Opruimen en schoonmaken met een peuter in huis
Laatste Bericht 05-15-2009 8:29 door Sje. 18 Reacties.
Printer Vriendelijk
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Sorteer Berichten:
VorigVorig VolgendeVolgende
U bent niet gemachtigd om te reageren.
AuteurBerichten
brunnie
New Member
New Member
Posts:


--
05-17-2006 8:39
    hallo allemaal

    ik vraag me af hoe anderen het doen met een kleine jongen/meid van 2,5 jaar.
    het lukt mij niet om in zijn aanwezigheid fatsoenlijk iets op te ruimen of te poetsen, hij gaat momenteel nog niet naar de PSZ dus hij is elke dag thuis en weet dus eigenlijk niet hoe ik het moet aanpakken.
    heeft iemand tips voor mij ??

    Groetjes Brunnie

    Edited by - Sje on 13/07/2006 22:16:05

    Edited by - Sje on 22-4-2007 10:46:38 PM
    Sophietje
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    05-17-2006 10:52
    Hoi Gaat het nog slapen s'middags ?? Pak dan de kans even om wat te doen . Wat ik altijd deed was s 'avonds als ze op bed lagen. Op deze leeftijd lagen ze bij mij altijd vroeg op bed , en het is nu langer licht dus je kunt de grote klussen ook s 'avonds doen. Suc6 ermee
    biancaenluc
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    05-17-2006 1:31
    ik zet luc meestal aan het kleuren of ik zet een dvdtje op die hij graag ziet of ik geeh hem de pleuma dat ie mee kan helpen en dan gaat het goed geef hem het idee dat ie mee kan helpen meestal vinden ze dat leuk
    Sje
    Posts:75548


    --
    05-17-2006 2:30
    Ik doe bepaalde huishoudelijke klussen gewoon met de meisjes erbij. De oudste is 2,5 jaar en de jongste is 15 maanden. In de lente/zomer doe ik de tuin terwijl zij in de tuin spelen. Kan ik makkelijk een oogje in het zeil houden. Mijn strijkwerk doe ik ook met de dametjes erbij. Ik heb op zolder achter de schotten een speelgoedkist staan en daar spelen zij dan heerlijk mee terwijl ik makkelijk dik een uur sta te strijken. Ik profiteer ook nog wel het eerste uur dat ze hun middagslaapje doen, maar daarna (probeer ik na 14.00 uur aan te houden) begint het mama-uurtje. Toen de jongste nog niet geboren was, had ik de neiging om heel het middagslaapje van de oudste te gebruiken om in sneltreinvaart allerlei huishoudelijke dingen te doen, maar dan haalde ik haar helemaal gestresst na het slaapje uit bed omdat ik eigenlijk nog niet klaar was met mijn klussen. Zo'n kleintje voelt dat feilloos aan en wordt er niet vrolijker op. Dus daar ben ik mee gestopt. Gelukkig heb ik hele makkelijke kindjes die zichzelf erg goed kunnen vermaken, dus dat scheelt hier in mijn huishouden ook een hele hoop natuurlijk! En verder zijn mijn kindjes elke week op donderdag bij mijn ouders. Ik ben thuisblijfmoeder, maar mijn ouders vinden het toch heel tof om de meiden elke week een dagje te hebben. Zo kan ik die dag mijn weekboodschappen en mijn grote poetswerk doen en de meisjes hebben een hele gezellige dag met opa en oma. Zo heb ik de rest van de week geen grote klussen meer, maar alleen de gewone dagelijkse dingen en de was en de strijk en hoef ik als de meisjes 's avonds in bed liggen en in het weekend eigenlijk niks huishoudelijks meer te doen. De werkdag van een thuisblijfmoeder begint 's ochtends om 7 uur, maar daar mag ook best op een gegeven moment een einde aan zitten. Bij ons is dat einde rond 20.30 uur en dan sluit ik ook echt mijn loketje! Een werkdag van 13,5 uur vind ik lang zat eigenlijk! Het kan even duren voordat het je lukt om dingen tot morgen of tot maandag te laten liggen, maar als je er eenmaal mee om kunt gaan, werkt het perfect.
    mpersijn
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    05-17-2006 2:42
    Hoi Brunnie, Mijn jochie is nog maar 1,5 jaar, maar ik pak het hetzelfde aan. Was ophangen etc. doe ik met hem erbij (hij zit dan met wat speelgoed lief op de grond te spelen). Ik heb om die reden ook op diverse plekken in huis tonnetjes met speelgoed staan. Verder zet ik soms de teletubbies op (voor 2,5 zal het wel een ander TV-programma moeten zijn) en hij vermaakt zich dan 20 minuten prima. Met de jongste dochter van mijn man (destijds 3-4) deden we ook schoonmaakwerk samen. Dat ze mocht helpen vond ze fantastisch. Vandaag ben ik thuis, omdat mijn zoontje vannacht ziek is geworden. Dus kon ik even slaap inhalen tijdens het dutje van mijn zoon. Hoewel ik geen thuisblijfmoeder ben, beginnen mijn dagen ook om 6:30 en, aangezien ik ook het huishouden zelf doe, eindigen ook rond 20:30. Ik denk dat dat voor de meeste vrouwen geldt. Nu ze nog uitbetaald krijgen [;-)]
    natasja21aug
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    05-18-2006 12:05
    hoi brunnie net wat de andere zeggen laat maar gewoon helpen mijn dochter wordt in juli 3 als ik moet stoffen geef ik haar zo'n microvezel doekje en vraag ik of ze me helpt,laatje opruimen laat de kleine de rommeltjes in de vuilniszak gooien zeg er wel even bij dat ze het heel goed doen werkt prima mijn zoon is inmiddels 7 en voelde zich altijd erg trots als hij mamma zo goed geholpen had. spelenderwijs werkt het beste Groetjes Natasja
    brunnie
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    05-18-2006 8:50
    hoihoi allemaal bedankt voor jullie goede tips eigenlijk kan die best wel goed alleen spelen alleen als hij mij iets ziet doen dan komt die kijken en als ik dan met schoonmaakmiddelen bezig ben dan vind ik dat een beetje eng dus het zal wel aan mij liggen. nou ik ga het maar weer eens proberen en Matthuschka mijn zoontje kijkt nog heel graag naar de teletubbies bij andere kinder programma's zit toch meteen weer teveel geweld. groetjes Brunnie Edited by - brunnie on 18/05/2006 08:51:44
    Sje
    Posts:75548


