Heupproblemen en voorkeurshouding
Laatste Bericht 05-26-2010 10:19 door erica. 147 Reacties.
AuteurBerichten
Miriam
Veteran Member
Veteran Member
Posts:3535


--
04-03-2008 1:39
    Ik had het onderwerp in een ander topic over huilen al aangehaald en nu hier nog even zodat het ook voor nieuwe gasten/leden eenvoudig terug te vinden is en ervaringen in 1 topic gedeeld kunnen worden.

    Gisteren zijn we met onze jongste naar het cb geweest. De vorige keer dat we er geweest zijn, gaf de cb-arts al aan dat ze de heupjes niet goed kon controleren, omdat de baby niet goed meewerkte. Ze wist op dat moment niet zeker of er wel of niet iets aan de hand was. Daarom wilde ze gisteren nog een keer kijken hoe het ging. Helaas was ze weer niet tevreden over de beweeglijkheid van het heupje aan de linkerzijde. Ze gaf aan dat ze een sterk vermoeden had van heupdysplasie. De voornaamste reden was dat ze de beentjes niet voldoende kon spreiden en er sprake is van een beenlengteverschil. Ze heeft ons daarom doorverwezen naar de orthopeed om vast te laten stellen of er inderdaad iets niet goed is.

    Gistermiddag konden we al bij de orthopeed terecht. De orthopeed stelde hetzelfde probleem vast als de cb-arts. Het lijkt er volgens hem wel op dat de heupkop goed in de kom past, maar hij ziet wel dat er wel degelijk iets aan de hand is. Om vast te stellen of er wel of niet sprake is van heupdysplasie wil hij daarom over 2 weken een echo laten maken. Dit kan helaas niet eerder, omdat ze bij baby's niet voor de leeftijd van 3 maanden echo's maken.

    De orthopeed vermoed dat de heupproblemen ook kunnen samenhangen met de voorkeurshouding die de kleine heeft. Nu is het alleen nog de vraag wat er eerder was: de voorkeurshouding of de heupproblemen. Een "kip-ei"-verhaal dus. Als tip gaf hij nog mee om de kleine voortaan bij het dragen op mijn heup te nemen met de beentjes om mijn heup geslagen. Dus eigenlijk zoals je ook een peuter of kleuter draagt. Heel onwennig met een baby van 10 weken! Hierdoor wordt ze in ieder geval een paar keer per dag gedwongen om de beentjes op een natuurlijke manier te spreiden. Het zou heel goed kunnen zijn dat het heupprobleem daarmee al binnen enkele weken is opgelost!

    Dan het tweede deel van het verhaal, namelijk de voorkeurshouding. Dit is een behoorlijk hardnekkig probleem. Bij de controle op het cb van 4 weken geleden is dit probleem al duidelijk geworden. We kregen toen het advies om haar 6 keer per dag 5 minuten op de buik te leggen. Dit hebben we ook gedaan en het hoofdje is al wat minder plat dan het was. Toch blijft ze een heel sterke voorkeur houden naar de linkerzijde, ook als ze op haar buik ligt. Tijdens buikligging is het ook niet mogelijk om haar hoofdje te draaien.

    Vanochtend is er een fysiotherapeut langsgeweest om te kijken naar de voorkeurshouding. Ze heeft me wat tips gegeven (de meeste kende ik al en had ik helaas ook al veel eerder uitgeprobeerd) die ik hier maar even op zal schrijven zodat anderen er wellicht ook iets aan hebben:

    * het grootste effect bereik je als je het voor elkaar kunt krijgen dat ze 's nachts met het hoofdje de goede kant op ligt. Leg haar daarom in zijligging in bed en rol haar dan terug op haar rug. Ga na een half uur weer terug en leg het hoofdje tijdens de slaap weer naar rechts als ze het heeft gedraaid.

    * Laat haar in de wipstoel zoveel mogelijk naar rechts kijken door haar bijvoorbeeld gedraaid voor de tv of een activity gym te zetten.

    * Laat haar ook in de box zoveel mogelijk naar rechts kijken. Sommige kindjes zijn gefascineerd door spijlen. Dek daarom de spijlen aan de linkerzijde af met een handdoek en maak de rechterzijde interessant met behulp van een speeltje.

    * Zorg er tijdens het dragen voor dat ze naar rechts kijkt. Neem haar afhankelijk van waar ze naar toe kijkt in de rechter- of linkerarm

    * Leg haar bij elke luierwissel een tijdje op de buik, maar alleen(!) als ze dan naar rechts kijkt of naar boven. Als ze naar links kijkt, draai haar dan weer terug.

    * Laat haar minimaal 3 keer per dag 5 keer helemaal naar rechts kijken, dus het hoofdje helemaal meedraaien. Dit kan bijvoorbeeld door haar voor je op de commode te leggen met haar voetjes naar je toe gericht. Trek haar aandacht en beweeg zelf helemaal naar rechts zodat ze je volgt en het hoofdje meedraait.

    * Leg haar bij het voeden aan je linkerkant neer of recht voor je (dit is erg lastig voor een linkshandige mama ;-))

    * Leg haar zo vaak mogelijk in zijligging op haar rechterwang door haar bijvoorbeeld in de rug een voedingskussen of handdoek te leggen. Doe dit alleen als je er zelf bij bent!

    Kortom: stimuleer dat ze zoveel mogelijk naar rechts kijkt. Voor een kindje met een voorkeurshouding naar links bestaat er gewoon geen wereld aan de rechterzijde en dus kijkt ze er ook niet naar. Laat haar zoveel mogelijk zien dat de wereld groter is dan ze denkt.

    Volgende week komt ze terug en dan zullen we zien of we wat hebben bereikt!
    karin185
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-03-2008 1:48
    Best een gedoe allemaal. Hopelijk bereik je snel iets met de tips en valt het allemaal uiteindelijk mee.
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    04-03-2008 2:05
    Wat het ook is, het is in ieder geval goed op te lossen. En het is een enorm voordeel dat we er zo vroeg bij zijn. Ik zie het dus zonnig in voor onze kleine meid Smile
    kristel
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-04-2008 2:21
    Om even terug te komen op een heupdysplasie:

    Bij mijn zoon (nu 10) werd nadat hij 2 dagen oud was al een heupluxatie ontdekt. Een luxatie is dat er helemaal geen sprake is van een heupkom en de beentjes dus erg "los" hangen.
    Er is toen gelijk een zg pavlikbandage aangelegd.
    Toen hij 10 dagen oud was is er een echo gemaakt. De bandage moest regelmatig worden bijgesteld omdat hij groeide als kool. Met 4 maanden ging de bandage af en kreeg hij een spreidbroek.
    Allemaal praktisch lastig (kleding, maxicosi), maar hijzelf had er geen problemen mee.
    Toen hij een half jaar was, alleen de spreidbroek nog tijdens het slapen tot hij een jaar oud was.
    In die tijd zijn er regelmatig echo's gemaakt en later foto's. Na een jaar was alles ok.

    Bij mijn dochter is ook met 6 weken een echo gemaakt, voor de zekerheid, maar die had geen afwijking.

    Wat mij bij haar is geadviseerd zolang er nog geen diagnose was: Niet aan de benen omhoog tillen met luierwisseling, maar een hand onder het ruggetje en zo de billen optillen.
    En twee luiers over elkaar. Het zogenaamde "breedluieren", dit om de benen goed gespreid te houden.
    Het kan inderdaad dat de heupkom zich op die manier goed aanpast.
    Zo niet kan een spreidbroek goed helpen, maar dat is uiteraard het oordeel van de orthopeed.
    Wel vreemd dat ze bij mijn kinderen ruim voor 12 weken al een echo maakten, en dat ze jou anders adviseren.
    Mocht ze toch aan de spreidbroek moeten, ik heb aardig wat praktische tips voor kleding en aanpassingen van de maxicosi en autostoel. Maar met een beetje googlen vind je ook genoeg.

