullen, de derde keer krijsen, het lijkt wel of het elke keer erger wordt. Ik kon het vanochtend gewoon niet opbrengen en toen heeft vriend hem gebracht (en later naar zijn werk gegaan). Maar kreeg sms dat het ook dit keer brullen was. Ik heb al vanalles geprobeerd; 's avonds vast samen voorbereiden (toen sliep hij pas om 23.00u van de spanning, dus dat is geen optie meer!!), juist  op het laatste moment pas vertellen, boekjes uit de bieb, favoriete knuffel mee (waar hij op het moment supreme niks meer van wil weten!) etc. etc.

    Vandaag is de vijfde keer en zoals ik al schreef lijkt zijn verdriet alleen maar erger te worden. Vorige week heeft hij nagenoeg de hele ochtend steeds met tussenpozen gehuild. Zit dus nu zelf ook al een avond van tevoren met een knoop in mijn maag. Ben ook bang dat hij dat weer aanvoelt, maar doe echt mijn uiterste best om dat niet te laten merken en het als iets normaals te brengen. Helaas heeft hij overal een weerwoord op... Je mag toch leuk kleien met de juf? 'Nee, andere kindjes nu aan de beurt kleien!'. Grote kindjes gaan allemaal naar school. 'T nog beetje klein hoor mama'. Het is echt aandoenlijk.

    Dus nou ja, ik wilde even mijn hart luchten. Misschien heeft iemand nog een leuke tip? Of toch mijn gevoel volgen en hem nog een jaartje thuis houden? Ben bang dat hij dan ervaart dat wanneer hij maar doorzet, hij wel zijn zin krijgt. Overigens is het hele probleem dat ik er niet bij blijf. Ben thuisblijfmoeder en hij is gewoon erg aan mij en mijn vriend (en mijn schoonouders die regelmatig oppassen) gehecht. Merk dit ook aan onze kleine meid. Hij vindt het verder wel leuk op de psz (zolang ik er bij ben) met de juf en de andere kindjes enzo, dus daar lijkt het niet aan te liggen. Denk zelf meer aan verlatingsangst..

    Nou, ga nu even weer naar de kleine meid, want ga met haar fysiotherapie-oefeningen doen als ons mannetje er niet is...

    Groetjes!

    PS. Wij moeten ook zelf iets meegeven. Dit moet 'gezond' drinken zijn (ik geef diksap mee) en fruit of een 'gezonde' koek zoals ontbijtkoek of een halve boterham.
    Sje
    Posts:75548


    --
    09-24-2009 9:56
    Onze jongste was nooit eenkennig geweest en toen ze bij 2,5 jaar naar de psz ging kreeg ze die periode van verlatingsangst alsnog. Gelukkig bleef het beperkt tot alleen de eerst 5 minuten huilen en dan ging het goed. Maar dat heeft maanden geduurd!

    Ze heeft nooit zo gekrijst zoals je beschrijft over je zoontje dus daarom hebben wij wel door durven zetten.

    Heb je er met zijn juf over gesproken hoe zij het ervaart en of zij denkt dat er toch binnenkort verbetering in de situatie kan komen? Dat zou ik namelijk sowieso even doen dat gesprekje met de juf. Is het echt alleen maar dat krijsen als jullie vertrekken of blijft hij altijd tijdens het hele verblijf op de psz huilen? Als hij het alleen maar die eerste 5 minuten moeilijk heeft, zou ik denk ik doorzetten.

    En verder, als hij wel heel veel huilt op de psz en als het alleen maar erger lijkt te worden en de juf ook geen idee heeft hoe het de komende tijd beter zou moeten worden, dan zou ik je zoontje gewoon voorlopig thuis houden.

    Probeer je het na de jaarwisseling nog eens hoe hij het dan vindt. Kan best dat hij er dan meer aan toe is.

