Vioolles ervaringen
Laatste Bericht 08-06-2013 1:13 door Sje. 17 Reacties.
Printer Vriendelijk
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Sorteer Berichten:
VorigVorig VolgendeVolgende
U bent niet gemachtigd om te reageren.
AuteurBerichten
Miriam
Veteran Member
Veteran Member
Posts:3535


--
04-06-2012 3:54
    Dochter van 4 jaar wil op vioolles. Ze is er erg serieus over. Zoon van 5 speelt piano en dat gaat heel goed. Met viool hebben wij zelf geen ervaring. Ik heb gelezen dat het kan vanaf 4 jaar, maar hoe gaat het in zijn werk en is het moeilijk of goed te doen? Ervaringen gezocht dus!
    Sje
    Posts:75548


    --
    04-06-2012 8:07
    Hier geen ervaringen met vioolles. De GKD zit op een oriëntatiecursus (5 lessen) om erachter te komen welk instrument ze wil gaan bespelen. Viool was een van de favorieten, maar lijkt inmiddels afgevallen.

    De juf van de GKD speelt viool. Zal ik haar eens vragen of ze tips en info heeft m.b.t. vioolles vanaf 4 jaar?
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    04-06-2012 9:15
    Waarom denk je dat de gkd geen viool meer wil? Heeft ze er al wat op geprobeerd?

    Ik heb een mail gestuurd naar de muziekschool met verzoek om een viooldocente te laten bellen om e.e.a. te bespreken.

    Dochter is erg stellig in haar keuze. Piano wil ze echt niet en daar zijn we wel blij om, want we willen geen concurrentiestrijd tussen de kinderen. We willen het haar graag laten proberen, maar ik vraag me wel af hoe zo'n les precies gaat, wat en hoeveel ze thuis moet oefenen en of wij daar als ouders mee moeten helpen. Met piano help ik wel, maar van viool weet ik echt helemaal niks.
    Sje
    Posts:75548


    --
    04-06-2012 9:23


    citaat:
    Miriam wrote:
    Waarom denk je dat de gkd geen viool meer wil? Heeft ze er al wat op geprobeerd?


    Ze is bezig met een oriëntatiecursus van 5 lessen. Morgen de laatste les.

    Strijkinstrumenten heeft ze in de 2e les gehad en viool viel haar toch wat tegen vergeleken met wat ze ervan verwacht had. Die viool lag ook niet lekker tussen haar schouder en haar kin.

    In de eerste les was dwarsfluit haar favoriet en toen ze ging vergelijken met de instrumenten van de 2e les (waaronder dus viool) bleef dwarsfluit eruit springen.

    Inmiddels twijfelt ze tussen piano en dwarsfluit. Morgen de tokkelinstrumenten (gitaar, harp etc.) nog even afwachten en dan is de cursus afgelopen. Dan krijgt ze in elk geval een gratis proefles op haar favoriete instrument.

    En wat is dan wijsheid: inderdaad proefles kiezen van het instrument wat favoriet is, of proefles kiezen van het instrument wat op een goede 2e plaats komt en waar ze nog over twijfelt? Ik zou neigen naar die laatste optie. Geen idee of dat de goede beslissing is.
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    04-06-2012 9:40
    Moeilijke keuze hoor. Ik vind zelf de piano erg mooi en het is ook niet heel moeilijk te leren. Voordeel van piano is dat ze er als puber ook nog plezier van kunnen hebben als ze bekende liedjes willen spelen. Geen idee hoe dat met dwarsfluit is. Het lijkt mij wat meer klassiek georienteerd.

    Viool lijkt me ook leuk, maar erg moeilijk. En ik heb al gelezen dat het ook best pijnlijk is, omdat je het instrument eigenlijk voornamelijk vasthoudt met de kin zodat je de armen ontspannen vrijhoudt voor het spelen. Nou is onze dochter moeilijk te motiveren dus een moeilijk instrument om zich in vast te bijten zie ik wel zitten voor haar, zeker als ze het zelf graag wil. Ik ben dan ook erg benieuwd naar de reactie van de muziekschool.
    Sje
    Posts:75548


    --
    04-06-2012 9:47
    Ik denk ook dat de GKD meer aan piano heeft omdat dat veelzijdiger inzetbaar is. Zowel klassiek als moderner. Een popdeuntje op een dwarsfluit klinkt minder tof dan een popdeuntje op piano.

    Maar ze moet kiezen wat haar droom is.

