Door: 
Datum: 14-03-2007
Hits: 2000
Categorie: 
Diversen
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
Dieet, kind, lijnen, gezond, sporten

Kinderen en afvallen

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Er wordt in Engeland overwogen om een kind met zwaar overgewicht (vier keer zijn normale gewicht) door de kinderbescherming uit huis te laten plaatsen. Dit heeft mij flink aan het denken gezet. Ik heb in een eerdere column al eens mijn verbazing geuit over hoe ouders tegenwoordig met hun kinderen omgaan met betrekking tot eten en bewegen. Maar om een kind daarom uit huis te laten plaatsen, vind ik toch echt te ver gaan. Oké, een aantal ouders heeft er echt geen kaas van gegeten en doet hun kinderen de raarste dingen aan. Deze groep laten we dan ook maar buiten beschouwing.

Maar ik zit toch in dubio over dit onderwerp. Ik vind aan de ene kant dat de ouders wel verantwoordelijk zijn voor de gezondheid van hun kinderen. Je doet je kind toch ook kniebeschermers om als hij gaat skeeleren? Waarom is het dan wel normaal om dagelijks je kinderen ongezonde troep te laten eten? Je zult het niet merken op de korte termijn, zoals een schaafwond, maar je kind heeft wel zijn leven lang last van overgewicht en dus meer kans op hart- en vaatziektes en diabetes. Als ik moest kiezen, kies ik dan maar geen kniebeschermers. Daar vind ik de verantwoordelijkheid van de ouders liggen.

Maar aan de andere kant wordt er zoveel informatie van alle kanten de ouders en de kinderen toegespeeld. Enerzijds door goed bedoelende instanties, anderzijds door commerciële bedrijven. Het is soms onmogelijk om eruit te filteren wat waar is en wat nu echt gezond is.

Daarom vind ik dat daar een taak ligt voor de overheid. Maak de regels zo dat de bedrijven ze niet kunnen omzeilen met dubieuze slogans en laat de kinderen 3 keer per week gymmen of stel schoolzwemmen weer verplicht (betaal er ook voor). Subsidies voor gezondere producten en ga zo maar door. We kunnen een hele waslijst bedenken, zo moeilijk is het niet.

Toch moet er bij de ouders ook enigszins gezond verstand meespelen. Uit huis plaatsen vind ik nog steeds te ver gaan, maar misschien moeten we als omgeving een beetje meer op elkaar gaan letten. Help elkaar als je ziet dat iemand moeite ergens mee heeft. Want in deze extreme gevallen zoals in Engeland zal er heus wel meer aan de hand zijn. Geldproblemen, psychische problemen, onhandelbare kinderen en ga zo maar door. Sluit je ogen er niet voor en geef advies, hulp of alleen een luisterend oor, dit kan al een kleine zet in de goede richting zijn.


Met dank aan Freya, www.huishoudplaza.nl

Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de Overkinderen vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.