    Het is heel belangrijk dat je er op tijd bij bent. Nu kan het eenvoudig zonder pijn worden gecorrigeerd, een ander verhaal is het als de dysplasie wordt gemist en er tractie of operatie nodig is.
    Blijf dus op je hoede en controleer zelf ook de bil en liesplooien op symmetrie.
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    04-04-2008 7:13
    Dank je voor je verhaal Kristel. Ik kan er zeker wat mee. De cb-arts en de orthopeed hebben beide wel breed-luieren genoemd, maar ik heb niet de tijd gehad om te vragen wat dat precies inhoudt. Het is een kleine aanpassing, dus dat gaan we vanaf nu zeker doen. 

    Het advies voor wat betreft luierwisseling hebben we hier standaard gekregen van ziekenhuis en kraamzorg na de geboorte. Dit doen we dus gelukkig al goed.

    De cb-arts raadde mij aan om zo snel mogelijk een echo te regelen. Dit moest dan via de orthopeed. De orthopeed heeft haar bekeken en vond een echo over 2 weken goed genoeg. Het schijnt dat ze sowieso erg terughoudend zijn met echo's en foto's voor 12 weken. Het kan zijn dat dat per ziekenhuis wisselt, maar ik kan me ook goed voorstellen dat ze bij jullie dochter voldoende aanleiding zagen om het eerder te controleren.

    Wel fijn om te lezen dat het me je zoon helemaal goed is gekomen. Heeft hij nu ook nergens last van met sporten en zo?  

    Ik ben zelf inmiddels al druk bezig met de oefeningetjes voor de voorkeurshouding. Ik zie wel lichte verbetering, maar sta nog niet te juichen. Gelukkig ben ik nog een maand vrij zodat ik er nog veel energie in kan steken de komende tijd. 
    kristel
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-04-2008 7:28
    Ik zou je adviseren om haar een goed passende luier om te doen en daarover nog eens een luier, die kun je beter een fase groter kopen, en koop lekker een goedkoop merk, die lekker dik en stug zijn.
    Daardoor kan ze haar benen niet strekken. En dat is dus ook de bedoeling.

    Het nadeel is wel dat ze dan lekkerder op haar rug ligt, je zou dan haar hoofdje af en toe naar links en rechts kunnen lokken met wat bewegende of geluidmaken speeltjes.

    In ons ziekenhuis werden pas foto's gemaakt met 3 maanden (12 weken) en werden bij mijn zoon zijn balletjes en piemeltije met een driehoekig stukje lood afgeplakt. Logisch natuurlijk. Voor de 3 maanden heeft het maken van een foto ook weinig zin, omdat de botten nauwelijks te zien zijn.
    Maar echo's maken ze al vroeg, ze zijn natuurlijk wel terughoudend, de gevolgens kennen ze niet zo goed, maar in geval van een afwijking die je zo vroeg mogelijk moet behandelen lijkt het me wel zinvol.

    Overigens zijn tijdens mijn zwangerschappen regelmatig echo's gemaakt en daar doen ze dan niet zo moeilijk over. Het gaat over geluidsgolven en anders dan bij foto's niet over straling.
    Hij liep vrij laat, pas met 18 maanden en heeft het kruipen overgeslaan. Volgens de orthopeed had dat niks met de heupafwijking te maken.
    Inmiddels is hij 10 en heeft blauwe band Teakwondo. Geen motorische problemen of krachtverlies in zijn benen dus (hij had het beiderzijds, waarschijnlijk door stuitligging).
    Het komt allemaal goed, in een relatief korte tijd.


    Edited by - kristel on 4-4-2008 8:07:14 PM
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    04-04-2008 8:38
    Nou dat klinkt superpositief. En Jeroen is vast blij om te horen dat TaeKwonDo ook geen probleem is, want dat vindt hij een geweldige sport. Zelf zat ik meer aan ballet te denken, maar we hebben nog een paar jaar om die strijd te voeren ;-)
    kristel
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-04-2008 8:57
    Blijft een moeilijk woord, dank voor de verbetering. Ook die hoofdletters krijg ik er maar niet uit.

    als compromie kun je nog kiezen voor Capoeira! Een van vechtsport afgeleide dansles.

    Helemaal hot tegenwoordig voor jongens... en de meiden vinden het ook super!

    Ik hoor graag de uitslag van de echo.

    Breedluieren kun je ook doen om over de normale luier een katoenen luier te doen, en dan ouderwets als een "vlieger" te vouwen en vast te plakken of te spelden. Er is vast wel een ouder iemand die je dat kan voordoen. (ouderwets luieren)
    Overigens had mijn zoon geen voorkeurshouding, hij heeft vanaf dag 2 op zijn rug gelegen omdat het niet anders kon, maar nooit een afgeplat schedeltje van gekregen.
    Hij had een knalgele eend naast zich staan die we na elk slaapje aan de ander kant van zijn bedje legde zodat wij precies wisten welke kant hij op moest kijken.



    Edited by - kristel on 4-4-2008 11:36:12 PM
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    04-05-2008 11:48
    Subtiele verbetering hè?! Was niet zo bedoeld hoor Wink

    Met het breed luieren zijn we sinds gisteravond begonnen. Het is zo ook veel eenvoudiger om haar op mijn heup te dragen, dus ik verwacht dat het wel effect zal hebben. De voorkeurshouding blijft hardnekkiger. Ik heb haar vannacht wel 2 keer teruggelegd met het hoofd de goede kant op, maar ze is vrij koppig. 
    erica
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-07-2008 7:46
    Vanwege tijdgebrek nu, reageer ik heel kort en heb ik ook niet alles goed gelezen.
    Maar misschien wel een tip om deze twee dingen te splitsen........

    Ik wil snel reageren op de voorkeurshouding.
    Onze oudste (nu 8) heeft de helm-therapie, met goed gevolg, gehad.
    Wat ik bij een volgend kind met voorkeurshouding zou willen gebruiken, en jou nu dus zou willen aanraden.....
    Een steuntje, zodat je je kind altijd op zijn zij kan laten slapen.
    Dat lijkt op een in stukken geknipt aankleedkussen.
    Pffffffff, hoe omschtijf ik dit nu even snel??
    Er blijft aan de ene verhoogde kant een klein stukje staan zegmaar, wat je bij het buikje legt van je kind, en aande andere kant is een langer stuk, wat de ruggesteun vormt. Tussen deze stukken zit een band wat deze stukken tot een geheel vormt.
    Ik weet niet hoe het heet, waar je het kan kopen...... maar je fysio en anders de kinderarts weet dat zeker.
    Mijn kinderarts was toen heel verbaasd dat niemand mij dat verteld had dat dat er was. Maar goed hij was zelf ook in gebreke gebleven.

    Over de helm-therapie..... wij zijn er erg over te spreken, en raden een ieder die voor de keus gezet wordt aan om dit te doen!

    Ik blijf je voorkeurshoudingverhaal volgen......
    Sje
    Posts:75548


    --
    04-07-2008 8:09
    Blijf wel altijd uitkijken met allerlei hulpstukken in ledikantjes. Ik blijf het met het oog op wiegendood, erg eng vinden al die hulptoestanden.
    erica
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-07-2008 8:15
    Maar een ontwikkelingsachterstand doordat de hersentjes in de verdrukking gezeten hebben of zitten is ook niet wat je je kind gunt.
    En ik geloof dat dit wel erg veilig is, ik zou niet weten hoe ze hier iets mee zou overkomen.
    karin185
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-08-2008 10:56
    Heet zo'n ding niet "babysleep" of zoiets? Heb er wel eens over gehoord.
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    04-08-2008 11:01
    Dank je Erica. De fysiotherapeute komt straks weer en dan zal ik het haar eens vragen. Momenteel draaien we een half uurtje nadat ze in slaap is gevallen het hoofdje weer even om, maar ze blijft toch stug terugdraaien. De oefeningen voor het hoofddraaien gaan nu wel erg goed. Verder leggen we haar overdag telkens na de voeding een half uurtje op haar zij. Maar het mooiste is het natuurlijk als ze 's nachts het hoofdje opzij zou leggen naar de goede kant. Dan behaal je toch de meeste winst. De oefeningen op de buik zijn nog een drama. Op de buik wil ze gewoon maar niet de goede kant op kijken.