    Als ze voor piano kiest is de kans groot dat ik tegelijkertijd met haar op les ga. Ik heb altijd gezegd dat ik ooit nog piano wil leren spelen maar het is er gewoon nog niet van gekomen. Dit zou een kans zijn om door te zetten.
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    04-06-2012 9:50
    Als ze op piano gaat, zou ik gewoon bij de lessen gaan zitten als ik jou was. Ik kan zelf wel spelen, maar ik weet zeker dat je het als ouder ook kunt leren als je zelf de lessen bijwoont en de oefeningen van het kind thuis zelf ook doet.
    Sje
    Posts:75548


    --
    04-06-2012 9:53
    Oh da's een goeie inderdaad. Mits je als ouder bij zo'n les mag blijven zitten natuurlijk. Mogelijk wordt dat niet door elke pianoleraar geaccepteerd.
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    04-06-2012 9:56
    Hier mag het wel, maar in verband met vervelend zusje doe ik het meestal niet. Ik speel thuis wel eerst zijn oefeningen zodat ik weet hoe het hoort te klinken. En ik leer er zelf ook wat van want alle termen komen weer een keer voorbij.
    Sje
    Posts:75548


    --
    04-06-2012 10:00
    Heb jij gekozen voor les op een muziekschool of is het privéles?
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    04-07-2012 9:16
    Oudste heeft les op de muziekschool. Zelf heb ik vroeger privéles gehad en dat is ook prima. Het voordeel van de muziekschool vind ik dat er ook voorspeelavonden zijn zodat kinderen als vrij snel leren op een podium voor mensen te spelen. En als ze wat verder zijn, leren ze er samen spelen met anderen die even ver zijn. 
    Sje
    Posts:75548


    --
    04-07-2012 10:52
    Da's inderdaad het voordeel van les op een muziekschool. Maar volgens mij is dat wel duurder dan privéles toch?
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    04-07-2012 11:15
    Dat vraag ik me af. Wij betalen nu voor 20 minuten les in de week 476 euro op jaarbasis. Als we overgaan op 30 minuten les per week dan wordt dat 688 euro per jaar. Maar als je meerdere kinderen op de muziekschool hebt, krijg je weer korting. En bij de muziekschool zijn ook de theorielessen en -examens inbegrepen. Bij een prive-leraar heb je meestal geen theorie, die pik je gewoon met de les mee.
    Sje
    Posts:75548


    --
    04-07-2012 11:44
    Oké, ik zal dus eerst eens even goed om me heen te informeren als het zover is.
    Varinella
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    07-04-2012 10:55
    Hoi, Mijn dochter volgt vioollessen vanaf haar 4de. Het is wel een moeilijke instrument en moet je altijd je kind blijven motiveren, dus zoeken extra workshops en vioolactiviteiten. Ze volgt de susuki methode en het is de beste, want kleine kinderen leren om de muziek met de gehoor te volgen om daarna te spelen.Nu is het al een jaar geweest en na veel oefeningen kan ze beter de viool spelen. Toch heeft ik veel frustraties en tranen  in haar gezicht gezien toen ze iets niets goed kon krijgen. Ik zei tegen haar , het hoeft niets perfekt te zijn. het komt wel later. Het lijkt me dat ze iets te perfectionist is. Nu is ze 5-jaar en kan ze beter de viool spelen.Maar het is niet simpel geweest. we hebben geen muzikanten in de familie, dus ik bijwoon alle lezen en let ik goed op wat ze thuis moet oefenen of verbeteren. Als je voor viool kiest moet je serious echt veel tijd  aan besteden, Dit jaar begint met dochtert met piano bij een particulier docent en volgt ze de tweede jaar viool .
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    07-05-2012 7:30
    Het lijkt mij ook een erg moeilijk instrument en onze dochter kennende verwacht ik dat we die viool nog wel eens door de kamer zullen zien vliegen. Maar ze blijft volhouden dat ze het graag wil. Ze heeft een paar weken geleden een beetje mogen oefenen bij een open dag van de muziekschool. Ze moest strijken op de maat van een liedje op cd en ze was helemaal verkocht. Na de zomervakantie begint ze met lessen, dus dan is ze al weer iets ouder, 4,5. 

    Ik zal laten weten hoe het gaat met de lessen! 
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    08-06-2013 10:24
    Inmiddels is dochter een half jaartje bezig met de viool en heeft ze haar eerste voorspeelmiddag al gehad. In het begin was het lastig om haar aan het oefenen te krijgen, maar inmiddels oefent ze 5 keer per week.

    Zoals ik al had verwacht, is de viool echt een moeilijk instrument. In het begin moest ze tokkelen met de vingers. Dit ging al snel vervelen. Nu is ze begonnen met strijken en dat gaat al goed. Na de vakantie komt de eerste vingerzetting erbij en dan wordt het pas echt lastig.

    Tot nu toe zijn we tevreden met de instrumentkeuze. Het is een mooie uitdaging voor haar en een goeie oefening om te leren doorzetten.  
    Sje
    Posts:75548


    --
    08-06-2013 1:13
    Leuk dat ze haar eerste voorspeelmoment heeft gehad. Ik kan me er iets bij voorstellen dat het niet meevalt om viool te leren spelen.

    Knap dat ze het tot nu toe goed volhoudt.
    U bent niet gemachtigd om te reageren.