    Edited by - Sje on 24-9-2009
    pretoroxo
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    09-24-2009 10:17
    Bedankt voor je snelle reactie. Tsja, de juf denkt dat het wel goed komt. Alleen hij lijkt een omgekeerd patroon te volgen.. Want hij huilde de eerste keren dus maar 5 minuutjes en nu steeds langer en de laatste ochtend bijna de hele ochtend. (Maar ik denk ook dat hij toen erg moe was, omdat dat die keer was dat hij pas om 23.00u sliep ipv de gebruikelijke 19.30!)
    Ga in ieder geval straks bij het ophalen wel weer even een gesprekje aan met de juf, hoe het nu ging. Vorige keer ook gedaan, maar zij weet ook niet goed wat te doen. Hij roept steeds om mij, maar laat zich door de juf wel troosten. Wanneer de juf dan weer met een ander kindje aan de slag wil, is het weer helemaal mis. Pfff. Nou ja. Heb in ieder geval mijn hart gelucht en ik zal jullie op de hoogte houden!
    pretoroxo
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    09-24-2009 10:19
    Trouwens, nu je het zo schrijft.. Hij heeft ook geen verlatingsangst-periode gehad, zoals onze kleine meid van 11 maanden dat nu wel heeft. Misschien dat hij dat nu inhaalt? Hij is nu 2 jaar en 4 maanden.
    Sje
    Posts:75548


    --
    09-24-2009 10:23
    Kijk, dat kan het dus inderdaad zijn, dat-ie die verlatingsangstperiode nu inhaalt. Als dat zo is, dan zou het goed moeten komen alleen, zoals ik al schreef, dat kan een poos duren.

    Heeft hij op de psz iets vertrouwds bij zich? Dus collage met foto's van vertrouwde mensen/dingen van thuis? Dat hadden ze bij ons op de psz: elke moeder (of vader) moest op een A4 zo'n collage maken zodat daarnaar gekeken zou kunnen worden met het kindje als die het moeilijk had.

    Mogelijk is dat een optie.

    Nog iets waar je misschien iets aan hebt en waar onze jongste iets aan gehad heeft toen ze net op de basisschool begon in januari. Ik had een mooie kraal (je kunt ook een mooie knoop nemen) in haar jaszak genaaid aan een lintje. (Die tip kreeg ik van iemand hier of op hhp).  Elke keer als ze me miste kon ze in de kraal knijpen en ik zou dat dan merken dat ze me miste. Zo kon ik een kusje naar haar toe sturen door de lucht.

    Gek genoeg heeft dat haar goed gedaan. Dus mogelijk is dat ook een optie om je zoontje meer gerust te stellen dat je echt niet zomaar helemaal weg bent en dat hij er zelf voor kan zorgen dat je aan hem denkt als hij op de psz is en jij thuis.

    Ik had de leerkracht verteld over die kraal zodat die ook evt. aan de KKD kon vragen of ze op een moeilijk moment even in haar kraal wilde gaan knijpen in haar jasje op de gang. De leerkracht ging er dus ook gewoon in mee. Voor ons ook een fijn gevoel dat ze op school zo goed daarop reageerden.

    Edited by - Sje on 24-9-2009
    karin185
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    09-24-2009 11:30
    Als hij de hele ochtend blijft huilen op de psz lijkt het mij dat je beter niet al te lang door kunt zetten. Misschien nog 1 of 2 keer en dan er mee stoppen. Als het maar even is, dan zou ik gewoon doorzetten. Maar je schrijft al dat hij steeds langer huilt, dus dat is dan wel moeilijk. Kennelijk heeft hij wel heel erg last van die verlatingsangst.

    Vertel je hem wel heel goed en duidelijk dat je nu weg gaat en dat je hem straks weer op komt halen? Zo heb ik dat altijd gedaan.

    Ook blijf ik altijd even 5-10 minuten erbij, zodat ze echt even loskomt en dan ga ik weg. Dus niet brengen en gelijk weglopen. Werkt bij mij goed, maar Esther heeft dan ook weinig keren gehuild.
    Sje
    Posts:75548


    --
    09-24-2009 12:27
    Ja inderdaad, elke keer ook heel duidelijk vertellen dat je hem straks echt komt halen.

    Weet je waar onze jongste op een gegeven moment ook door gerustgesteld werd op de psz? Als ik er elke keer bij vertelde dat de juf mijn telefoonnummer had en dat ze dat kon bellen als ik er een keertje niet zou zijn. Ik vertelde ook dat de juf zelfs het telefoonnummer van opa en oma had zodat ze die kon bellen als ze mij niet kon bereiken.

    Dat scheelde op een gegeven moment ook al veel in onrust bij die kleine mop. Dat ze niet afhankelijk was van of ik nog op kwam dagen maar dat de juf ook wist waar ik was en hoe ze mij kon bereiken.
    pretoroxo
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    09-24-2009 12:53
    Bedankt voor de tips!  Een aantal al gedaan (inderdaad duielijk vertellen dat ik hem op kom halen), maar ook een paar nieuwe.