    Over het breedluieren ben ik wel heel tevreden. Ik heb de indruk dat het met de heupjes de goede kant op gaat. Het is natuurlijk lastig te zien voor een leek als ik, maar sinds we breedluieren is het ook al een stuk makkelijker om haar op onze heup te dragen. 
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    04-08-2008 11:13
    Erica, ik heb even gegoogeld en het heet (hoe kan het ook anders...) een zijligkussen! Ik ben benieuwd wat de fysio ervan vindt. Ze kosten maar € 16,95 als je ze via internet besteld, dus ik vind het zeker een optie.
    erica
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-08-2008 12:59
    Fijn dat de oefeningetjes wel goed gaan.
    Dat geeft in ieder geval aan dat de spiertjes al wel zo ver kunnen bewegen.
    Dat kon onze zoon niet......
    Ik zag ook met de dag zijn hoofdje platter worden.
    Herken jij dat ook?
    Ik ben erg benieuwd naar de reactie van de fysio op dat kussen.
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    04-08-2008 2:03
    De fysio is inmiddels geweest. Het zijligkussen mag zij niet aanraden, omdat kinderen in Nederland verplicht op de rug moeten slapen. Ze mag het wel aanraden voor bijvoorbeeld gebruik in de box, maar daarvoor vind ik het zelf niet zo nodig. De kleine ligt veel op de bank en dan kan ze mooi op haar zij. Daar hebben we geen zijligkussen voor nodig. 

    Ze was behoorlijk tevreden en kon zien dat we erg actief met de oefeningen bezig zijn geweest. Het naar rechts kijken gaat al een stuk beter. Het hoofdje trekt mooi bij en wordt met de dag minder plat. Wel kijkt ze nog steeds minder ver naar rechts dan dat ze naar links doet. Dit heeft waarschijnlijk met de spierbalans te maken. We hebben er daarom oefeningetjes bij gekregen om de spierbalans te verbeteren. Ze moet dan op schoot zitten met haar gezicht van ons af en we moeten dan zelf ons linkerbeen af en toe iets hoger doen dan het rechter, zodat ze een nieuw evenwicht moet vinden.  

    Het buikliggen vindt ze nog wel zorgelijk. De kleine meid vertikt het gewoon om recht naar voren of naar rechts te kijken. Ze heeft nu voorgedaan hoe we haar kunnen stimuleren met een voedingskussen onder haar buik, maar ook dat ging nog niet zoals het zou moeten. Ze wil daarom een collega, die manueel therapeut is, raadplegen om te kijken of er andere actie ondernomen moet worden. 

    Al met al ben ik dik tevreden over het resultaat dat we in nog geen week tijd hebben bereikt. Ik verwacht dus ook dat dit helemaal goed gaat komen.  Dat hoofdje met de dag platter zien worden, herken ik van de afgelopen weken zeker Erica. Gelukkig zie ik nu ook de verbetering heel snel. Ze is natuurlijk nog maar 10 weken, dus het koppie is nog behoorlijk zacht en past zich gelukkig snel aan.
    erica
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-08-2008 2:13
    Je bent er in ieder geval ook vroeg bij!!!
    Fijn dat het al zoveel beter gaat.

    Wij kregen pas fysio toen de helmptherapie al voorbij was, toen was hij al 8 mnd geweest.
    Het helmpje kreeg hij bij 3,5 maand.

    Dat de fysio dat kussen niet mag aanraden is eigenlijk wel logisch, maar als je er zelf iets in ziet, kun je dat natuurlijk altijd als nog doen!
    Als onze kleine straks ook zo'n sterke voorkeur heeft als de eerste, ga ik er zeker voor, dan kunnen ze nog zo dat slapen op de rug promoten, maar het is en blijft MIJN kind.
    kristel
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-08-2008 2:23
    Fijn voor je Miriam dat je al zo snel resultaat ziet.

    Door jouw verhaal ben ik erg bezig met hoe het ook alweer was tijdens de pavlikbandage. Ik was het al weer een beetje kwijt maar het ziet er zo uit.

    Het is wat lastig, maar geheel pijnloos en effectief.

    Om op de zijligging terug te komen, zou ik dit niet doen voordat je de echo van de heupjes hebt gehad. Het breedluieren heeft geen zin als je haar erna op haar zij legt, wat alleen maar kan met een luier.


    Edited by - kristel on 8-4-2008 2:25:31 PM
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    04-08-2008 2:36
    Kristel, ik heb een beetje in de omgeving gevraagd en volgens mij werken ze bij ons in het ziekenhuis alleen met spreidbroekjes en niet met pavlikbandage. Als het nodig is (wat ik gevoelsmatig eigenlijk niet verwacht), wil ik toch vragen naar pavlikbandage, want dit lijkt me wel een stuk prettiger voor de kleine. 

    @Erica: ik ben inderdaad ook van mening dat je datgene moet doen wat je zelf goed vindt voor je kind. Als ik het idee zou hebben dat er geen verbetering in "de platheid" zat, zou ik ook zeker kiezen voor het zijligkussen. Het ziet er veilig uit, want ze kunnen niet op hun buik rollen.  
    kristel
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-08-2008 2:46
    Het ligt een beetje aan hoe oud ze zijn, bij hele jonge kinderen gebruiken ze een pavlik (mijn zoon was 2 dagen oud). Mijn zoon kreeg toen hij een paar maanden was ook een spreidbroek.
    En je hebt helemaal gelijk, een pavlik is minder statisch, maar heeft ook ze nadelen. Ik kreeg er maar een, en na 4 maanden was hij echt ranzig (het is katoen) en mag maar 1 uur per dag af. Met 6 luierwisselingen en een badje zit je daar aan, tijd om te wassen is er niet.
    Maar met een beetje zwitsallotion rook hij wel lekker.

    Ik heb overigens kinderen gezien die zich met spreidbroek gewoon omdraaiden, ongelovelijk hoe ze zich aanpassen.
    Toen hij uit de spreidbroek was moest ik erg wennen, hij voelde zo losjes. Ik heb hem altijd of op mijn heup gedragen of met een hand onder zijn billen en ineens kon ik hem als een "babytje" dragen.



    Sje
    Posts:75548


    --
    04-08-2008 3:30
    Wat goed Miriam dat jullie al zo snel resultaat geboekt hebben! Goed bezig!
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    04-08-2008 4:13
    @Kristel: ik heb inderdaad al van meer mensen gehoord dat ze alles wel kunnen met zo spreidbroekje. Ik kan me echt niet voorstellen hoe dat er uitziet als ze rollen met zo spreidbroekje. Het lijkt me superonhandig. Wat ik wel heel apart vind, is dat ik nu van ontzettend veel mensen hoor dat zij er ook mee te maken hebben gehad bij hun kinderen. Ik heb het zelf nog nooit bij iemand gezien.
    kristel
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-08-2008 5:54
    het komt voor bij 2% van de kinderen. Dat mijn zoon het ook had was iets bijzonderder, bij jongens komt het 1 op de 1000 voor. Bij hem was de oorzaak dwarsliggen.
    Wat ook apart is is dat het alleen bij het blanke ras voorkomt.

    Omdat het zo snel behandeld wordt en het ook (vergeleken met andere afwijkingen) "weinig" voorsteld zie je of hoor je er niet veel van. De meeste kinderen van die leeftijd liggen dan nog in de kinderwagen.
    Maar als je even googled kom je heel veel tegen.
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    04-08-2008 7:51
    Hopelijk is je zoon nu niet meer zo'n dwarsliggertje Wink
     
    kristel
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-08-2008 8:12
    Nee gelukkig niet!
    Hij lag dwars, mijn dochter ondersteboven (dus rechtop) maar in het dagelijks leven zijn het beiden lieve, rustige kinderen met net genoeg pit.
    Ze hebben beiden hun eigenwijze periode al gehad voor de geboorte!

    Maar ik juig niet te vroeg, Het zijn nog geen pubers, al is mijn zoon nu al wel een tiener!
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    04-09-2008 10:04
    Hopelijk houdt 'ie dat lieve en rustige dan ook de komende puberjaartjes nog even vol ;-)

    Ik heb me laten vertellen dat heupdysplasie voornamelijk voorkomt bij kinderen die lang in stuit hebben gelegen en als het in de familie voorkomt. Bij ons is beide niet het geval, dus eigenlijk verwacht (of hoop) ik dat het allemaal wel mee zal vallen met onze kleine meid. 
    kristel
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-09-2008 4:26
    Bij mijn zoon was het dus ook de stuitligging, mijn dochter was ook een stuitertje.
    Maar geen familieafwijking.
    Het klopt dus wel.

