Door: 
Datum: 29-11-2007
Hits: 3085
Categorie: 
Columns van Sje
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
Sinterklaas, piet, liedjes, opvoedkundig

Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe!

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe!

Ik had zo elk jaar mee in de zak naar Spanje gekund als ik gewild had. Hoe vaak me dat beloofd is! Nou ja, beloofd, eigenlijk zat ik er niet op te wachten natuurlijk dus het was meer een dreigement.

Ik was vlak na het avondeten eens een keer zo vervelend dat mijn vader via de slaapkamer van mijn zusje het platdak op geklommen is en via de afvoer van de geiser heel hard "Boe!" geroepen heeft. Ik wist niet waar ik het zoeken moest! Het maakte zelfs zoveel indruk op me dat ik, toen ik buiten keek, een Zwarte Piet op een paard van ons platdak naar dat van de buren zag springen. Een blauw pak had-ie aan met goud afgewerkt. Puur fantasie natuurlijk maar op dat moment had die "Boe!" blijkbaar een heel heftig effect. En misschien nog wel omdat ik nog steeds dat beeld voor me zie.

De roe was in die tijd ook nog een handig middel om kindjes weer poeslief en oortjes weer operationeel te krijgen.

Tegenwoordig niet meer denkbaar eigenlijk. Kan me ook niet herinneren dat ik in de afgelopen jaren Pieten met een roe heb zien lopen en dat was in mijn tijd nog wel zo.

Wij plagen onze kinderen niet met dit soort achterhaalde dingen. We zouden ze alleen maar onnodig bang maken (weet ik uit ervaring van dik 30 jaar geleden!) en niet alleen die kleintjes maar daardoor ook onszelf slapeloze nachten bezorgen.

Toch maken we wel gebruik van het verschijnsel Sinterklaas. Of misschien is "pedagogisch verantwoord misbruik maken" een betere term.

Zo hebben wij bijvoorbeeld het telefoonnummer van Sinterklaas zodat we van tijd tot tijd met hem kunnen overleggen hoe het er hier voor staat met het wel of niet verdienen van cadeautjes. En we hebben zijn mailadres en het mobiele nummer van de hoofdpiet zodat we die ook kunnen SMS-en in noodgevallen.

Voor volgend jaar hebben we in gedachten dat de jongste (dan bijna 3 jaar) misschien haar speentje in haar schoentje kan leggen zodat het meegenomen kan worden naar Spanje voor de baby-Pietjes. Die kunnen dat speentje veel beter gebruiken dan een kindje van 3 jaar. En natuurlijk laten we dan in de week nadat Sinterklaas vertrokken is een kaart in de bus vallen van een mama-Piet met het bericht dat haar baby zo vreselijk blij is met het speentje.

Als we de boel voor de gek houden, dan doen we dat goed natuurlijk!

Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de Overkinderen vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.