    --
    10-11-2008 6:24
    Opruimen is nooit leuk, zeker voor kinderen kan het een drama zijn.

    Tot nu toe mogen we hier niet klagen. Zolang ze nog heel klein waren zeiden we per item wat ze precies moesten doen en dan ruimden ze zelf op. Inmiddels hebben ze de leeftijd dat ze het goed helemaal zelf kunnen.

    De oudste is daar sterker in dan de jongste. Die laatste heeft namelijk de laatste tijd de neiging om de kantjes er vanaf te lopen. Doet de oudste zonder dat ze er erg in heeft bijna alles en de jongste hangt er quasi ik-ben-aan-het-opruimen bij in de buurt.

    Daar zijn we nu helemaal klaar mee en vandaag moest die kleine mop helemaal alleen opruimen. Dat gaat met het nodige gemopper en gejengel van haar kant, verschillende keren op de gang gezet totdat ze klaar was met huilen. Tijdens het "opruimen" want veel komt er in het begin niet uit haar handen, horen we voortdurend "Maar hoe moet ik dat dan doen?".

    De ervaring is dat als we daarop reageren het alleen nog maar langer duurt. We hebben haar dus volledig genegeerd totdat alles opgeruimd was. Ze kan het dus wel degelijk, ze is alleen nog niet zo'n ster in zin maken.
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    10-12-2008 9:56
    Wel slim hoe ze dat kunnen spelen, hè?

    Hier is opruimen gelukkig ook geen probleem. Oudste is nogal een opruimerig tiepje en kan geen rommel zien liggen. Heerlijk is dat. Hij ruimt zelf de "knoei" van zijn zusje op!
    Sje
    Posts:75548


    --
    10-12-2008 11:22
    Wij mogen eigenlijk over het algemeen ook helemaal niet klagen. We hebben ze inmiddels zelfs op een punt dat ze eerst het ene opruimen voordat ze met het andere gaan spelen. Baby's en peuters snappen dat nog niet en voor je het weet is je huiskamer een peuterspeelzaal. Maar hier zijn we heerlijk over dat punt heen.

    Alleen, tja, dan moeten ze wel in het gareel willen en bij de jongste moeten de teugeltjes soms strak aangetrokken worden. Overigens heeft ze zo haar extra-lieve momenten dat ze uit zichzelf heel goed opruimt hoor. Het is maar net hoe haar petje staat.

    Grappig trouwens dat woordje "knoei" wat je oudste gebruikt voor wat zijn zusje morst of troep maakt. Haha! Je zou het woord zelf bijna op dezelfde manier gaan gebruiken.
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    10-12-2008 2:03
    Knoei begint hier in huis bijna "het woord van de dag" te worden. Het is knoei voor en knoei na. Knoei is zo'n beetje het meest vieze in zijn beleving. Een vieze luier staat nog net één stapje hoger.
    Sje
    Posts:75548


    --
    10-12-2008 4:24
    Hahaha, leuk hoor! Hij is toch niet nu al smetvrees aan het krijgen he?! Hihihi!
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    10-13-2008 7:32
    Oh nee hoor. Hij kan rustig etensresten van de grond eten, dus smetvrees zou ik het niet willen noemen ;-)
    Sje
    Posts:75548


    --
    10-13-2008 4:27
    Oh bjek! Nee, dan heeft-ie inderdaad geen smetvrees!
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    10-13-2008 5:00
    Of misschien wel smetvrees, maar geen besef van wat vies is en wat niet ;-)
    Sje
    Posts:75548


    --
    10-13-2008 5:17
    Komt ooit vanzelf, wedden?! Haha!
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    05-15-2009 2:09
    Ik las dit topic even terug en heb een tip die misschien pedagogisch wat onverantwoord is, maar die wel werkt.

    Wij hebben namelijk op de kamer van onze oudste (nu 2,5 jaar) de deurklink omhoog gezet zodat ze er niet uit kunnen. Als ik dan even 20 of 30 minuutjes iets moet doen waar ik de kinderen niet bij kan gebruiken, zet ik ze op zijn kamer waar ze lekker kunnen spelen. Dat vinden ze heel uniek, want mijn regel is dat speelgoed op de kamer blijft staan waar het staat. Het is voor hun dus heel "speciaal" speelgoed.

    Uiteraard moet je er wel voor zorgen dat de kamer 100% veilig is en is het ook verstandig om af en toe even te checken of alles goed gaat.
    karin185
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    05-15-2009 7:25
    Ik heb speelgoed op elke verdieping en traphekjes voor de trappen. Dus als ik boven bezig ben, dan spelen de meisjes boven. Ben ik op zolder, dan spelen ze daar. En zo heb ik er ook altijd zicht op wat ze aan het doen zijn.
    Sje
    Posts:75548


    --
    05-15-2009 8:29
    Zoals Karin, zo heb ik het inderdaad ook altijd gedaan.
    U bent niet gemachtigd om te reageren.