    En Miriam als het wel zo is valt het ook wel mee hoor. Het is misschien wat vervelend maar wat is 4 tot 6 maanden op een leven? En het doet ook geen pijn.
    Maar uiteraard hoop ik ook dat haar heupjes in orde zijn, het scheelt je wel een hoop praktisch gedoe en natuurlijk regelmatige onderzoeken en eventueel foto's.
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    04-09-2008 7:19
    Het is ook het gedoe waar ik tegenop zie. Het is al druk zat met 2 kleintjes onder de 2 jaar. Over een paar weekjes moet ik ook al weer aan het werk. Dan wordt het dus sowieso al weer een stuk drukker.
    kristel
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-11-2008 2:25
    Wanneer ga je voor de echo Miriam? dat zal nu toch niet lang meer duren?

    Ik ben erg benieuwd.

    Hoe gaat het verder met de oefeningen?
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    04-11-2008 5:27
    Woensdag is het zover. Met de oefeningen gaat het supergoed. Ze kan op de buik al helemaal naar rechts kijken, dus dat is echt fantastisch. Ik ben benieuwd komende woensdag. Het zal mij niet verbazen als er helemaal niets te zien is op de foto, want ze ziet er nu al een stuk minder "scheef" uit.
    erica
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-12-2008 9:44
    Dat zijn goede berichten, je!
    Nou het is zeker te hopen dat alles nu mee mag vallen.
    Ik kan je goed begrijpen dat je tegen al die rompslomp op ziet, het kan dan voor maar een paar maanden zijn, maar je moet het wel doen, en je bent nu eenmaal nog niet de oude. Ena ls je gaat werken gaat dat weer meer energie kosten, hoe je het ook went of keert!
    kristel
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-13-2008 4:58
    Geweldig Miriam.

    Huilt ze ook minder? Daar ben ik benieuwd naar omdat ze wellicht meer ontspannen is nu?

    Ik hoor woensdag graag wat de echo van de heupjes heeft uitgewezen.
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    04-14-2008 8:43
    Ze huilt een heel stuk minder. Het is een heel ander kindje, heerlijk ontspannen. 's Nachts slaapt ze mooi door van 11 tot half 8 en overdag heeft ze af en toe nog wel een huiluurtje, maar daar is ze ook een baby voor ;-)
    Louise
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-14-2008 10:46
    Goed zeg, Miriam! En wat een lekkere nacht al.
    Sje
    Posts:75548


    --
    04-14-2008 11:20
    Goed zeg van die kleine meid!
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    04-14-2008 9:35
    Ja, echt heerlijk hoor die nachten. We hebben er maar geluk mee! Je hoort zo vaak verhalen van mensen die maandenlang meerdere keren per nacht uit bed moeten. Zo vermoeiend lijkt me!

    Morgen gaat het dametje voor de eerste keer naar de crèche. Wel spannend hoor. Bij de oudste had ik er niet veel moeite mee, maar dit is zo'n klein poppetje.... 
    Louise
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-15-2008 7:53
    Mirjam, sterkte vandaag.... een proefdagje, terwijl jij gewoon thuis bent, of moet je gelijk aan het werk?
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    04-15-2008 8:24
    Dank je. Ik moet vandaag thuis aan het werk. In principe kan dat ook wel als ze thuis is, maar het is wel handiger dat ze ergens anders is. En ik vind het ook wel prettig om de crèche een beetje rustig op te bouwen. Ze is nog zo klein. Daarom gaat ze de komende weken 1 keer per week en vanaf mei 3 dagen per week. Ik heb ze vanochtend weggebracht en het gaat vast heel goed. Toch is het wel lastig om zo'n kleintje achter te laten. Gelukkig weet ik dat ze in goede handen in.
    kôlleke
    Posts:22705


    --
    04-15-2008 1:41
    Mirjam, fijn dat het zo goed gaat me jullie kleine meid.
    Succes vandaag hoor. Ook al weet je dat ze in goede handen is, is het toch weer een (grote) stap.
    karin185
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-15-2008 3:05
    Miriam, knap hoor dat je ze weer hebt weggebracht. Ik heb afgelopen week ook voor de keuze gestaan, maar kon het niet. Dus ik blijf nog maar lekker thuis bij de meiden.

    Fijn dat de nachten ook zo goed gaan en dat ze niet zoveel meer huilt.
    Wanneer komt de fysiotherapeut weer?
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    04-15-2008 3:23
    Het thuis-zijn is mij de afgelopen maanden ook goed bevallen Karin. Ik kan me voorstellen dat je die keuze zo hebt gemaakt. Het is gewoon een feit dat je best veel mist als je ze naar de crèche brengt. 

    De fysio komt donderdag weer. Morgen eerst foto's maken en gelijk daarna de afspraak met de orthopeed. 
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    04-16-2008 1:09
    Vanochtend zijn de foto's gemaakt en we hebben de uitslag gekregen. De afwijking valt binnen de normen die bij haar leeftijd passen en er hoeft dus geen actie ondernomen te worden (behalve dan het breed blijven luieren en het op de heup dragen). Over 2 maandjes moet ze weer terug voor controle, maar het ziet er nu iig keurig uit!
    Sje
    Posts:75548


    --
    04-16-2008 1:46
    Superbericht zeg! Hartstikke fijn!
    Peter P
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-16-2008 2:35
    Dat is een hele opluchting, denk ik. Mooi!
    Gompy
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-16-2008 3:52
    Fijn dat het allemaal wel meevalt, het komt best goed denk ik zo!!
    kristel
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-16-2008 7:36
    Goed zo Miriam!!! Heb je nog nadere uitleg gekregen over het breed luieren? of was wat je nu doet genoeg?
    Super joh!

    Vind je het op je heup dragen niet vermoeiend? Je zou ook eens kunnen kunnen kijken naar een draagdoek waarmee je haar aan je "vastbindt" dan heb je je armen en handen vrij.
    Of doe je dat al?
    karin185
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-16-2008 8:56
    Fijn Miriam.
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    04-17-2008 2:34
    @Kristel; het breedluieren doen we goed zo. Het dragen op de heup is niet zozeer zwaar, maar voelt wel heel vreemd met zo'n klein meisje. Een peuter klemt zichzelf goed vast, maar zij is nog zo klein dat je haar toch behoorlijk goed moet ondersteunen.
    kristel
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-17-2008 6:05
    Daar kan een draagdoek je ook wat bij ondersteunen. Ze zit dan lekker "strak" tegen je aan.
    Sje
    Posts:75548


    --
    04-17-2008 7:40
    Zou een buikdrager ook een oplossing zijn? Die heb ik nog eentje liggen en die ligt werkeloos te zijn. Mag je wel lenen.
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    04-17-2008 7:45
    Ik heb zelf ook een buikdrager. Eerlijk gezegd nog nooit gebruikt! Ik zou het wel eens kunnen proberen. Het is ook wel handig als ik met beide kids ga winkelen. Dan kan zij in de buikdrager en haar grote broer in het karretje. Ik zal het eens uitproberen.

    De fysio is vanmiddag weer geweest en ze was heel erg tevreden over de vooruitgang voor wat betreft de voorkeurshouding. We moeten gewoon door blijven gaan met de oefeningen en over 2 weken komt ze weer terug.

    En vandaag hebben we bijna een nieuw mijlpaaltje gehaald. Ze begint het rollen namelijk al erg goed door te krijgen. Alleen het allerlaatste stukje om over haar schoudertje te komen, is nog wat te zwaar, maar ze maakt al bijna een perfecte rol van de rug op de buik. Terugrollen kan ze al wel. Wat gaat het toch snel allemaal! 
    Sje
    Posts:75548


    --
    04-17-2008 7:50
    Fijn in elk geval dat het nog steeds goed gaat met de vorderingen.

    En wat goed zeg dat ze al zo goed omrolt. Vroeg volgens mij. Even dagboekje van onze jongste erbij halen (precies dezelfde leeftijd natuurlijk!).

