Door: 
Datum: 05-02-2008
Hits: 3713
Categorie: 
Columns van Sje
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
kerk, religie, geloof, bijbel, christelijk

Mama, wat is bidden?

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Mama, wat is bidden?

In december had onze grote kleine dame de rol van engeltje in het kerstverhaal op school. Verschillende keren gerepeteerd dus na een weekje zat dat stukje bijbelverhaal er goed in. En blijkbaar houdt het haar nu nog bezig want we krijgen nog steeds vragen over verschillende aspecten van het geloof.

Mama, wat is bidden? Tja, en leg dat, als je zelf niet zo met het geloof bezig bent, maar eens zo duidelijk mogelijk uit in kleutertaal. Wij willen de kinderen bij de wat lastiger te beantwoorden vragen niet afschepen met een "Dat vertel ik nog wel een keer" of een "vraag dat over een tijdje nog maar eens". Dus onze creativiteit en onze kennis wordt regelmatig aardig op de proef gesteld.

Maar wat is nou bidden? En mama, waarom hebben die stoute mensen Jezus met spijkers aan het kruis gemaakt? Echte uitdagingen zijn het, maar gaandeweg kom je erachter hoeveel je dan zelf uit je jeugd nog weet. Ik zat op een katholieke lagere school, ben gedoopt, heb mijn 1e Heilige Communie en mijn Doopbelofte gedaan, dus ik heb wel degelijk een kleine basis meegekregen.

Daar blijk ik nu profijt van te hebben. Tot nu toe lukt het nog steeds om meteen antwoord te geven zonder al te moeilijke bewoordingen te gebruiken.

In de huiskamer staat een oud kruisbeeld. "Mama, ik had dat beeld wel gezien, maar ik wist niet dat dat Jezus was!". Af en toe wil ze het van dichtbij zien dus dan zet ik het voor haar op ooghoogte en dan staat ze een poos geïnteresseerd, bijna met een soort verdriet op haar gezichtje, te kijken. Ze vindt het erg indrukwekkend om letterlijk een beeld te hebben bij het verhaal van de kruisiging.

We hebben onze kinderen niet laten dopen, we gaan niet naar de kerk, maar ondanks dat we er zelf weinig mee hebben, vinden we wel dat ze moeten weten dat er zoiets als religie is. En dan kunnen ze zelf in de toekomst kiezen of ze zich daar meer in willen verdiepen of niet. Willen ze eens een kerkdienst bijwonen, prima. Kennismaken kan nooit kwaad.

Een kinderbijbel hadden we al in huis, maar met heel weinig plaatjes, dus vorige week heb ik een uitgebreidere gekocht met heel veel plaatjes. De oudste is er helemaal verguld mee. En wij denk ik ook zodra er weer nieuwe vragen komen!

Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de Overkinderen vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.