Zoeken op OverKinderen.nl:
Previous Page    [1]  2  3  4   Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic  
karin185
Moderator


2749 Posts
Posted -  18-4-2007  :  10:25
Op HHP las ik een topic over waterpokken. Nu had Esther afgelopen week ook weer wat uitslag op haar rug en duidelijk jeuk in haar nek en op haar hoofd. Toen vroeg ik me af: "hoe herken je of bepaalde uitslag/vlekken een kinderziekte is en welke kinderziekte dat dan is?".
Dat vind ik nog wel eens lastig.

Overigens is nu haar uitslag wel weer weg, dus denk toch niet dat ze nu een kinderziekte heeft, maar ik vind het wel handig om dit te weten voor de toekomst.

Edited by - karin185 on 18-4-2007 10:25:44 AM


Groetjes,

Karin


Vraag om raad, maar gebruik je gezond verstand!
Replies
Author
Previous Page    [1]  2  3  4   Next Page
 
Peter P
Moderator


3095 Posts
Posted - 18-4-2007 : 11:12
Ik heb wat gegoogeld en het volgende gevonden (diverse sites geraadpleegd). Alleen informatie overgenomen waar bij staat 'door arts gecontroleerd' en afkomstig van gerenommeerde instanties.

Waterpokken
De meeste kinderen krijgen waterpokken voor ze negen zijn. Het is een van de meest besmettelijke kinderziektes, want het verspreidt zich via de lucht (hoesten en inademen). Het begint met hoofdpijn, koorts en keelpijn. Uw kind wordt hangerig en voelt zich ellendig. Vervolgens komen de ‘waterpokken’ zelf, oftewel met vocht gevulde blaasjes. Elk blaasje blijft maar een paar dagen, maar er komen steeds nieuwe. Het begint meestal op de romp, maar binnen de kortste keren zitten ze overal, zelfs tussen de hoofdharen en in de mond, anus, v a g i n a en oren.
De bultjes lijken aanvankelijk puistjes die zich al gauw met vocht vullen en blaasjes worden. Uiteindelijk drogen de plekjes op en vormen zich korstjes, die littekens kunnen veroorzaken. Deze plekjes jeuken erg, maar laat het kind niet krabben, omdat dan littekens en bacteriële infectie kunnen ontstaan. Zodra de vlekjes te zien zijn, is uw kind besmettelijk.

Mazelen begint met een verkoudheid, met loopneus, hoest, soms al wat koorts. De ogen doen pijn en zijn gevoelig voor licht, en het kind krijgt spierpijn en hoofdpijn. Na ongeveer twee weken verschijnen de eerste vlekjes in de mond. Kort daarna begint de voor mazelen zo typische huiduitslag en schiet de koorts meestal hoog. De uitslag wordt gekenmerkt door vlakke, bruinrode vlekjes en begint meestal achter de oren en in het gezicht. De lymfeklieren zwellen op en het kind heeft weinig eetlust, kan overgeven en diarree hebben. De vlekjes jeuken niet, maar het kind voelt zich erg ziek.

Rode hond is een virusinfectie die lijkt op een gewone verkoudheid. De klachten die erbij voorkomen zijn: minder eetlust, keelpijn en opgezette lymfeklieren in de hals. Kinderen hebben meestal direct uitslag zonder eerst ziek te zijn. De uitslag verschijnt een dag later en bestaat uit roze vlekjes die in het gezicht beginnen en binnen 24 uur over het hele lichaam verspreid zijn. Maar een kind kan ook rode hond hebben zonder uitslag.

De bof is een virusinfectie die meestal kinderen treft. Kinderen krijgen de ziekte van elkaar, al spelend, of door hoesten en niezen. Twee tot drie weken na de besmetting worden de klieren in het gezicht dik. Vanaf dat moment kan het kind ook anderen besmetten. Na een week neemt de zwelling weer af. De zieke voelt zich niet lekker, heeft koorts, hoofdpijn en door de dikke klieren doet de keel pijn, vooral bij het slikken.

Kinkhoest is een acute en zeer besmettelijke ziekte. Kinkhoest is een bacteriële infectie van de ademhalingswegen. Het kind krijgt een onschuldig lijkende verkoudheid die niet vanzelf overgaat. Ruim een week later begint een kind te hoesten. De kinkhoest kan meer dan zes weken duren. De infectie irriteert de luchtwegen, waardoor de slijmvliezen opzetten en er een dikke laag geïnfecteerd slijm op komt. De hoest wordt hevig, met lange hoestbuien en kenmerkende 'uithalen'. Een ander symptoom is overgeven. Door het slijm en hoesten wordt het kind benauwd, en kan daardoor bang worden. Vooral bij baby's is dit gevaarlijk, ze kunnen dan niet goed ademen. Het kind kan dan zelfs blauw aanlopen.