    24 mei van buik naar rug
    12 juni van rug naar buik

    Zo, snelle dame heb jij daar zeg! Goed bezig die kleine mop!
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    04-18-2008 2:24
    Ja ze is echt supersnel hè?! Ik heb het even nagekeken in het dagboekje van de oudste en hij was 4,5 maand bij het omrollen. Zij doet het ook veel gecontroleerder. Net alsof ze er eerst flink over heeft nagedacht en floep daar gaat ze. Pittige tante!
    Sje
    Posts:75548


    --
    04-18-2008 5:07
    Hadden we misschien qua naamgeving toch naar het eerste voorstel van mijn schoonvader moeten luisteren destijds! ;-)
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    04-18-2008 5:22
    Wink
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    05-15-2008 2:15
    Vandaag ben ik met het kleine dametje weer naar de fysio geweest. Ze vond het erg indrukwekkend dat ze al zo goed kon rollen. Hier zit dus een heel trotse mama! 

    De fysio heeft een soort mal gemaakt van haar hoofdje. De scheefheid was wel goed zichtbaar, maar we verwachten beide dat de uiteindelijke uitslag niet heel slecht zal zijn. De afgelopen weken is het dametje namelijk zichtbaar vooruitgegaan. De verwachting is dat de scheefheid met behulp van oefeningen nog helemaal op te lossen is. De fysio gaat de afwijking nog nameten en belt het later door. Op basis van de meting wordt bepaald of een helmpje nodig is. 

    Over de heupjes was ze ook redelijk tevreden. Nog altijd is de beweeglijkheid aan één kant niet optimaal, maar ten opzichte van een paar weken geleden is het een hele sprong vooruit.

    Over een maandje komt ze weer langs.... 
    Sje
    Posts:75548


    --
    05-15-2008 4:04
    Nou, goede berichten toch?! Goed bezig!
    karin185
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    05-16-2008 9:14
    Fijn dat er al zo duidelijke vooruitgang inzit.
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    05-30-2008 12:52
    Gisteren hebben we de uitslag gekregen van de meting van het hoofdje. Bij een "afwijking" van meer dan 104% wordt gesproken van scheefheid. Bij 110% of meer kan de scheefheid slechts met een helmpje worden verholpen. Ons meisje heeft een afwijking van 108%. Een behoorlijke scheefheid dus, maar vermoedelijk met oefeningen nog goed op te lossen. Over 2 maanden wordt het weer gemeten en dan wordt besloten of er nog verdere behandeling nodig is. 

    Volgens mij gaat het al met al de goede kant op. In haar bedje ligt ze nog wel standaard op de "verkeerde" kant ondanks dat ik haar toch in haar slaap regelmatig draai. Ze draait direct weer terug. Overdag kijkt ze wel goed alle kanten op, dus dat is wel positief.

    Groetjes,
    Miriam
    kristel
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    09-09-2008 5:48
    Hoe is het nu Miriam?

    Je hebt ondertussen weer een heuponderzoek laten doen, en hoe gaat het met de scheefheid van haar bolletje?

     
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    09-09-2008 9:49
    Het gaat super!

    De laatste foto's van de heupjes waren goed. De afwijking was weer binnen de norm. We moeten terugkomen voor controle als ze kan lopen. En het hoofdje gaat ook goed. Bij de laatste meting was de afwijking nog maar 102%! Geweldig dus! Zelf zie ik de scheefheid nog wel, maar waarschijnlijk ben ik de enige ;-)

    Verder ontwikkelt ze zich bovengemiddeld goed. Heel vreemd als je bedenkt hoe ze de eerste dagen verkrampt bewoog. Nu kruipt ze lekker rond door de kamer, kan al goed zitten en vindt het geweldig om tegen de bankleuning te staan. Een heel ander kind dan 6 maand geleden. De fysiotherapie is inmiddels ook beëindigd, omdat ze zo goed vooruit is gegaan.

    Voor mensen met kinderen met afgeplatte hoofdjes: goede kans dat het helemaal goed komt!!
    Sje
    Posts:75548


    --
    09-10-2008 12:22
    Wat fijn zeg dat het zo super gaat! Lekker genieten van die kleine meid die het zo goed doet!
    karin185
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    09-10-2008 3:22
    Fijn Miriam dat het zo goed gaat. En volgens mij hebben jullie een aardig vlotte dame dat ze al kruipt en tegen de bank staat. Of wij een wat tragere...
    Sje
    Posts:75548


    --
    09-10-2008 8:28
    Ze was in de eerste helft van het jaar in elk geval sneller dan onze kleinste dame en ze zijn van dezelfde geboortedatum. Dus da's leuk vergelijken.

    Nou, Miriam, ga maar vast trainen want dan moet ze 23 december los lopen!!!! Hihi!
    kristel
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    09-11-2008 5:58
    Wat goed om te horen, fijn dat ze zich zo snel ontwikkeld!

    Mijn dochter was ook zo'n vlotte, en als ik nu zie hoe zelfstandig en bijdehand ze met haar 5 jaar is....... Was ze nog maar zo'n lekker hummeltje.....

    Ze stond ook al met 7 maanden, en liep langs de bank en de tafel, maar ze liep pas echt los met 15 maanden.... Ik dacht ook dat ze met haar eerste verjaardag liep, maar nee hoor, ze had daar helemaal geen zin in.....

    Ik geniet ervan dat ze zo zelfstandig zijn, en zo bijdehand. Maar de periode die jij nu doormaakt is zo vreselijk leuk. Dus geniet daar ook maar van!

    En je bent waarschijnlijk idd de enige die dat scheve bolletje ziet. En over een paar maanden is dat vast helemaal goedgekomen!

    Edited by - kristel on 11-9-2008
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    09-12-2008 11:44
    Het is inderdaad een vlotte meid. Ze heeft natuurlijk het voordeel dat ze niet zoveel scheelt met haar grote broer. Alles wat hij kan, wil zij ook doen, dus dat stimuleert behoorlijk. Onze oudste was ook vlot met staan en langs de tafel schuifelen. Ook bij hem hadden we verwacht dat hij met 1 jaar wel zou kunnen lopen, maar uiteindelijk was hij 14 maanden. Het zegt dus helemaal niks.
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    10-13-2008 7:38
    Onze jongste heeft weer een mijlpaal bereikt. Ze kan nu al zelf gaan staan in de box! Zo grappig als je de kamer binnenloopt en die kleine meid staat trots te kijken! Zo zie je maar weer dat de "problemen" die je in die eerste weken ziet niets zeggen over het verdere verloop van de ontwikkeling. Ik kon me acht maanden geleden echt niet voorstellen dat dat hummeltje met die rare houding zo snel zou kunnen staan.
    Sje
    Posts:75548


    --
    10-13-2008 4:28
    Hé wat een mooie mijlpaal zeg! Goed bezig die kleine meid!
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    10-13-2008 4:59
    Ja, ik ben ook behoorlijk trots op onze pittige tante!
    Sje
    Posts:75548


    --
    10-13-2008 5:19
    Uiterlijk 23 december moet ze los lopen, dat weet je he?! Anders ligt onze KKD weer op voorsprong!
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    10-13-2008 7:34
    Oef, dat wordt oefenen! Misschien moeten we een cassette-bandje voor 's nachts kopen "ik kan lopen, ik wil lopen, ik kan lopen, ik wil lopen........".
    Sje
    Posts:75548


    --
    10-13-2008 9:00
    cassettebandje? Even in de geschiedenisboeken duiken wat dat ook alweer was! Gewoon een baby-MP3-spelertje voor haar kopen met mini-oordopjes! Haha!
    erica
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    12-24-2008 12:45
    Ik heb geen tijd om nu alles hier nogeens te lezen, ga dat zeker binnekort doen. Maar wil wel even posten.....
    Ik ben met Elise ook bij een fysio voor voorkeurshouding (hopenlijk zijn we er snel mee klaar, het gaat al wel beter) maar nu moet ik ook met haar naar de orthopeed omdat ze een (gelukkig) kleine afwijking heeft in haar heupjes.... (van de stuitliging)
    erica
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-08-2009 7:45
    Miriam, hoe oud was jullie kleine meid toen het spannend was met haar heupjes?