    Ik hem net opgehaald, hij slaapt nu. Vorige week zat hij huilend bij juf toen ik hem kwam halen, nu was hij druk met spelen, dus dat was al een vooruitgang. Heb een gesprekje met de juf gehad. Zij vond het beter gaan dan vorige week, want hij huilde nu (wel lang en dramatisch) bij het afscheid en niet meer de hele ochtend (hoera!). Ze heeft het idee dat hij erg de behoefte heeft om alles te beredeneren voor zichzelf (nog een half uur he? Wat doet mama nu?), en vindt hem ook voorlijk in zijn ontwikkeling (bij CB ook al geconstateerd). Zij heeft zeker het idee dat het wel goed komt, maar dat ik vooral direct en eerlijk moet blijven (heb ik ook steeds gedaan). Hij heeft echt duidelijkheid en uitleg nodig, hij is niet een kindje wat zomaar iets accepteert en wil overal de reden van weten (was mij ook al opgevallen haha!).

    Toen we naar huis liepen vroeg ik natuurlijk; en hoe was het? en er kwam meteen een heel verhaal.. Leeuuuk! T morgen weer naar juf he? T pelen met andere kindjes op chool he mama? Mama komt altijd halen he? T met de poppenhoek en in zandbak he mama. Enne.. papa volgende keer weer brengen hoor! T maar beetje huilen, snel weer op zegt juf.

    Nou ja, we kijken het dus nog even aan.

    Groetjes!
    Sje
    Posts:75548


    --
    09-24-2009 12:59
    Oh kijk, dat is al een kleine vooruitgang inderdaad! Hopen dat het vanaf nu beter gaat met de kleine man want blijkbaar vindt hij het dus wel echt heel leuk maar is het nog gewoon heel spannend om alleen in de grote wijde wereld te zijn.

    Hou je ons op de hoogte?!
    karin185
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    09-24-2009 2:57
    Dat klinkt in ieder geval goed! En leuk dat hij zoveel vertelt. Ik krijg er bij Esther met moeite iets uit. Ik merk de laatste tijd (sinds de vakantie) dat ze wel sneller iets uit zichzelf vertelt zo tussen het spelen door, maar meestal hoor ik weinig van haar belevenissen op de psz.
    pretoroxo
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    09-27-2009 9:41
    Ja, zal jullie even op de hoogte houden. Hij gaat pas donderdag weer, maar afgelopen zaterdag hadden we een feestje. Dus ik vroeg hem op vrijdagavond; morgen gaan we iets heeeel leuks doen, weet jij nog wat? En toen riep hij;' naar chool!!!', haha! Tegen iedereen die aan hem vraagt hoe het op school gaat zegt hij;'T eerst beetje huilen, dan pelen met juf, dan leuk!' 

    Overigens hoorde de buurvrouw van een kennisje dat er bij haar zoontje op de peuterspeelzaal een jongetje kwam die het wel erg bont maakt. Nu na een maand huilt hij nog steeds bij het afscheid en de hele groep heeft er last van. Bleek dus bij enig doorvragen mijn zoon te zijn Innocent...

    Nou ja, ben heel benieuwd naar komende donderdag!
    Sje
    Posts:75548


    --
    09-27-2009 10:12
    Hahaha, oeps, da's even slikken om dat via die buurvrouw van die kennis terug te horen!

    Fijn dat-ie er wel degelijk enthousiast over is, nu alleen nog hopen dat het huilen op donderdag stopt.
    karin185
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    09-28-2009 8:19
    Oei, vervelend om dat te horen. Hopelijk knapt het snel op.Maar daar lijkt het wel op als hij nu al zo enthousiast reageert op 'naar chool gaan".
    pretoroxo
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    10-03-2009 9:06
    Afgelopen donderdag heb ik afgebeld. Hij had de nacht daarvoor (zulke dingen komen altijd ongelegen)zijn laatste speentje doorgebeten en moest nu dus slapen zonder.. Daardoor sliep hij wel erg weinig en dan leek school me niet zo handig, wat de juf trouwens ondersteunde. Toch raadde ze me aan om hem vooral volgende week wel te brengen en dat ben ik ook wel van plan! Misschien ook wel handig zo'n afkoelingsperiode.
    Groetjes!
    Sje
    Posts:75548


    --
    10-03-2009 9:35
    Ah, da's inderdaad niet handig na zo'n nacht. Moraal van dit verhaal: zorg altijd voor een reserve-speentje! ;-)))