Roodvonk is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een streptokokkenbacterie. Symptomen van deze aandoening zijn een algeheel gevoel ziek te zijn, karakteristieke huiduitslag en de zogenaamde frambozentong. De aandoening komt vooral bij kinderen voor. Op de eerste dag krijgt het kind vaak hoge koorts, een rauwe keel en een beslagen tong. Soms worden de tonsillen door een witachtig laagje bedekt en moet het kind overgeven. Op de tweede dag krijgt het kind een scharlakenrode uitslag in het gezicht, behalve net rond de mond. Tegen de derde dag heeft deze uitslag, die kan jeuken, zich over de rest van het lichaam en de armen en benen uitgebreid. Ondertussen begint de lichaamstemperatuur te dalen en wordt de tong helderrood en doet zij uiterlijk aan aardbeien (of frambozen) lijken. Rond dag zes is de huiduitslag verdwenen. De huid en de tong beginnen te schilferen, waardoor een rood, rauw oppervlak eronder zichtbaar wordt. Dit proces kan soms wel twee weken duren. Het is belangrijk een arts te waarschuwen wanneer een kind bovenstaande verschijnselen vertoont.


Zie HIER voor het vaccinatieprogramma.Edited by - Peter P on 18-4-2007 11:13:55

Edited by - Sje on 18-4-2007 3:10:18 PM


PePo

Go to Top of Page
karin185
Moderator


2749 Posts
Posted - 18-4-2007 : 11:23
Dank je Peter!


Groetjes,

Karin


Vraag om raad, maar gebruik je gezond verstand!
Go to Top of Page
Sje
Moderator


11862 Posts
Posted - 18-4-2007 : 15:08
Die uitslag zou goed warmte-uitslag kunnen zijn. Onze kleine kleine dame heeft het ook op wangetjes, in nekje en op armpjes.

Wat die kinderziekten betreft, ik heb een tijd geleden een hele fijne website ontdekt waar ik al veel aan gehad heb. Zie hier.

Ga boven in beeld naar Medisch ABC, kies voor medische encyclopedie en daar kun je zo ongeveer alles vinden. Zie bij de K voor verschillende hoofdstukjes over kinderziekten.

Daar staan ze beknopt bij elkaar en als je gewoon bijvoorbeeld op Waterpokken zoekt, krijg je uitgebreide info over waterpokken.

Overigens bij waterpokken staan ze niet ineens helemaal onder hoor. Het duurt een dag of 2 tot 3 voordat ze echt helemaal onder staan en het begint met een met vocht gevuld blaasje. Dus niet met rode puntjes. Tegen de tijd dat het zover is, herken je zo'n blaasje makkelijk. En na elke keer dat ze geslapen heeft, heeft ze meer van die blaasjes.


Groetekes, Sje

Keep whispering your heartdreams, you never know when your angel is listening.........Go to Top of Page

Miriam
Admin


5777 Posts
Posted - 18-4-2007 : 15:21
Hoi Peter,

Ik zag je artikel onder de goed te keuren berichten staan. Ik ga hem even opsplitsen naar meerdere artikelen. Eén artikel per "ziekte" zodat mensen er ook per ziekte op kunnen reageren. Dat is dus de reden dat het artikel nog niet is geplaatst ;-)

Groetjes,
MiriamGo to Top of Page
karin185
Moderator


2749 Posts
Posted - 18-4-2007 : 15:46
Bedankt Sje, ik heb de site bij mijn favorieten gezet.


Groetjes,

Karin


Vraag om raad, maar gebruik je gezond verstand!
Go to Top of Page
Peter P
Moderator


3095 Posts
Posted - 18-4-2007 : 16:27
Prima miriam, lijkt me goed idee.


PePo

Go to Top of Page
karin185
Moderator


2749 Posts
Posted - 18-4-2007 : 19:51
Esther is in de loop van de middag ziek geworden. Even afwachten nu wat het is. Begin van de middag nog geen verhoging, nu 39,4.
Ik zag nu niets meer van de uitslag van de afgelopen week, dus denk dat dat toch warmte uitslag geweest is. Maar waar de koorts nu weer vandaan komt?


Groetjes,

Karin


Vraag om raad, maar gebruik je gezond verstand!
Go to Top of Page
Sje
Moderator


11862 Posts
Posted - 18-4-2007 : 20:52
Het kan ook zijn dat ze de 5e ziekte heeft. Die begint met vlekken en eindigt met koorts. Maar dan zijn die vlekken geen puntjes maar echt grotere roodachtige vlekken.