     Wij moeten volgende week naar de orthopeed, ik ben benieuwd wat hij van de foto's vindt.
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    01-08-2009 8:25
    Pfoe, ik moest even teruglezen, want je vergeet dit soort dingen zo snel. Ik zag dat we halverwege april de eerste echo hebben laten maken. Toen was onze dochter, ook een Elise, bijna 3 maanden. Op de eerste foto's had ze een afwijking die net onder de "norm" voor haar leeftijd lag. Ik kreeg als voornaamste tip mee om haar veel op de heup te dragen en breed te luieren. De eerste maanden heeft ze dus standaard 2 luiers om gehad. En dat heeft goed geholpen, want bij de 2de echo was er al veel vooruitgang geboekt.

    Succes volgende week bij de orthopeed. Laat je weten hoe het afloopt?
    Sje
    Posts:75548


    --
    01-08-2009 8:30
    Sterkte volgende week Erica! Ik kom op je schouder zitten hoor!
    erica
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-09-2009 2:59
    Bij onze Elise is er bij 3 mnd ook foto's gemaakt, toen konden ze nog niet genoeg zien omdat er nog niet genoeg kalk in haar botten zat.
    Bij 6 mnd dus wel en blijkt het niet helemaal goed te zijn....
    Ik hoop maar dat het allemaal mee mag vallen....
    Sje, kun je niet een stukje heupkom kleien???
    Sje
    Posts:75548


    --
    01-09-2009 4:48
    Geef de maten maar door Erica, dan klei ik wel iets voor Elise! ;-)
    erica
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-15-2009 5:08
    Onze lieve Elise heeft een spreidbroek gekregen........
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    01-15-2009 5:42
    Hè, wat vervelend voor dat moppie en voor jullie zelf natuurlijk. Heeft ze hem al aangemeten gekregen of gaat daar nog tijd overheen? Weet je ook hoe lang ze hem moet dragen?
    kristel
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-15-2009 7:05
    Goh Erica, wat vervelend voor jullie. Het lijkt nu erg naar, en misschien kun je niks met mijn reactie, maar mijn manneke van nu bijna 11 is ook geboren met een heupafwijking. Een heupluxatie, hij had helemaal geen heupkom. Eerst een Pavlik-bandage en dan een spreidbroek, maar qua ontwikkeling gaan de kinderen gewoon door, en fijn dat ze er zo jong bij zijn. Bij kinderen boven de twee wordt de correctie veel ingrijpender.

    Het is lastig met kleding, het zitten in de maxi-cosi etc, etc. Maar het is een pijnloze behandeling met 99% kans op genezing. Sterkte!!!

    als je tips en trucs nodig hebt voor de maxicosi, kleding, of wat dan ook, ik weet er nog genoeg.

    En bedenk dat een halve dag zonder spreidbroek een week terug is. Dus wees vooral consequent!

    Nogmaals Sterkte!
    Gompy
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-15-2009 7:09
    Erica, wat sneu voor jullie kleine meisje en voor jullie, veel sterkte ermee en hopelijk gaat het nu snel de goede kant op.
    Sje
    Posts:75548


    --
    01-15-2009 8:50
    Ach, die arme kleine meid! Hopen dat de heupjes zich daarmee snel goed herstellen en dat je over een poos die spreidbroek uit mag laten. Alle sterkte!
    kôlleke
    Posts:22705


    --
    01-15-2009 10:22
    Ach Erica, wat sneu voor jullie kleine meid. Wel fijn dat het tijdig is ontdekt. Alle sterkte voor jullie allemaal.
    Marion60
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-16-2009 8:12
    Sneu Erica, wel fijn dat ze er zo snel achter zijn en,het is wat Kristel al zegt, gelukkig pijnloos. Succes er mee.

    grtz

    Marion
    karin185
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-16-2009 10:10
    Sterkte, Erica!
    erica
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-16-2009 4:23
    Ik vind het eigenlijk erg jammer dat ze het nu pas konden zien....

    Met 3 mnd hebben ze ook al foto's gemaakt, maar toen was er nog niet genoeg kalkvorming in haar botjes om de foto te kunnen 'lezen'.
    Ze werd daarmee al in de gaten gehouden omdat ze in stuit geboren is, dan is de kans dus groter dat ze dat hebben.

    Ik ben de spreidbroek direct dezelfde middag nog gaan halen......
    En over 4 maanden moeten er nieuwe foto's gemaakt worden.
    erica
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-16-2009 8:01
    de meeste rokjes en jurkjes kan ze niet meer aan.....

    in de kinderstoel moet ze zonder verkleiner, waardoor ze niet meer stevig zit.....

     schommel kan ze niet meer in.......
    Sje
    Posts:75548


    --
    01-16-2009 9:19
    Vervelend Erica dat jullie nu zo om moeten schakelen met zoveel dingen. Maar meissie, bedenk maar zo, het is voor een heel goed doel en het is in het belang van de gezondheid van jullie kleine meid. Dus hou je daaraan vast! Nogmaals alle sterkte.
    erica
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-17-2009 11:54
    Enne......Kristel

    Tips zijn altijd welkom.
    maxi-cosi hebben we nog niet geprobeerd, gehoord: kussentje of handdoek onder d'r, zodat ze hoger zit..... maar zit dat wel lekker?
    en wat heb je aan kledingtips?
    Niet iedereen hoeft toch zelf het wiel uit te vinden he????
    Sje
    Posts:75548


    --
    01-17-2009 12:15
    Misschien is het geen verkeerd idee om een apart topic te openen met de titel "Tips bij spreidbroek". Dan staan alle tips daar overzichtelijk bij elkaar.

    Aan wie de eer? Erica? Kristel?
    pretoroxo
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    06-22-2009 3:24
    Hoi Erica,

    De vier maanden waarover je schreef zijn inmiddels om. Hoe is het nu? En hoe kijk je op deze vier maanden terug? Viel het mee of tegen? Wat vond je het lastigste?
    Onze dochter moest na de eerste drie maanden nog eens drie maanden. Inmiddels zijn we in totaal nu 5 maanden onderweg (ze is nu 8 mnd), nog 1 te gaan. Maar goed, het is nog helemaal niet zeker dat ze hem dan af mag. Dus wij duimen en hopen dat we eind juli beugel-vrij zijn!

    Groetjes,

    Pauline.
    erica
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    07-05-2009 5:55


    citaat:
    pretoroxo wrote:
    Hoi Erica,

    De vier maanden waarover je schreef zijn inmiddels om. Hoe is het nu? En hoe kijk je op deze vier maanden terug? Viel het mee of tegen? Wat vond je het lastigste?
    Onze dochter moest na de eerste drie maanden nog eens drie maanden. Inmiddels zijn we in totaal nu 5 maanden onderweg (ze is nu 8 mnd), nog 1 te gaan. Maar goed, het is nog helemaal niet zeker dat ze hem dan af mag. Dus wij duimen en hopen dat we eind juli beugel-vrij zijn!

    Groetjes,

    Pauline.

    Gelukkig was het met 4 maanden helemaal goed en mocht ze hem uit!!!

    Hoe ik er op terug kijk??? Elise heeft het heel goed gedaan, ze heeft nooit gehuild of gezeurd bijv. als ze hem aan had/moest. Maar je merkte wel dat als ze even zonder mocht..... dat ze wel erg gelukkig was.

    Zelf konden we er niet goed aan wennen. Knuffelen was niet fijn. Borstvoeding geven ook niet! Maar het is achter de rug......
    Luier verwisselen was ook een grotere klus, telkens dat aan en uit doen..... al went het eigenlijk ook wel, of vind jij van niet???

    Pretoroxo, jullie nog een paar weekjes als het goed is!!!!

    Onze kleine meid heeft zich er niet zoveel van aangetrokken, ze is er makkelijk mee gaan staan en kruipen....... die ontwikkeling ging gewoon door!!! Misschien iets minder snel, maar het gaat door hoor!!!
     