    Wel goed inderdaad om hem volgende week wel te brengen en niet een te lange pauze ertussen te houden.
    pretoroxo
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    10-03-2009 9:52
    Mmm ja misschien wel, maar heb uiteindelijk de gelegenheid aangegrepen om het maar af te gaan bouwen. Misschien niet zo'n handige timing, maar de tweede nacht ging het eigenlijk wel erg goed. Hij piept nu steeds een uurtje (en dan gaan wij er steeds naartoe) en valt dan toch wel in slaap zonder. Dus ondanks de beroerde timing wil ik nu toch wel doorzetten, vooral ook omdat er misschien wel nooit echt een goed moment voor is ;) Hij vond het zelf wel logisch; fopspeen stuk, fopspeen weg. Dus hoop dat hij er snel aan went! En natuurlijk donderdag weer naar school, maar dan zijn we alweer een week verder.
    Groetjes!
    Sje
    Posts:75548


    --
    10-03-2009 10:06
    Ook goed plan om speen af te bouwen. Daar is ook een topic over geloof ik met allerlei tips hoe je dat voor elkaar moet krijgen.
    Sje
    Posts:75548


    --
    10-03-2009 10:09
    Zie hier, speentopic.
    pretoroxo
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    10-08-2009 7:13
    Bedankt voor de tip, zal straks even kijken.

    Hij is vandaag weer naar school geweest. Mijn vriend heeft hem gebracht en ik kreeg meteen al een sms dat hij maar heel even snikte, maar bij het zwaaien alweer stil was. Dus ik was alweer opgelucht. Bij het ophalen was de juf heel erg enthousiast; hij had de hele ochtend niet gehuild! Gewoon lekker meegedaan met de andere kindjes en zelfs begonnen met de lampion :)
    Ben dus ontzettend blij en opgelucht nu!!

    Toen we naar huis liepen zij hij; mama, ik nu heel blij en niet meer huilen naar chool he? Volgende keer weer!!
    Ik hoop het maar, want dit is zo veel fijner!

    Bedankt voor jullie tips en meeleven, zal nog wel even laten weten hoe het nu verder gaat hoor ;)

    Groetjes!
    karin185
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    10-08-2009 7:36
    Fijn zeg dat het zo goed gegaan is. En is hij nu ook helemaal van de speen af?
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    10-08-2009 7:57
    Wat geweldig dat het vandaag zo goed ging! Wel jammer dat het binnenkort weer herfstvakantie is, want hij begint de slag net zo mooi te pakken te krijgen.
    Sje
    Posts:75548


    --
    10-08-2009 8:17
    Wat een stoer ventje! Knap hoor!

    Edited by - Sje on 8-10-2009
    pretoroxo
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    10-16-2009 7:35
    Ja! Het is gisteren ook weer heel goed gegaan op school. Het lijkt wel of hij erg loyaal wilde zijn naar mij ofzo, nu mijn vriend hem brengt en hij de juffen beter kent, gaat het stukken beter.

    Speen heeft hij al twee weken niet meer. Wat trouwens ook probleempjes geeft (zie topic middagdutje), want slapen gaat nog niet geweldig, waardoor hij weer erg moe en dus soms behoorlijk dwars is. En zo rollen we van de ene fase in de andere fase ;)

    Jammer inderdaad van de herfstvakantie, maar ik weet niet echt of hij dat merkt, heb hem namelijk eerder een keertje thuis gehouden ivm slecht slapen en toen vond hij het ook wel oke toen hij wel weer ging.

    Ben in ieder geval blij dat het afscheid nu niet zo dramatisch meer is en hij het naar zijn zin heeft op de speelzaal!
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    10-16-2009 7:54
    Fijn dat het nu zo goed gaat! En ik denk dat het ook goed is geweest om zijn patroon te doorbreken door je vriend te laten brengen.
    Sje
    Posts:75548


    --
    10-16-2009 8:02
    Tof dat het nu goed gaat. Het kost wat energie maar uiteindelijk lukt het wel.
    Marjannn
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    10-27-2011 9:39
    Leuk om de verhalen hier te lezen. Mijn meissie gaat volgende week voor het eerst naar de peuterspeelzaal. Wordt spannend, want ze is geen groepen kinderen gewend, opa en oma hebben altijd opgepast.
    Sje
    Posts:75548


    --
    10-27-2011 9:43
    Oh wat leuk! Spannend hoor! Laat je nog weten hoe het gegaan is?
    Marjannn
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    10-27-2011 10:16
    Oke, volgende week hoor je het van me. :)


    ---