Ik zou het even in de gaten houden. Als de koorts gewoon zakt met paracetamol is het in elk geval een virus en geen bacteriële infectie.

Als het inderdaad de 5e ziekte zou zijn, waarschuw dan alle moeders van kindjes waar ze de afgelopen week mee in contact is geweest en waarschuw vooral ook alle zwangere vrouwen die in de afgelopen week in haar buurt zijn geweest.

Kan ook zijn dat het niks met die uitslag te maken heeft en dat het gewoon toeval is dat ze nu koorts heeft door iets anders.

Goed in de gaten houden en in elk geval veel beterschap met mijn kleine vriendinnetje!


Groetekes, Sje

Keep whispering your heartdreams, you never know when your angel is listening.........Go to Top of Page

Peter P
Moderator


3095 Posts
Posted - 18-4-2007 : 22:50
Sje, waarom heb je een van de linkjes weggehaald uit mijn bericht?


PePo

Go to Top of Page
karin185
Moderator


2749 Posts
Posted - 19-4-2007 : 11:38
Uitslag die ze had is volgens de arts van het consultatiebureau (waar ik toch vandaag een afspraak had) eczeem. Zelf denk ik dat de koorts weer bij de oren vandaan komt. De arts kon het trommelvlies echter niet beoordelen, omdat er in beide oren een grote prop oorsmeer zat. Maar aangezien ze al eerder oorontstekingen gehad heeft en ik zelf daar ook altijd veel last van gehad heb, vermoed ik dat dat het is. We houden het in de gaten. Met paracetamol zakt de koorts gelukkig wel.
Gisteravond 39,4 vanochtend 38,7.Groetjes,

Karin


Vraag om raad, maar gebruik je gezond verstand!
Go to Top of Page
Sje
Moderator


11862 Posts
Posted - 19-4-2007 : 15:46
Ik heb geen links weggehaald, ik heb alleen een woord dat in sterretjes stond met spaties geschreven zodat het nu wel in beeld staat. Omdat het in dit geval gewoon in beeld mag staan en niet in sterretjes hoeft. Zie eerste alinea laatste zin bij waterpokken.

Dus ik heb je eigenlijk alleen maar geholpen. Maar ik moet eerlijk zeggen, ik heb ook geen linkjes in je bericht gezien hoor. Had je die wel geplaatst dan?

Edited by - Sje on 19-4-2007 6:01:14 PM


Groetekes, Sje

Keep whispering your heartdreams, you never know when your angel is listening.........Go to Top of Page

Sje
Moderator


11862 Posts
Posted - 19-4-2007 : 15:47
Fijn Karin dat het beter lijkt te gaan met de koorts van Esther.


Groetekes, Sje

Keep whispering your heartdreams, you never know when your angel is listening.........Go to Top of Page

karin185
Moderator


2749 Posts
Posted - 19-4-2007 : 15:59
Vanmiddag was het zelfs weer normale waarde 37,3, maar nu is de paracetamol uitgewerkt denk ik en begint ze weer steeds warmer aan te voelen. Dus straks weer opmeten en weer paracetamol geven.


Groetjes,

Karin


Vraag om raad, maar gebruik je gezond verstand!
Go to Top of Page
Sje
Moderator


11862 Posts
Posted - 19-4-2007 : 16:18
Nou ja, in elk geval goed teken dat die koorts elke keer zakt met paracetamol. Dan weet je in elk geval dat ze niet aan de antibiotica moet voor een bacteriële infectie. Anders zou je dat antibiotica-drama ook weer krijgen net als vorige keer.

Hopen dat het snel beter met je kleine dame gaat.


Groetekes, Sje

Keep whispering your heartdreams, you never know when your angel is listening.........Go to Top of Page

Peter P
Moderator


3095 Posts
Posted - 19-4-2007 : 17:25
Ik zie het Sje, ik had dacht ik ook nog twee van de bron-sites onderaan gezet, na de link naar het vaccinatieprogramma... Nou ja, die kan ik nu niet meer terugvinden, dus laat maar. ;-) 


PePo

Go to Top of Page
Topic is 4 Pages Long:
Previous Page    [1]  2  3  4   Next Page
 


Maak van ons je standaard homepage Neem ons op in je favorieten Privacy   2007 www.OverKinderen.nl Design by: anonymous SkyPortal.net Ga naar de bovenkant van de pagina

Laadtijd pagina - 0,875