     

    Edited by - erica on 5-7-2009
    Sje
    Posts:75548


    --
    07-05-2009 8:11
    Fijn dat het uiteindelijk goed gegaan is Erica!
    karin185
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    07-06-2009 1:08
    Fijn Erica!
    pretoroxo
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    08-30-2009 1:09
    Ja da's fijn!
    Onze kleine meid hoeft hem vanaf komende week alleen nog maar 's nachts om, ze heeft hem nu 7,5 maanden. Nog 6 weken alleen 's nachts (dan heeft ze hem dus 9 maanden gehad) en dan mag hij helemaal af!!
    erica
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    09-03-2009 11:13
    Aftellen dus!
    Fijn!!!
    Sje
    Posts:75548


    --
    09-03-2009 9:10
    Fijn Pretoroxo dat jullie ook mogen gaan aftellen!
    erica
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    09-05-2009 1:38
    En hoe is ze overdag, blij dat ze hem niet aan hoeft, of is het maar gewoontjes?
    pretoroxo
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    09-24-2009 1:02
    Ze heeft hem nu 3 weken overdag af (nog 3 te gaan) en kan zich dus vrij bewegen. Punt is alleen, dat ze dat niet echt doet uit zichzelf, ze is niet gewend is met haar onderlijf te doen zeg maar. Ze blijft dus braaf met haar beentjes wijd liggen of zitten. Dus sinds deze week komt de fysiotherapeut bij ons om haar een beetje op weg te helpen met leren draaien en leren kruipen.

    Zelf erg blij dat de beugel af is, heerlijk bij het knuffelen en makkelijker bij het aan en uit kleden, ook kan ze nu allerlei nieuwe kleertjes aan die ze maanden niet heeft aangekund! Ze heeft de beugel straks bijna 9 maanden gehad, maar hoera, hoera, het was de moeite waard!
    Sje
    Posts:75548


    --
    09-24-2009 1:12
    Fijn dat het zo goed gaat en logisch dat ze er nog niet aan gewend is dat ze meer bewegingsvrijheid heeft. Goede actie dus die fysiotherapeut.
    karin185
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    09-24-2009 2:58
    Fijn dat het goed gaat en dat ze nu hulp krijgt van de fysio.
    erica
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    09-25-2009 8:40
    Jammer dat dat niet gaat zoals bij onze kleine meid.
    Die was dus echt gelukkig dat ze ineens zoveel kon zonder dat 'ding'.
    Al liet ze d'r eigen met de spreidbroek ook niet echt belemmeren......

    Hoe oud is jullie meisje nu?
    pretoroxo
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    09-27-2009 9:49
    De arts zei al.. er zijn twee soorten kids, de ene 'geeft zich over aan de beugel' en de ander blijft ertegen vechten. Onze meid heeft zich er (letterlijk en figuurlijk) bij neergelegd dat ze vast zat. Ook prima, maar nu moet ze weer gaan vechten dus.. Ze heeft de beugel vanaf haar derde maand en is vandaag precies 11 maanden.
    erica
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    11-08-2009 6:20
    Hoe is het nu met jullie meisje?
    pretoroxo
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    11-14-2009 9:48
    Ze is nu helemaal van de beugel af. Kreeg eerst wekelijks, nu twee wekelijks, fysio. Ze kan inmiddels tijgeren en omdraaien en ze is erg gemotiveerd om verder te ontwikkelen. Ze heeft haar 'vecht'lust wel weer terug gelukkig. Inmiddels weet ze ook dat ze benen heeft en daar iets nuttigs mee kan (spelen, trappelen, strekken), dit deed ze in de beugel-tijd helemaal niet. Volgens de fysio duurt het meestal wel een half jaar tot een jaar voor ze de 'achterstand' hebben ingelopen, maar onze meid gaat zo snel dat de wekelijkse fysio al niet meer nodig was. Het gaat dus prima!
    Sje
    Posts:75548


    --
    11-14-2009 10:18
    Fijn dat het zo goed gaat!
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    11-15-2009 8:07
    Wat fijn dat het zo snel al zo goed gaat. Die achterstand is ze vast snel kwijt.
    karin185
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    11-15-2009 10:26
    Fijn dat het zo goed gaat.
    Louise
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    11-15-2009 11:06
    Fijn Pretoroxo! 
    Tamaar
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    11-30-2009 2:53
    Hallo allemaal,

     Ik ben op dit moment bijna klaar met mijn verkorte opleiding tot kraamverzorgster. Als afsluiting van de opleiding moet ik een scriptie schrijven. Als onderwerp heb ik 'voorkeurshoudingen' gekozen. Het komt de laatste jaren zoveel meer voor en ik wil graag weten of een kraamverzorgster een belangrijke rol kan spelen in het voorkomen en/of tijdig signaleren van een voorkeurshouding. Daar zou ik graag jullie mening over willen weten. Heeft jullie kraamverzorgster iets vertelt over de oorzaken en gevolgen van een voorkeurshouding? Zo ja, was deze informatie voldoende? Zo nee, hadden jullie dit wel op prijs gesteld? Vinden jullie dat kraamverzorgsters een belangijke rol kunnen spelen in het voorkomen van een voorkeurshouding?   

     Alle informatie is welkom! Alvast heel erg bedankt voor jullie reactie!

    groetjes Tamaar
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    11-30-2009 3:52
    Hallo Tamaar,

    Allereerst van harte welkom op OK. Ik hoop dat je hier de informatie krijgt die je zoekt. 

    De kraamverzorgster heeft bij ons wel duidelijk gewezen op de mogelijkheid van een voorkeurshouding. Beide kinderen hadden er "last" van en ze gaf wel wat tips. In de praktijk blijkt echter toch pas later hoe erg het is en wordt je doorverwezen naar de fysiotherapeut. Dan is de periode dat de kraamverzorgster thuis is dus eigenlijk vrij kort. 

    Ik denk dan ook dat de info die de kraamverzorgster bij ons gaf voldoende was. 

    Groetjes,
    Miriam
    pretoroxo
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-23-2010 4:15
    Nog eventjes een update... 

    Gisteren moesten we met onze dochter voor het laatst op controle in het ziekenhuis, een jaar nadat de dysplasie is geconstateerd. We hebben op een rontgenfoto kunnen zien dat ons meisje 100% genezen is!! Ze hoeft ook in de toekomst niet op controle o.i.d.

    Toen ze drie maanden was kreeg ze een echo omdat ze een stuitbaby was (hier heb ik zelf gelukkig op aangedrongen) en bleek ze heupdysplasie te hebben, we kwamen dezelfde dag nog thuis met beugel en al. Deze heeft ze 8 maanden 23/24 uur gedragen, daarna 2 maanden afbouwen (van af en toe een uurtje extra  af op de fiets tot alleen 's nachts nog om) en toen 2 maanden helemaal af om te kijken hoe ze zich zou ontwikkelen (met fysio).

    Nu zijn we dus een jaar verder en voorlopig krijgt ze fysiotherapie om haar achterstand van ongeveer een half jaar een beetje in te lopen en haar zo verder te helpen in haar motorische ontwikkeling. En verder is het hier natuurlijk feest; we zijn definitief van de beugel af! Het is alle moeite meer dan waard geweest!
    Sje
    Posts:75548


    --
    01-23-2010 4:39
    Hoera! Wat een goed bericht! Gefeliciteerd!
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    01-23-2010 5:52
    Gefeliciteerd! Wat heerlijk om eindelijk van al dat gedoe af te zijn.
    karin185
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-23-2010 6:29
    Fijn zeg!
    erica
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-24-2010 10:16
    Heerlijk he, die rust!

    Onze jonge man begint ook al een behoorlijke voorkeur naar rechts te vertonen. Ik krijg hem ook maar moeilijk gestimuleerd naar de andere kant..... En de vorm van zijn hoofd begint ook al afplatting te vertonen.
    Ik weet ook niet meer hoe oud ons meisje was toen ik naar de fysio ging. Daar kun je trouwens zonder verwijzing naar toe!
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    01-24-2010 2:55
    Volgens mij gingen onze kinderen vanaf een week of acht naar de fysio. Je kunt natuurlijk zelf ook al aan aan het oefenen gaan. Je bent er in elk geval alert op, dus dat scheelt al een hoop.
    erica
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-24-2010 6:02
    Ja, dat is ook wel logisch, denk ik......
    de oudste heeft helmtherapie gehad en met de 3e was ik ook bij de fysio...
    We proberen hem in ieder geval te stimuleren, en vanaf het moment dat het lukt, hebben we hem ook (haha)
    Louise
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-24-2010 6:32
    Preto, toevallig vroeg ik me van de week nog af hoe het met jou zou zijn! Wat leuk om weer van je te lezen, en positief ook.
    pretoroxo
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-25-2010 10:26
    Bedankt voor jullie reacties!

