Door: 
Datum: 26-07-2010
Hits: 23562
Categorie: 
Columns van PePo
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
vakantie, pubers, kamperen, caravan, discussie,

Vakantie met pubers

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Ouders van pubers weten nu al waar ik over ga schrijven, ouders van jongere kinderen: bereid u voor...

Wij zijn kampeerders, en gaan vaak en lang op vakantie. Ieder jaar 3-4 keer een weekendje, soms met en soms zonder kinderen, in het voorjaar of de herfstvakantie een (klein) weekje weg, soms hotel of appartement, soms kamperen, en dan natuurlijk de zomervakantie. En daar gaat dit stukje over, de zomervakantie. Daar ben je dus al mee bezig vanaf de terugreis van het jaar tevoren... Het begint ermee of ze dan alweer mee moeten? Ze zijn 16 en 15, dat is toch volwassen? Ze kunnen best alleen thuisblijven! Als die discussie is gevoerd, en door hen verloren, komt de volgende vraag: Hoe gaan we? De meiden willen liefst met het vliegtuig, in een hotel, en ver weg. Wij gaan echter al jaren kamperen, en bij alle compromissen die we sluiten is dit er geen: hotel/appartement vinden we niet leuk, vliegtuig vinden we te beperkt ter plaatse (en een auto huren is me veel te duur) en vooral de vrijheid missen we als we maanden tevoren een vakantie moeten boeken.

We gaan dus met de caravan op stap. Ook de duur (drie weken) is punt van discussie, zij willen korter, maar is geen onderhandelingspiunt, we houden voet bij stuk. En dan komen de zaken die wel punt van onderhandeling zijn:
- Gaan we rondtrekken (willen wij) of één camping gedurende lange tijd (meiden).
- Kiezen we een kleine, rustige camping (wij) of een drukke, grote, met veel liefst Nederlandse, pubers, animatie, disco, zwembad (meiden).
- Gaan we ver naar het Zuiden, aan de kust van Zuid-Frankrijk of Spanje (meiden), of gaan we naar bijv. Oost-Europa, bergen en binnenland. (wij).

Die discussie wordt dus in de maanden april, mei en juni gevoerd. Vorig jaar konden we nog wat van deze punten binnenhalen, en gingen we naar Tsjechië, trokken we rond en hadden we alleen de laatste camping 10 dagen, waren daar andere Nederlandse tieners en weliswaar geen zwembad, maar wel een rivier om in te zwemmen. Dit jaar blijkt uit de resultaten dat de meiden steeds betere onderhandelaars worden: We gingen naar een camping in Frankrijk, geen kust, wel zwembad en veel jeugd, we bleven bijna de hele vakantie op die camping en hun tent stond bijna aan de andere kant van de camping... En bij alles wat we gingen doen was er de vraag: moeten ze mee? Als ze niet mee willen, mogen ze dan de hele dag alleen op de camping blijven? Die zaken moesten wel tevoren door ons worden besproken, en niet pas vlak voor we weggaan, dat is niet handig (dan kom je niet meer weg...).

Deze vakantie gingen beide meiden een paar keer mee naar diverse stadjes en steden, M2 ging mee naar een krokodillenfarm, en M3 ging mee toen we gingen klimmen naar de gierenrots. Verder bleven ze op de camping op de dagen dat wij de grote wandeltochten gingen maken, en ze vermaakten zich daar met de andere jeugd bij het zwembad. Naast de discussies over alles waar je met pubers over kan discussiëren (mogen we alleen naar de stad, naar de disco op de andere camping, naar het vuurwerk op 14 juli, hoe laat moeten we weer op de camping zijn, waarom halen jullie ons iedere dag voor 12.00 uur al uit bed...) was het dit keer weer een gezellige vakantie, met een goede mix van wat pubers willen, en wat wij willen. Voor herhaling vatbaar, als we tenminste dit jaar de discussie of ze mee moeten weer winnen...

O ja, onze vakantiebelevenissen vindt u op http://www.pm3.nl menukeuze fotopagina, Drôme-vakantie 2007.

Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de Overkinderen vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.