    Mijn zoontje had trouwens ook een voorkeurshouding met bijbehorende fysiotherapie (vanaf 2 maand), maar dat is ook helemaal goed gekomen gelukkig. Dochtertje had trouwens geen voorkeurshouding, maar dus fysio (vanaf 1 jaar) ivm motorische achterstand.

    groetjes!
    erica
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-25-2010 12:51
    Begin februari moeten we terug naar de kinderarts.....
    Ik zal wel eens afwachten wat die er van zegt.
    erica
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-18-2010 6:45
    nou, ondertussen zijn we dus actief bij een fysio en bij een manueel therapeut. Ook moet er komende week een echo gemaakt van de heupjes........
    Sje
    Posts:75548


    --
    04-18-2010 7:32
    Spannend Erica de uitslag van de echo. Hou je ons op de hoogte?
    erica
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-18-2010 7:35
    het zal me tegenvallen als een spreidbroek weer nodig is....
    maar de maueel gaat niet verder met het behandelen van zijn bekken zolang hij niet weet of het probleem in de heupjes zit.

    Ach verder heeft de manueel nog wel wat aan hem te doen hoor.......

    Als ik tijd en 'erg' heb, post ik hier de uitslag. Huh
    Louise
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-18-2010 9:44
    Spannend Erica... je hebt geen zorgeloze kinderen.... (en wie heeft die wel maar soms komt er wel veel op één bord).
    erica
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-21-2010 8:35
    We moeten nog even geduld hebben tot vrijdag........
    erica
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-26-2010 9:43
    de heupjes waren goed, er zit dus een probleem in het bekken, daar hoopt de manueel therapeut iets aan te kunnen doen.
    Peter P
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-27-2010 6:40
    Dat is positief bericht, denk ik? Sterkte in  ieder geval.
    Sje
    Posts:75548


    --
    04-27-2010 11:48
    Dus vooralsnog geen spreidbroek?! Of zie ik dat verkeerd?
    erica
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-27-2010 2:49
    inderdaad, geen spreidbroek, gelukkig.........

    nu ben ik benieuwd hoe snel de manueel therapeut uit behandeld is bij hem.
    We hebben (naast fysio) al 4 behandelingen gehad!
    erica
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    05-26-2010 4:35
    nou, de manueel therapeut is nog niet tevreden, de kin op de borst brengen doet hem nog veel pijn, dat kan dus eigenlijk niet.
    Hij overstrekt zich meer.....

    De fysio heeft zijn hoofdje opgemeten en adviseert om er mee verder te gaan voor de helm-therapie.
    Ik zie er als een berg tegenop en als ik het tegen iemand zeg krijg ik alleen de reactie: als dat goed is voor je kind, dan doe je dat toch!?
    Nu en vandaag kan ik het er even niet bij hebben en is het me helemaal te veel!
    Ik voel me een oerslechte moeder die een probleem maakt van iets wat het beste is voor het kind.

    Ik kan wel janken!!!
    karin185
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    05-26-2010 4:45
    Jank maar even dan!

    En vooral niet slecht voelen. Je hebt gewoon genoeg van alle ellende, en dat is logisch. Je wilt gewoon dat alles normaal is. En zo'n helmtherapie brengt gewoon weer extra zorg en aandacht met zich mee, terwijl je gewoon zelf op bent.

    Sterkte en een knuffel voor jou!
    Sje
    Posts:75548


    --
    05-26-2010 4:50
    Meissie, je bent geen slechte moeder. Iedere moeder heeft graag dat haar kind zich volgens het boekje ontwikkelt. Je hebt al een kindje gehad wat een spreidbroekje moest dragen, nu een kindje wat mogelijk een helmpje moet dragen.

    Dat is gewoon niet tof! Eerlijk is eerlijk! Alleen al omdat je er zo raar om aangekeken wordt of voortdurend vragen moet beantwoorden waar je niet op zit te wachten.

    Dus het is heel menselijk dat je het een probleem vindt. En diep in je hart weet je dat het het beste is voor je kind en tuurlijk ga je die helm-therapie doen met die kleine man, maar je mag best eerlijk zeggen dat het een domper is dat je dit traject in moet.

    Helemaal niks mis mee! Als je zou zeggen dat het je niks doet dat hij helm-therapie moet dan klopt er toch ook iets niet?

    Dus voel je niet schuldig. Je bent een hele lieve goede moeder en je doet al zoveel mogelijk om te zorgen dat je kinderen zonder therapieën of hulpstukken opgroeien. Meer kun je niet doen.

    Ik kom gewoon even op je schouder zitten! Is dat wat?
    erica
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    05-26-2010 4:55
    Ik weet wat me te wachten staat. De oudste heeft het ook gehad.

    Houd het nu echt nooit op?
    Ja sorry hoor, ik ben een beetje opstandig!
    Sje
    Posts:75548


    --
    05-26-2010 5:02
    Lieverd, het is toch niet gek dat je zo'n opstandige houding hebt van "Houdt het nou echt nooit op?". Moet je zien wat je tot nu toe al meemaakt met je kinderen, je thuissituatie, etc?

    Een mens kan veel hebben, maar soms wordt het gewoon allemaal even teveel. Altijd zorgen hebben vreet energie!

    Lucht je hart maar hier bij ons. Je bent hier nooit een zeur, dat weet je he?!
    erica
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    05-26-2010 5:47
    Ik ben nu zo ver dat iemand ze allemaal kan komen halen....
    en dat ze teruggebracht mogen worden als alles weer op rolletjes kan lopen....... Embarassed

    Of zal ik gewoon weg gaan?????
    Maar ja, wie komt er dan in mijn plaats?
    Heks
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    05-26-2010 6:25
    Hi,hi, wees jij maar gewoon opstandig en trap maar even om je heen, MAAR NOEM JEZELF GEEN SLECHTE MOEDER! Want dat is gewoon niet waar.
    Louise
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    05-26-2010 6:58
    Erica... ik herken het "hutje op de hei gevoel": zelf daar gaan zitten en laat ze het maar uitzoeken.... hoe is het met jouw steunsysteem? Zijn er mensen die je af en toe een (mid)dagje "vrij" kunnen geven? Gesprekken met een psycholoog? Ben je overbelast of zit er een depressie achter?? Meissie, pas op jezelf en vergeet nooit: je bent de allerbeste moeder die je kinderen zich kunnen wensen!!! Allen je bord wordt almaar weer tè vol geladen.
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    05-26-2010 7:10
    Hè bah, Erica! Ik kan me voorstellen dat je er stevig van baalt. Lees ik het goed dat het nog niet 100% zeker is of het helmpje nodig is? 
    erica
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    05-26-2010 7:21
    fysio heeft gemeten, zij adviseert om bij HA een verwijzing voor KA te gaan halen.....
    Die neemt dan de beslissing!
    Wij moeten er nu over nadenken of we 'het' doen, daarna stelt zij zonodig de brief met de metingen op.
    karin185
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    05-26-2010 9:13
    Erica, dat gevoel ken ik af en toe wel dat ze ze mogen komen halen, en dan heb ik nog niet eens probleemkinderen. Maar jij hebt gewoon behoefte aan rust en daar kom je niet aan toe met al die zorgen.

    Veel sterkte.
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    05-26-2010 9:52
    Sterkte met de beslissing, Erica.  
    Peter P
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    05-26-2010 10:04
    Erica, sterkte. Ik sluit me aan bij Louise: hoe zit het met de ondersteuning voor jou?
    erica
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    05-26-2010 10:06
    dat zijn jullie.....

    en mijn werk, zodat ik effe iets anders heb.

    Edited by - erica on 26-5-2010
    Sje
    Posts:75548


    --
    05-26-2010 10:17
    Als ik toch eens dichter bij je in de buurt woonde...................
    erica
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    05-26-2010 10:19
    tja dat is nu eenmaal niet zo (zei ze nuchterder dan ze zich voelt)

    Ik ga zo maar eens naar bed, helpt misschien wel een beetje....


    ---